Sport

Cluburile din Premier League s-au îmbogăţit peste noapte! A fost semnat contractul drepturilor TV de 2 miliarde de lire

Cluburile din Premier League au dat o adevărată lovitură financiară, după ce a fost semnat contractul pentru vânzarea drepturilor TV în Statele Unite ale Americii.
19.11.2021 | 08:01
Cluburile din Premier League sau imbogatit peste noapte A fost semnat contractul drepturilor TV de 2 miliarde de lire
Premier League a semnat noul contract pentru vânzarea drepturilor TV în SUA
ADVERTISEMENT

Premier League este cel mai bogat campionat din lume şi obţine venituri din ce în ce mai mari. Noul contract de drepturi TV cu NBC Sports, post care va transmite meciurile din prima ligă a Angliei în SUA, a fost semnat şi cluburile se aleg cu 2 miliarde de lire sterline. Acordul este valabil până în 2028.

Nu doar cluburile din Premier League sunt fericite pentru acest succes. Echipele din ligile inferioare vor beneficia de 1,6 miliarde de lire sterline, după ce toate contractele, pentru drepturile TV din viitoarele sezoane, vor fi semnate.

ADVERTISEMENT

Premier League, contract generos de drepturi TV în SUA

“Suntem încântaţi să anunţăm noul nostru contract cu NBC Sports, care a fost un partener sclipitor pentru Premier League în ultimele nouă sezoane. NBC Sports a întărit popularitatea campionatului în Statele Unite ale Americii”, a anunţat Richard Masters, oficial al Premier League.

După semnarea primului contract dintre NBC Sports şi Premier League, în 2013, popularitatea primei ligi din Anglia a crescut considerabil în SUA, motiv pentru care şi suma contractului a atins cote nebănuite.

ADVERTISEMENT

Primul contract dintre NBC Sports şi Premier League s-a derulat în perioada 2013-2016, iar americanii au plătit 180.000.000 de lire pentru drepturile TV. Suma era triplă faţă de acordul pe care prima ligă din Anglia îl avusese cu ESPN şi Fox Sports în perioada 2010-2013.

În 2015, NBC Sports şi Premier League au semnat un nou contract, până în 2021, iar suma ajunsese la 800.000.000 de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Celelalte mari campionate din Europa nu atrag astfel de sume din SUA

Premier League este cel mai important campionat din lume, iar sumele plătite pentru drepturile TV certifică acest aspect. Restul ligilor mari din Europa nu reuşesc să atragă banii pe care englezii îi primesc în prezent.

La Liga a semnat un nou contract cu ESPN, iar spaniolii au încasat 142.000.000 de euro pentru actualul sezon. Suma este mai mică decât cea pe care UEFA o primeşte de la CBS pentru meciurile din Liga Campionilor, mai exact 118.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Tot CBS transmite în SUA şi meciurile din Serie A, iar italienii primesc în jur de 59.000.000 de dolari pe sezon. Bundesliga are un acord cu ESPN, iar suma este de-a dreptul ridicolă în comparaţie cu Premier League. Nemţii încasează aproape 29.000.000 de euro pe an.

Cât de urmărit este fotbalul în SUA

Fotbalul, denumit soccer de americani, a câştigat popularitatea în ultimii ani, iar punctul zero a fost Campionatul Mondial din 1994, când SUA a organizat turneul final.

În prezent, conform unui studiu realizat de compania Nielsen, fotbalul este al patrulea cel mai urmărit sport din SUA, fiind depăşit doar de fotbalul american, baschet şi baseball.

ADVERTISEMENT