Sport

Boom financiar pentru următorii trei ani! Premier League, aproape de 10 miliarde de lire din drepturile TV

Premier League ar putea strânge 9,9 miliarde de lire din drepturi TV în perioada 2022-2025. Va fi un adevărat boom financiar pentru prima ligă a Angliei.
09.11.2021 | 11:33
Boom financiar pentru urmatorii trei ani Premier League aproape de 10 miliarde de lire din drepturile TV
Boom financiar pentru următorii trei ani! Premier League, aproape de 10 miliarde de lire din drepturile TV. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premier League și-a consolidat în ultimii ani statutul de cel mai bogat campionat al lumii. Iar faptul că este o afacere profitabilă, a făcut din cluburile care evoluează în primul eșalon, dar și în Championship, ţinte pentru marii investitorii din întreaga lume.

Ultimul exemplu este cel al lui Newcastle, preluat de Fondul de Investiții Publice din Arabia Saudită (PIF). Sau, mai exact, prin intermediul acestuia, de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit.

ADVERTISEMENT

Drepturile TV pentru perioada 2022-2025 vor fi vândute pe o sumă record

Doar drepturile TV interne valorează 4,55 miliarde de lire sterline conform actualului acord, scadent în 2022. Iar suma urmează să crească pentru următoarea perioadă de referință de trei ani. Lucru valabil și în ceea ce privește suma provenită pentru drepturile cedate în exterior.

Se vorbește, per total, de un plus de aproape jumătate de miliard de lire comparativ cu actualul acord. Creștere care se va regăsi, evident, în cote proporționale cu rezultatul sportiv, în conturile cluburilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei britanice, lucrurile nu se opresc aici. Daily Mail scrie că Sky Sports, BT, Amazon și BBC vor plăti un total de aproape 5 miliarde de lire sterline (aproximativ 6 miliarde de euro) pentru drepturile TV pe teritoriul Marii Britanii.

Sume ameţitoare pe cele mai importante pieţe din lume

Mișcări importante sunt însă și pe piețele externe. Iar cel mai interesant – și, evident, lucrativ din punct de vedere financiar – ”război” se duce în SUA. Acolo unde deținătorul drepturilor TV, NBC, care a plătit un miliard de dolari (740 de milioane de lire sterline) pentru 2016-22, se confruntă cu concurența de la Disney, WarnerMedia și CBS.

ADVERTISEMENT

Deja, urmare a creșterii numărului de ofertanți, suma de 1,1 miliarde de lire sterline pentru perioada 2022-2028 este garantată. Însă, susțin jurnaliștii britanici, tratativele continuă. Iar suma ar putea să urce cu încă 50 de procente, depașind valoarea de 1,5 miliarde.

O licitație la fel de aprinsă se desfășoară și în Australia. Și-acolo avem de-a face cu o dispută în patru, în care, alături de Octopus, actualul deținător, sunt implicați Stan Sport, Paramount+ și Amazon. Valoarea sumei plătite ar putea crește cu 60% sau mai mult, de la 27 de milioane de lire sterline pe an la 44 de milioane de lire sterline. Ceea ce înseamnă, în total, 132 de milioane de lire sterline (155 de milioane de euro).

ADVERTISEMENT
  • 5 miliarde de lire ar urma să primească Premier League pentru drepturile TV, în Anglia, pe perioada 2022-2025
  • 4,9 miliarde de lire ar urma să primească Premier League pentru drepturile TV, din străinătate, pe perioada 2022-2025

În premieră, Premier League ar putea obţine mai mulţi bani din străinătate

Aceste sporuri confirmă trendul consemnat în cazul acordurilor deja parafate. Primul semn că boom-ul drepturilor TV externe din ultimele două decenii ar putea continua a venit în februarie anul trecut. Atunci când Premier League a anunțat o înțelegere „inovatoare” pe șase ani, în valoare de peste 2 miliarde de lire sterline, cu Nordic Entertainment Group (NENT).

NENT deține drepturile pentru Suedia, Danemarca, Norvegia și Finlanda începând cu 2022. Acest contract, care acoperă patru țări cu o populație combinată de doar 27 de milioane de oameni, valorează aproape 350 de milioane de lire sterline pe an. În creștere cu 20% față de acordul precedent.

Același grupa a cumpărat, de asemenea, drepturile TV pe timp de șase ani în Țările de Jos, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. Într-un pachet separat în valoare de sute de milioane.

beIN va menține drepturile TV în Orientul Mijlociu în schimbul a 450 de milioane de euro. În timp ce Canal+ și-a reînnoit și contractul pentru 300 de milioane de euro pentru a difuza jocuri în Franța, Slovacia și Republica Cehă. De asemenea, au fost încheiate oferte cu radiodifuzori din Italia (Sky Italia), Portugalia (ELEVEN Sports), Belgia (Telenet), Germania (Sky Deutschland) și Spania (DAZN). Acorduri care, se spune, vor aduce o sumă totală care va depăși veniturile obținute în Insulă.

ADVERTISEMENT
Tags: