Sport

Premier League, singurul campionat cu echipe în semifinalele celor trei cupe europene! Italia, ultima care reuşise marea performanţă

Premier League este singurul campionat care are echipe în semifinalele celor trei cupe europene, astfel că englezii pot visa la succes total în Liga Campionilor, Europa League şi Conference League
15.04.2022 | 23:58
Premier League singurul campionat cu echipe in semifinalele celor trei cupe europene Italia ultima care reusise marea performanta
Premier League are patru echipe în semifinalele cupelor europene
ADVERTISEMENT

Competiţiile europene au ajuns în faza semifinalelor, iar Premier League a reuşit performanţa să aibă echipe în această fază din Liga Campionilor, Europa League şi Conference League. Serie A a fost ultimul campionat care s-a putut lăuda cu un astfel de record, în sezonul 1998-1999.

Premier League dă semifinaliste în Liga Campionilor, Europa League şi Conference League

Miercuri seară, Manchester City şi Liverpool şi-au asigurat calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, după două remize cu Atletico Madrid, respectiv Benfica. Cele două rivale în lupta pentru titlul de campioană a Angliei s-ar putea întâlni în finala de la Paris, dacă vor trece de Real Madrid şi Villarreal.

ADVERTISEMENT

Serile europene vor continua pentru englezi şi în celelalte două competiţii continentale. Leicester City a produs surpriza pe terenul lui PSV, după 0-0 în tur, şi a obţinut calificarea în semifinalele Conference League cu o victorie pe “Philips Stadium”, scor 2-1, după ce golurile victoriei au venit în ultimele 13 minute.

A doua surpriză a venit în Europa League, unde West Ham nu a avut milă de Lyon şi a învins-o clar, scor 3-0, după ce în tur fusese 1-1. Londonezii au închis careul englezesc de aşi din semifinalele cupelor europene, astfel că Anglia poate visa la toate cele trei trofee continentale.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, englezii ar putea să aibă din nou cinci echipe în grupele Ligii Campionilor în stagiunea viitoare, la fel cum s-a întâmplat în sezonul 2017-2018. Pentru realizarea acestui scenariu este nevoie ca West Ham United să câştige trofeul, ceea ce aduce calificarea directă în grupele Champions League.

Programul echipelor din Premier League în semifinalele cupelor europene

Liga Campionilor

  • Manchester City – Real Madrid (tur – 26 aprilie / retur – 4 mai)
  • Liverpool – Villarreal (tur – 27 aprilie / retur – 3 mai)
ADVERTISEMENT

Europa League

  • West Ham United – Eintracht Frankfurt (tur – 28 aprilie / retur – 5 mai)

Conference League

  • Leicester City – AS Roma (tur – 28 aprilie / retur – 5 mai)

Serie A, ultimul campionat cu echipe în semifinalele a trei cupe europene

Introducerea Conference League a readus la trei numărul de competiţii europene, la fel cum se mai întâmplase în perioada 1971-1999, când se disputau meciuri în Cupa Campionilor Europeni/Liga Campionilor, Cupa Cupelor şi Cupa UEFA. În chiar ultimul sezon cu trei competiţii europene, Serie A reuşea să aibă reprezentante în toate semifinalele.

În Liga Campionilor din sezonul 1998-1999, Juventus s-a oprit în semifinale, după o dublă spectaculoasă cu Manchester United. “Diavolii” reuşeau calificarea în finală cu un gol în minutul 84, ca mai apoi să câştige trofeul în urma unei finale care a intrat în istoria competiţii.

ADVERTISEMENT

La ultimul sezon al Cupei Cupelor, Lazio a trecut greu de Lokomotiv Moscova, în semifinale, după 1-1 în Rusia şi 0-0 în Italia. În finală, lazialii au pus mâna pe trofeu, în faţa lui Mallorca, cu ajutorul golurilor lui Christian Vieri şi Pavel Nedved.

În semifinalele Cupei UEFA, Italia a avut două echipe, Parma şi Bologna, şi finala s-ar fi putut juca între cele două, însă echipa de pe “Renato Dall’Ara” a ratat calificarea în retur, când Laurent Blanc a făcut diferenţa dintr-o lovitură de la 11 metri şi Marseille a mers în ultimul act. Parma şi-a adjudecat trofeul, într-o finală jucată la Moscova şi câştigată fără drept de apel, scor 3-0.

  • 2 trofee europene au câştigat echipele din Italia în sezonul 1998-1999: Lazio (Cupa Cupelor) şi Parma (Cupa UEFA)

Premier League este pe primul loc în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii cinci ani

Cu patru echipe în semifinalele cupelor europene, Premier League este lider în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimele cinci sezoane. Cu 19,857 puncte strânse în stagiunea actuală, englezii au ajuns la 105,498 puncte pentru perioada 2018-2022, iar distanţa faţă de Anglia, ocupanta locului 2, este uriaşă.

Liverpool este echipa care a contribuit cu cele mai multe puncte, după ce a înregistrat 8 victorii, 1 remiză şi 1 înfrângere în actualul sezon. Pe locul 2 se află Manchester City, rivala în lupta pentru titlul de campioană a Angliei, în timp ce poziţia a treia este ocupată de Chelsea, echipă eliminată de Real Madrid în sferturi.

Top 5 ţări în clasamentul coeficienţilor UEFA pe sezonul 2021-2022

  1. Anglia – 19,857 puncte (Liverpool, Manchester City, West Ham United şi Leicester City mai pot aduce puncte)
  2. Olanda – 18,400 puncte (Feyenoord mai poate aduce puncte)
  3. Franţa – 18,250 puncte (Marseille mai poate aduce puncte)
  4. Spania – 17,714 puncte (Real Madrid şi Villarreal mai pot aduce puncte)
  5. Germania – 15,071 puncte (Eintracht Frankfurt şi RB Leipzig mai pot aduce puncte)

  • (P) Cota WINBET pentru Manchester United – Norwich: 1,52 este cota pentru „peste 2,5 goluri marcate”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT