News

Premieră în București. Parcările publice de pe marile bulevarde din Sectorul 4 vor fi taxate. Cât costă să parchezi și cum plătești

Parcările publice de pe marile bulevarde din Sectorul 4 vor fi taxate, iar acestea vor fi împărțite în două zone cu tarife diferite.
12.08.2021 | 16:05
Premiera in Bucuresti Parcarile publice de pe marile bulevarde din Sectorul 4 vor fi taxate Cat costa sa parchezi si cum platesti
Premieră în București. Toate parcările publice din Sectorul 4 vor fi taxate. Cât costă să parchezi și cum plătești. Sursa imagine: ps4.ro.
ADVERTISEMENT

Situația parcărilor și automobilelor din București este, în continuare, una foarte dificilă.

Primăria Sectorului 4 a luat, astfel, o decizie importantă, aplicabilă începând cu data de luni, 23 august 2021.

Astfel, cele peste 2.500 de locuri de parcare publică, aflate pe marile artere ale Sectorului 4, vor intra în regim de taxare. Locurile respective sunt administrate de Primăria Sectorului 4, prin intermediul Direcției de Mobilitate urbană.

ADVERTISEMENT

Consiliul Local al Sectorului 4 a decis ca spațiile de parcare sus-amintite să fie împărțite în două zone tarifare. Acestea vor fi marcate cu galben sau cu verde, în funcție de câteva criterii.

Astfel, gradul de aglomerare și existența punctelor de interes pentru cetățeni vor fi luate în calcul pentru delimitarea parcărilor între zonele verzi și cele galbene.

ADVERTISEMENT

Zona galbenă este cea mai scumpă, iar tariful va fi de 2 lei pe oră de parcare. Această zonă apare în locuri de interes, în apropierea băncilor, farmaciilor, spitalelor sau sediilor de instituții publice.

Zona verde este cea mai ieftină dintre cele două și are un tarif de 1 leu pentru două ore de parcare. Aceasta se aplică în zonele unde fluxul de mașini este ceva mai redus și în care nu există obiective de interes major pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Parcările care vor intra sub incidența tarifării începând cu data de 23 august apar pe următoarele artere:

  • Constantin Brâncoveanu
  • Alexandru Obregia
  • Tineretului
  • Iriceanu
  • Străduinței
  • Luică
  • Șoseaua Giurgului
  • Șoseaua Berceni
ADVERTISEMENT

Acestea vor fi marcate corespunzător, pentru a fi ușor identificate de către șoferi. În fiecare zonă vor fi montate pancarte specifice, fie verzi, fie galbene.

Intervalul de taxare nu este 24/7, însă se aplică atât în cursul săptămânii, cât și în weekend, între orele 8:00 și 18:00. Între orele 18:00 și 8:00, parcarea va fi gratuită.

Cum plătești parcările din Sectorul 4

Există două modalități de plată a parcărilor în Sectorul 4:

Poți trimite un SMS la 7424 în forma 131B123ABC unde:

  • ”13” reprezintă codul parcajului
  • ”1” reprezintă durata parcării (aceasta poate fi 1, 2, 3 sau 5 pentru orele corespunzătoare sau 9 pentru toată ziua)
  • ”B123ABC” reprezintă numărul de înmatriculare al automobilului

Poți achita parcarea folosind aplicația Primăria Sectorului 4, unde, scanând codul QR aferent parcării, va trebui să introduci doar numărul de înmatriculare și durata dorită.

În ceea ce privește parcarea din zona verde, codul de trimis prin SMS arată astfel: D2B123ABC, unde ”D” reprezintă codul parcajului și 2, 4, 6, 8 sunt duratele disponibile (9 reprezintă toată ziua).

Ce riști dacă parchezi și nu plătești

Șoferii care parchează în locurile marcate și nu plătesc taxa necesară se vor trezi cu roțile blocate.

Taxa de deblocare ulterior unui astfel de incident este de 500 de lei pe zi.

Indicatoarele pregătite de Primăria Sectorului 4. Sursa foto: ps4.ro.
Indicatoarele pregătite de Primăria Sectorului 4. Sursa foto: ps4.ro.
Indicatoarele pregătite de Primăria Sectorului 4. Sursa foto: ps4.ro.
Indicatoarele pregătite de Primăria Sectorului 4. Sursa foto: ps4.ro.

Viceprimarul Capitalei declară nelegală decizia Primăriei Sectorului 4

Stelian Bujduveanu, viceprimarul Bucureștiului, a afirmat că hotărârile cu privire la tarifarea locurilor de parcare de pe anumite bulevarde din Sectorul 4 este nelegală:

”Hotărârile Consiliului Local Sector 4 privind introducerea de tarife pe oră pentru locurile de parcare de pe unele bulevarde sunt nelegale! Atrag atenția că Primăria Sector 4 nu poate administra în regim de plata cu ora parcările de pe marile bulevarde, întrucât decizia intră în contradicție cu prevederile Strategiei de parcare pe teritoriul Municipiului București. Sectoarele administrează numai parcaje de reședință, exploatarea lor făcându-se prin închiriere către persoanele fizice îndreptățite, pe bază de contract cu durata de valabilitate de 1 an și cu posibilitatea reînnoirii. Chiar și pentru parcajele de reședință administrate de sectoare, tarifele diferențiate sunt stabilite doar de către Consiliul General al Municipiului București”, a afirmat viceprimarul Capitalei.

Acesta mai arată că ”tarifele de închiriere cu ora sunt specifice parcajelor publice de utilitate generală (cf. art. 17 (2) din Anexa nr. 3 din Strategia de parcare pe teritoriul Municipiului București), categorie de parcaje care se află în administrarea Consiliului General al Municipiului București. În plus, Comisia Tehnică de Circulație a Municipiului București (autoritatea care încadrează parcajele pe categorii) nu a avizat niciodată parcaje de reședință pe arterele principale din Sectorul 4.”

ADVERTISEMENT
Tags: