Premier League are din nou stadioanele pline datorită succesului de care se bucură programul de vaccinare împotriva coronavirusului în Marea Britanie. Conducătorii fotbalului englez au însă o problemă: jucătorii sunt reticenți în a se imuniza.
Marea Britanie are una dintre cele mai mari rate ale mortalității cauzate de virusul SARS-CoV-2, cu peste 137 de mii de decedați. Îmbucurător este însă faptul că mai mult de 82% din persoanele cu vârsta peste 16 bani au primit primele două doze de vaccin.
În ciuda succesului de care se bucură vaccinul în rândul populației, fotbaliștii refuză să se vaccineze. Deși Premier League nu a oferit încă cifre oficiale, rapoartele sugerează că doar șapte din cele 20 de cluburi din primul eșalon englez au peste 50% din echipă vaccinată.
„Sunt puțini vaccinați, nu doar în Premier League, ci și în ligile inferioare. Trebuie să acceptăm și să înțelegem decizia lor, dar cred că e timpul ca Asociația Fotbaliștilor Profesioniști să vină cu o explicație, să ne spun care sunt îngrijorările jucătorilor și de ce nu se vaccinează”, a declarat Gary Neville, fost căpitan la Manchester United.
Se iau în calcul mai multe beneficii pe care le-ar putea avea fotbaliștii dacă acceptă să primească injecția, printre care și o relaxare mai mare a restricțiilor împotriva coronavirusului.
Momentan, autoritățile britanice i-au scutit de carantină pe jucătorii care merg la echipele națională în țările de pe lista roșie a Regatului Unit, permițându-le să revină la antrenament și să evolueze pentru cluburi, doar dacă au schema de vaccinare completă.
Motivul pentru care fotbaliștii ezită să se vaccineze este determinat de faptul că marea majoritate sunt tineri și sănătoși, ei fiind mai puțini susceptibili să facă o formă gravă de COVID-19, dar și propaganda anti-vaccinare de pe rețelele de socializare.
Sunt însă și fotbaliști care fac injecția. Portarul lui Newcastle, Karl Darlow, și-a încurajat colegii să meargă să se vaccineze după ce a fost internat în spital din cauza virusului, în iulie.
„A fost mai rău decât dacă m-ar fi tăiat cineva cu o lamă de ras. Simțeam că cineva vrea să mă sufoce strângându-mă de gât”, a declarat jucătorul de 30 de ani, în The Times.
Alți doi fotbaliști ai „coțofenelor”, Jamaal Lascelles și Allan Saint-Maximin au avut de suferit din cauza coronavirusului în sezonul trecut. Cu toate acestea, managerul lui Newcastle, Steve Bruce, a declarat că nu a fost suficient pentru a își convinge elevii să se vaccineze.
„Avem o mulțime de jucători care nu s-au vaccinat. E alegerea lor. Am avut 2-3 fotbaliști care s-au simțit foarte rău. Karl Darlow a fost internat în spital. Am văzut cât de grav este. Dar, cu toate acestea, sunt multe teorii ale conspirației”, declara Bruce în luna august.
Secretarul de Stat al Marii Britanii, Sajid Javid, și-a exprimat și el dezamăgirea și îngrijorarea față de impactul pe care îl poate avea în rândul copiilor și al tinerilor reticența starurilor din Premier League de a se vaccina.
Momentan, autoritățile engleze nu obligă pe nimeni să se vaccineze, astfel că nu iau nicio măsură împotriva celor care refuză injecția.
Spre deosebire de regulile din Anglia, starurile din NBA au probleme dacă refuză să se vaccineze anti-COVID-19. Baschetbaliștilor li se taie din salariu și nu li se permite să joace până nu au completă schema de vaccinare.
În Premier League, un nume important pro-vaccin este cel al lui Liverpool. „99% din echipa mea e vaccinată. Nu înțeleg cum vaccinul îți poate limita libertatea”, a afirmat managerul german, care compară nevaccinarea cu șofatul în stare de ebrietate.
„Nu sunt de acord să fie vaccinați cu forța, iar ideea de a le tăia din salariu este una proastă. Noi îi încurajăm pe jucători să se vaccineze, dar nu îi putem forța”, a declarat și managerul lui Middlesbrough, Neil Warnock.