Sport

Premieră în competiţiile UEFA. Ce tehnologie va fi testată la Real Madrid – Eintracht Frankfurt, în Supercupa Europei

O nouă tehnologie revoluționară de detectare a ofsaidului va fi testată luna aceasta de UEFA la meciul dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, din Supercupa Europei.
04.08.2022 | 13:56
Premiera in competitiile UEFA Ce tehnologie va fi testata la Real Madrid  Eintracht Frankfurt in Supercupa Europei
UEFA va testa o nouă tehnologie de detectare a ofsaidului, la Supercupa Europei dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt. Sursa foto: UEFA
ADVERTISEMENT

UEFA implementează în premieră o tehnologie semiautomată pentru detectarea poziției de ofsaid. Noul dispozitiv va fi testat săptămâna viitoare la Supercupa Europei.

SOAT, cel mai nou gadget implementat în fotbal

Forul european de fotbal (UEFA) a anunțat că la meciul dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, programat miercurea viitoare la Helsinki, va fi testat cel mai nou sistem de detectare a ofsaidului.

ADVERTISEMENT

Noul dispozitiv a fost botezat SOAT (Semi-Automated Offside Technology) este unul extrem de complex. Foloseşte nu mai puțin de 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea.

Camerele vor monitoriza până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător, calculând poziţia exactă a acestuia pe teren. Vor fi luate în calcul toate membrele şi extremităţile fotbaliştilor, ce pot fi relevante în stabilirea poziției de ofsaid.

ADVERTISEMENT

Și mingile oficiale vor avea în interior un senzor care va trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă. Astfel, va fi detectată poziția jucătorilor în momentul atingerii balonului.

Spectatorii vor vedea reprezentări 3D ale analizelor SOAT

Tehnologia SOAT nu este tocmai o noutate. Aceasta a fost deja testată o serie de evenimente organizate sub patronajul FIFA, între care Cupa Mondială a Cluburilor din 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021, și va fi implementată și la Cupa Mondială din Qatar.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor oferite de UEFA, noua tehnologie va alerta automat arbitrii din camera VAR, în momentul în care datele indică o poziție afară din joc a unui sportiv.

Oficialii din camera VAR vor analiza la rândul lor faza incriminată, după care vor alerta arbitrul de centru, acesta urmând să analizeze animația grafică realizată de SOAT.

ADVERTISEMENT

Pe stadioanele unde este posibil, animația 3D ce îi va fi prezentată centralului va putea fi urmărită și de spectatori pe ecranele stadionului, dar și de telespectatorii televiziunilor care transmit respectivul eveniment sportiv.

Meciul Real Madrid – Eintracht Frankfurt, care va stabili câștigătoarea Supercupei Europei, se joacă miercuri, 10 august, de la ora 22:00, pe Stadionul Olimpic din Helsinki și va fi arbitrat de englezul Michael Oliver.

ADVERTISEMENT