Premier League

Premier League oferă 50 de milioane de lire sterline pentru salvarea cluburilor din ligile inferioare

03.11.2020 | 17:47
Premier League ofera 50 de milioane de lire sterline pentru salvarea cluburilor din ligile inferioare
ADVERTISEMENT

Premier League va oferi 50 de milioane de lire sterline pentru salvarea formațiilor din Championship, League One și League Two care au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Conducătorii EFL se vor întâlni joi pentru a discuta despre noul pachet pe care l-au primit de la Premier League, prima ofertă de salvare fiind refuzată din cauza condițiilor considerate ca fiind inacceptabile. Din noua ofertă au fost eliminate o parte dintre acestea, iar dacă această propunere va fi acceptată se vor putea accesa fonduri menite să asigure continuitatea mai multor cluburi.

ADVERTISEMENT

De altfel, opt dintre grupările din primele trei eșaloane sunt într-o situație foarte grea. Ele au solicitat un împrumutat de urgență pentru a evita un posibil faliment în perioada imediat următoare.

Cluburile din EFL vor putea accesa fonduri de 50 de milioane de lire sterline pentru a se salva

Înaintea întâlnirii de joi, conducerea EFL a primit asigurări din partea Premier League că se va face tot posibilul pentru salvarea cluburilor din eșaloanele inferioare care au fost grav afectate de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Premier League a renunțat la o parte dintre condițiile pe care le pusese anterior și este gata să ofere un fond de salvare în valoare de 50 de milioane de lire sterline. Dintre acestea, 20 de milioane de lire sterline reprezintă subvenții, în timp ce restul de 30 de milioane de lire sterline sunt pentru împrumuturi.

Discuțiile legate de eventualul ajutor financiar pe care cluburile din Premier League sunt dispuse să-l ofere celor din eșaloanele inferioare a fost blocat de controversatul proiect „The Big Picture”. Dacă acesta ar fi fost aprobat, 6 dintre cele mai influente formații din primul eșalon ar fi captat puterea și ar fi luat unele decizii care ar fost doar în avantajul lor.

ADVERTISEMENT

„The Big Picture” propunea inițial un ajutor în valoare de 250 de milioane de lire sterline pentru EFL, dar realizarea acestui proiect a căzut la vot la sfârșitul lunii octombrie, nu toate cluburile din Premier League fiind de acord cu el, mai ales că urma să se reducă și numărul de formații din primul eșalon de la 20 la 18.

Condiții în care se pot accesa împrumuturile

Tot față de propunerea inițială, Premier League a mai renunțat la două condiții la care insistase să fie acceptate de EFL. Prima dintre ele se referea la  păstrarea accesului la permisele de muncă pentru tinerii între 18 ani și la 21 de ani, după intrarea regulilor Brexit.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua condiție care a blocat negocierile a fost insistența Premier League ca formațiile din eșaloanele inferioare să fie de acord ca ierarhia finală a sezonului să fie stabilită pe baza punctelor/meci în cazul în care competiția ar fi fost întreruptă definitiv din cauza pandemiei după disputarea a 75% dintre etape.

Ajutorul financiar oferit de Premier League este vital pentru multe dintre cluburile din eșaloanele inferioare, care au suferit pierderi imense din cauză interzicerii accesului fanilor pe stadioane. Și cum revenirea spectatorilor în tribune nu va fi posibilă mai devreme de începutul anului 2021, este foarte probabil ca situația să se înrăutățească.

De aceea, multe formații au apelat la soluții extreme pentru a-și completa bugetul, cum ar fi organizarea de conferințe, evenimente sociale sau chiar nunți în sălile de la stadion.

Împrumuturile la care vor apela cluburile din eșaloanele inferioare reprezintă o măsură de a preveni falimentul și trebuie restituite la începutul sezonului viitor. De altfel, pe lîngă cele 8 cluburi care se află deja într-o situație critică, se estimează că mai există încă cel puțin 20 care vor avea nevoie de susținere până la finalul anului.

Totuși, pentru a se putea accesa aceste fonduri, trebuie respectate anumite condiții. Astfel, ajutorul financiar va fi acordat strict raportat la pierderile pe care clubul respectiv le-a suferit din cauza coronavirusului, dar înainte de toate proprietraul trebuie să demonstreze faptul că nu este capabil el însuși să compenseze deficitul.

S-a ajuns la această condiție din cauza temerii echipelor din Premier League ca formațiile care au patroni mai bogați să nu profite de acest avantaj financiar și să devină mult mai puternice.

  • 80.000.000 de euro este pierderea suferită de Manchester United în ultima perioadă, în special din cauza pandemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT