News

Decizie istorică în Israel! Premierul Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru corupție

21.11.2019 | 21:20
Decizie istorica in Israel Premierul Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru coruptie
ADVERTISEMENT

Lovitură de teatru pe scena politică din Israel, în plin duel pentru stabilirea unui nou guvern. Astfel, premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în dosare diferite, a anunţat joi seara Procurorul General al Israelului. Astfel, „Bibi” devine primul șef al guvernului israelian care a fost pus sub acuzare pentru corupție chiar în timp ce se afla în exercițiu, arată BBC.

Pentru ce a fost acuzat premierul israelian Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului a recomandat ca Netanyahu să fie inculpat în nu mai puțin de trei dosare. Într-unul dintre acestea premierul este acuzat că a primit cadouri de peste 700.000 de shekeli, adică în jur de 185.000 de euro, di npartea unor oameni de afaceri bogați în schimbul unor anumite avantaje. El este acuzat în acest dosar de fraudă şi abuz de încredere. Netanayhu a afirmat însă ca doar a acceptat cadouri din partea prietenilor, fără să le fi solicitat.

ADVERTISEMENT

În alt dosar, premierul israelian este suspectat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea celui mai mare cotidian cu plată din Israel, Yediot Aharonot. Astfel, Netanyahu ar fi încercat sa ajungă la un acord cu patronul jurnalului, Arnon Moses. Cu acesta ar fi discutat posibilitatea adoptării unei legi care să limiteze difuzarea cotidianului gratuit Israel Hayom, principalul concurent al lui Yediot. Acordul nu a fost încheiat niciodată, dar Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Benjamin Netanyahu a vrut să mituiască un site de știri

„Dosarul 4000” este cel care a necesitat două zile de audieri din cele patru și este descris ca fiind cel mai periculos pentru Benjamin Netanyahu. În această speță, Bibi este acuzat că a încercat să-şi asigurare o imagine favorabilă pe site-ul de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului. Este posibil ca acest troc să fi adus grupului de telecomunicatii Bezeq milioane de dolari. Walla este proprietatea lui Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq.

ADVERTISEMENT

Netanyahu a fost premier al Israelului între 1996 și 1999, apoi din 2009 și până în prezent. El a câștigat alegeri succesive, inclusiv mulțumită măsurilor în domeniul securității, dar și a retoricii anti-arabe și a susținerii pentru extinderea activităților din teritoriile palestiniene.