News

Prejudiciu de 25 de milioane de lei pentru statul român într-un dosar de evaziune. Reciclare fictivă a 38 de mii de tone de deșeuri

13.04.2021 | 16:06
Prejudiciu de 25 de milioane de lei pentru statul roman intrun dosar de evaziune Reciclare fictiva a 38 de mii de tone de deseuri
Prejudiciu de 25 de milioane de lei pentru statul român într-un dosar de evaziune. Reciclare fictivă a 38 de mii de tone de deșeuri Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un prejudiciu de 25 de milioane de lei a fost adus statului român, într-un dosar de evaziune. Au fost reciclate fictiv, doar pe hârtie, aproximativ 38 de mii de tone de deșeuri.

Firmele se angajau să recicleze gunoaiele, în baza unor contracte false. În cele din urmă, respectivele deșeuri au ajuns în gropi de gunoi de la marginea Capitalei. Primarul din comuna Corbeanca, dar și un fost director de la Ministrerul Mediului sunt implicați în acest dosar, transmit Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Răzvan Alecu, fost director al Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului, alături de alți trei suspecți, ar fi încheiat contracte fictive cu marii furnizori de deşeuri. Aceștia ar fi trebuit să recicleze peste 38 de mii de tone de carton, sticlă și PET-uri.

Prejudiciu de 25 de milioane de lei pentru statul român într-un dosar de evaziune. Reciclare fictivă a 38 de mii de tone de deșeuri

Pe lângă funcția de conducere deținută în cadrul ministerului, Răzvan Alecu a fost și consilierul fostului ministrului Graţiela Gavrilescu. El nu mai lucrează în cadrul instituției de un an, timp în care și-a deschis o firmă de reciclare a sticlei.

ADVERTISEMENT

În plus, la domiciliul acestuia, oamenii legii au găsit o parte de prejudiciul adus statului. Gunoiul, care se presupunea a fi reciclat, a fost dus la gropi de la marginea Bucureștiului.

Vizat de ancheta oamenilor legii este și primarul comunei Corbeanca, mai anunță Știrile Pro TV . Edilul a deținut în trecut o stație de betoane, iar oamenii legi cred că și el a încheiat contracte prin care se angaja să recicleze deșeurile, amestecând sticla cu beton. Acest lucru nu s-a întâmplat în realitate.

ADVERTISEMENT

În acest moment, firma nu mai este pe numele omului, însă autoritățile au indicii că acesta ar fi coordonată tot de el. Activiștii de mediu au descoperit, în urmă cu două luni, că maşinile de salubritate ale primăriei aruncau gunoiul pe un câmp, lângă localitătea Corbeanca, în loc să fie trasportat în zone speciale sau reciclat.

O situație similară este și în localitatea Rupea din județul Brașov. Deși ar fi trebuit să existe o instalaţie modernă de reciclare, un depozit de cauciucuri a devenit sursă de poluare.

ADVERTISEMENT

Firma a obținut peste 7 milioane de lei din fonduri europene pentru achiziționarea unui utilaj de ultimă generație. A fost cumpărată, în schimb, o instalație veche, recondiţionată, care a funcţionat numai câteva luni.

ADVERTISEMENT