Fotbal intern

„Premiantul” Bordeanu din finala cu Universitatea Craiova, „restanțier” la jocul cu ȚSKA Sofia

04.12.2020 | 00:24
Premiantul Bordeanu din finala cu Universitatea Craiova restantier la jocul cu TSKA Sofia
ADVERTISEMENT

Valeriu Bordeanu (43 de ani) a interpretat din noul rolul de „principal” la un meci decisiv al lui CFR Cluj. La fel ca în finalul sezonului trecut, „secundul” lui Dan Petrescu a trebuit să îi conducă spre victorie pe ardeleni. Nu s-a întâmplat însă acest lucru și campioana a înregistrat doar o remiză albă cu ȚSKA Sofia.

Diferența dintre meciul cu ȚSKA Sofia și cel cu U Craiova a fost însă vizibilă. Nu doar rezultatul a fost altul, ci și jocul echipei. Dacă în Bănie experimentații fotbaliști ai lui CFR Cluj au arătat precum un vin vechi, la partida contra bulgarilor, formația lui Bordeanu a semănat mai degrabă cu o mașină veche.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a rezultatului din Gruia, coroborat cu victoria Romei contra lui Young Boys, scor 3-1, CFR Cluj păstrează totuși șanse la calificarea în 16-imile Europa League. Singura varianta a ardelenilor este să câștige în ultima etapă, la Berna.

CFR Cluj – ȚSKA Sofia: prestație dezamăgitoare a campioanei României

Având în vedere problemele de lot cu care se confrunta CFR Cluj înaintea meciului cu ȚSKA Sofia, Valeriu Bordeanu a mizat totul pe cartea atacului și a folosit același sistem ca la meciul decisiv cu Universitatea Craiova, din finalul sezonului trecut, atunci când ardelenii s-au încununat campioni pentru al treilea an la rând. Distribuiți în ofensivul 4-3-3, fotbaliștii trimiși în teren au fost următorii:

ADVERTISEMENT

Bălgrădean – Susic, Manea, Burcă, Camora – Chipciu, Djokovic, Păun – Rondon, Debeljuh, Pereira

În acest acest prim „11” nu și-au mai găsit locul, din diferite motive, decât trei fotbaliști din finala de titlu de la Craiova: Burcă, Camora și Rondon. Mașinăria fotbalistică din meciul cu ȚSKA nu a semănat însă deloc cu cea creată și condusă trei ani de Dan Petrescu, ci a dat senzația că a jucat cu frâna de mâna trasă, neavând nicio ocazie importantă de gol. Mai mult decât atât, CFR Cluj a terminat meciul în inferioritate numerică și a tremurat până la final, la cele două, trei mari ratări ale bulgarilor.

„U” Craiova – CFR Cluj: debut de coșmar, final de vis pentru ardeleni

3 august 2020 era data ultimului meci de anvergură al CFR-ului la care Valeriu Bordeanu a stat pe bancă în rol de „principal”. A fost meciul la finalul căruia ardelenii au obținut al șaselea titlu din istorie. Deși pentru CFR Cluj meciul din Bănie era aproape la fel de decisiv precum cel cu ȚSKA Sofia, adversarii de atunci ai ardelenilor aveau un obiectiv imens. Spre deosebire de bulgari, care au venit la Cluj să joace doar pentru orgoliu și pentru banii din Europa League, oltenii voiau să câștige primul titlu din ultimii 29 de ani.

ADVERTISEMENT

Și atunci, ca și acum, Valeriu Bordeanu a fost adeptul aceluiași sistem ofensiv, 4-3-3:

Arlauskis – Burcă, Vincius, Boli, Camora – Itu, Bordeianu, Deac – Joca, Rondon, Omrani

Strategia lui CFR Cluj a dat însă roade la vremea respectivă. Deși a început greu, oltenii conducând cu 1-0, după golul marcat de Nistor (9′), campioana en-titre și-a revenit pe parcurs. Mai întâi, Vinicius (36′) a restabilit egalitatea până la pauză. Apoi, repriza a doua a fost la discreția clujenilor, Boli (56′) și Deac (77′-pen.) stabilind rezultatul final și totodată soarta campionatului, U Craiova – CFR Cluj 1-3.

În concluzie, meciul cu U Craiova din ultima etapă a play-off-ului trecut pare să fi fost cântecul de lebădă al unei mari echipe a CFR-ului, în timp ce partida cu ȚSKA Sofia a reprezentat mai degrabă finalul unui ciclu în Gruia.

ADVERTISEMENT