Premier League, în pericol după Brexit! Cum vor fi afectate cluburile din Anglia: probleme la transferuri şi bani mai puţini + românii, şanse mici să ajungă în Marea Britanie

SPECIAL FANATIK
Silviu Ghering    Razvan Nicolae   
în Premier League
04/02/2020, 23:30
Premier League, în pericol după Brexit! Cum vor fi afectate cluburile din Anglia: probleme la transferuri şi bani mai puţini + românii, şanse mici să ajungă în Marea Britanie SPECIAL FANATIK

Pe 31 ianuarie, Marea Britanie a ieşit oficial din Uniunea Europeană, fiind apogeul mişcării Brexit-ului. Decizia va afecta şi fotbalul, iar Premier League ar putea să fie o victimă colaterală în tot acest mecanism. FANATIK îţi prezintă cum se va schimba fotbalul din Anglia pe termen lung, iar prima modificare a apărut încă din start.

Brexit-ul pune în pericol Premier League: pică transferurile jucătorilor U18?

La scurt timp după Brexit, Premier League a primit prima lovitură. FIFA permite transferurile fotbaliştilor U18 doar între ţări membre ale Uniunii Europene, iar Anglia nu va mai putea efectua mutări de acest gen după 31 ianuarie.

Cluburile din Anglia s-au adresat la FIFA şi cele două părţi sunt în discuţii ca englezii să mai poată face transferuri ale jucătorilor U18 până la finalul anului 2020. În aceste condiţii, un fotbalist tânăr din România nu ar mai avea posibilitatea să ajungă la academiile cluburilor din Marea Britanie.

Un exemplu este Cătălin Cîrjan, care s-a transferat la începutul anului trecut la Arsenal. Fotbalistul de 17 ani a fost achiziţionat de la Viitorul Domneşti, iar o mutare de acest gen nu ar mai putea să aibă loc din ianuarie 2021.

Permisul de muncă, obligatoriu şi pentru fotbaliştii din Uniunea Europeană

Până pe 31 ianuarie, fotbaliştii din ţările care nu se aflau în Uniunea Europeană erau obligaţi să apeleze la un permis de muncă pentru a juca în Marea Britanie. După Brexit, orice fotbalist care nu este cetăţean britanic va avea nevoie de un permis de muncă pentru a evolua în campionatele din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

Un fotbalist francez va fi obligat să joace în 30% din meciurile echipei naţionale în ultimii doi ani pentru a putea să aplice. Lucrurile stau mai rău pentru jucătorii români. Dacă Ianis Hagi va convinge la Rangers, iar scoţienii vor dori să-l transfere definitiv, mijlocaşul ofeniv de 21 de ani este obligat să bifeze 75% din meciurile naţionalei în ultimii doi ani.

Federaţia Engleză de Fotbal are un criteriu clar pentru ca un fotbalist să primească permis de muncă în Marea Britanie. Acesta este obligat să aibă un anumit procent de meciuri jucate la naţională, în ultimii doi ani, în funcţie de locul ocupat de selecţionata respectivă în clasamentul FIFA.

  • Locurile 1-10 în clasamentul FIFA – 30% din meciuri naţionalei
  • Locurile 11-20 în clasamentul FIFA – 45% din meciuri naţionalei
  • Locurile 21-30 în clasamentul FIFA – 60% din meciuri naţionalei
  • Locurile 31-50 în clasamentul FIFA – 75% din meciuri naţionalei

Dacă un fotbalist nu va îndeplini acest criteriu, acesta va putea să aplice pentru un permis de muncă, însă decizia finală va fi dată de un comitet din Federaţia Engleză de Fotbal. Printre principalele criterii cerute sunt: suma de transfer sau suma virtuală de transfer, dacă jucătorul vine liber de contract, salariul oferit de club şi istoricul fotbalistic.

Premier League ar putea să piardă bani grei

În prezent, aproape 50% din încasările Premier League vin de la sponsori din afara Angliei sau a Europei. Multe companii din afara “Bătrânului Continent” s-au înghesuit să semneze contracte cu echipele din Anglia, iar principala temere este că aceste afaceri vor pica în următorii ani.

Conform Daily Telegraph, sponsorii externi au adus peste 4,65 de miliarde de lire sterline în Premier League. Specialiştii englezi susţin că cifrele s-ar putea micşora în următorii ani, iar ieşirea Angliei din Uniunea Europeană este principala cauză.

Academiile din Anglia vor fi avantajate de Brexit

Sezonul 2020-2021 va aduce o schimbare şi la regula fotbaliştilor “Home Grown”. În actuala stagiune, fiecare club din Premier League poate înregistra cel mult 17 jucători care nu au evoluat cel puţin trei ani în Anglia, înainte de a împlini 21 de ani. Din vară, numărul scade la 12 fotbalişti care nu sunt “Home Grown”. În aceste condiţii, englezii vor pune mai mult accentul pe fotbalişti care vin din propria pepinieră.

  • 7 jucători “Home Grown” a folosit Liverpool în acest sezon
Închide ×