News

Premieră absolută în Parlament. Niculae Bădălău, primul șef de instituție „penal” dat afară prin votul aleșilor

Niculae Bădălău este primul dintre șefii instituțiilor subordonate Parlamentului care nu a plecat de bunăvoie din funcție, fiind nevoie de un vot în Legislativ.
05.12.2022 | 18:50
Premiera absoluta in Parlament Niculae Badalau primul sef de institutie penal dat afara prin votul alesilor
Niculae Bădălău a fost revocat de Parlament după ce a refuzat să demisioneze/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentul are fie în subordine, fie sub control parlamentar peste 20 de instituții, în majoritatea cazurilor deputații și senatorii numindu-i pe șefii acestora, iar în unele cazuri, întreaga conducere. În aceste funcții s-au perindat de-a lungul anilor zeci, dacă nu sute, de persoane, însă Nicolae Bădălău este singurul care a trebuit demis din cauza problemelor penale, ceilalți având minima decență să plece singuri după ce au fost puși sub acuzare.

Niculae Bădălău nu s-a dat dus de la Curtea de Conturi

În urmă cu o săptămână, PSD îi cerea lui Bădălău demisia din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi și șef al Autorității de Audit ca urmare a reținerii sale de către DNA, însă fostul ministru a refuzat să dea curs cererii.

ADVERTISEMENT

PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală și a dispus reținerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu își mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”, au transmis social-democrații.

În zadar însă, deoarece Bădălău nu a făcut gestul de curtoazie cerut de foștii săi colegi care l-au pus în funcție în urmă cu doi ani, în pofida competențelor sale cel puțin discutabile în domeniu. S-a ajuns astfel în situația jenantă în care, pentru prima dată, Parlamentul a trebuit să demită un demnitar pe care l-a pus în funcție și care a ajuns între timp în arest. Ca vicepreședinte al Curții de Conturi, Niculae Bădălău avea un salariu de 22.256 lei.

ADVERTISEMENT

Demisii anunțate din arestul preventiv

Au mai existat trei situații asemănătoare, însă protagoniștii au demisionat la scurtă vreme după ce au fost reținuți de către procurori. Pe 5 martie 2014, fostul deputat PNL Dan Radu Rușanu, pe atunci președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), demisiona de la conducerea acestei instituții din arestul preventiv. Rușanu era unul dintre acuzații din dosarul Carpatica, procurorii susținând că se face vinovat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu. După trei ani, Rușanu era achitat definitiv, fiind printre puținii care au scăpat necondamnat în acest dosar. Deși nevinovat, liberalul nu s-a cramponat de funcție și a evitat prejudicierea imaginii instituției.

Al doilea caz este cel al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu care, în august 2016, a fost reținut timp de 24 de ore pentru fapte pe care le-a comis pe vremea când era președintele Camerei Deputaților. Olteanu a fost acuzat că a primit 1.000.000 de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al rezervației Deltei Dunării. După o singură noapte petrecută în arest, Olteanu și-a anunțat demisia de la Banca Națională, spunând că este o chestiune care ține de onoare.

ADVERTISEMENT

Doresc să obţin achitarea cât mai rapid pentru a reîncepe o viaţă normală. Până la acel moment voi face ceea ce onoarea şi respectul faţă de instituţia din care am făcut parte îmi cere. Voi transmite cât de rapid demisia mea din conducerea Băncii Naţionale”, spunea Olteanu. În octombrie 2020, Olteanu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, dar executarea pedepsei i-a fost suspendată în luna august a acestui an.

Fosta șefă a AEP, demisie anunțată de avocat

Tot în 2016, dar în noiembrie, DNA a reținut-o pe Ana-Maria Pătru, președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), aceasta fiind acuzată de trafic de influență și spălare de bani. Pătru a venit însoțită la audieri de doi avocați, însă la finalul acestora doar avocații au mai ieșit din clădire. „Doamna Ana-Maria Pătru, având în vedere situaţia juridică, a luat decizia de a înainta de îndată demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente”, a spus unul dintre ei, referindu-se la clienta sa care fusese reținută pentru 24 de ore. Ca și în cazul lui Rușanu, Pătru a fost achitată definitiv în 2020.

ADVERTISEMENT

Toți cei trei menționați mai sus au în comun faptul că au fost numiți politic la șefia unor instituții ale statului, însă atunci când au problemele în justiție risca să aducă prejudicii de imagine acelor instituții, au demisionat imediat după ce împotriva lor au fost dispuse măsuri privative de libertate. Niculae Bădălău este singurul care nu a făcut acest gest de onoare.

ADVERTISEMENT
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat....
Imaginile cu Radu Drăgușin, după ce a primit un verdict greu de digerat. Englezii l-au caracterizat într-un singur cuvânt
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
Tehnica simplă de respirație pentru liniștire. Cele două cuvinte pronunțate la inspirare-expirare
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Bianca Drăgușanu își scoate la vânzare apartamentul din Dubai. Motivul și prețul cerut
Bianca Drăgușanu își scoate la vânzare apartamentul din Dubai. Motivul și prețul cerut
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Probleme GRAVE de sănătate pentru fiul lui Theo Rose. Diagnostic TERIBIL pus de...
Probleme GRAVE de sănătate pentru fiul lui Theo Rose. Diagnostic TERIBIL pus de medici: „Ţi se rupe inima!”
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România