Sport

Premieră în competiţiile UEFA. Ce tehnologie va fi testată la Real Madrid – Eintracht Frankfurt, în Supercupa Europei

O nouă tehnologie revoluționară de detectare a ofsaidului va fi testată luna aceasta de UEFA la meciul dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, din Supercupa Europei.
04.08.2022 | 13:56
Premiera in competitiile UEFA Ce tehnologie va fi testata la Real Madrid  Eintracht Frankfurt in Supercupa Europei
UEFA va testa o nouă tehnologie de detectare a ofsaidului, la Supercupa Europei dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt. Sursa foto: UEFA
ADVERTISEMENT

UEFA implementează în premieră o tehnologie semiautomată pentru detectarea poziției de ofsaid. Noul dispozitiv va fi testat săptămâna viitoare la Supercupa Europei.

SOAT, cel mai nou gadget implementat în fotbal

Forul european de fotbal (UEFA) a anunțat că la meciul dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, programat miercurea viitoare la Helsinki, va fi testat cel mai nou sistem de detectare a ofsaidului.

ADVERTISEMENT

Noul dispozitiv a fost botezat SOAT (Semi-Automated Offside Technology) este unul extrem de complex. Foloseşte nu mai puțin de 12 camere montate sub acoperişul stadionului pentru a depista mingea.

Camerele vor monitoriza până la 29 de puncte de date pentru fiecare jucător, calculând poziţia exactă a acestuia pe teren. Vor fi luate în calcul toate membrele şi extremităţile fotbaliştilor, ce pot fi relevante în stabilirea poziției de ofsaid.

ADVERTISEMENT

Și mingile oficiale vor avea în interior un senzor care va trimite date către camera de operaţiuni video de 500 de ori pe secundă. Astfel, va fi detectată poziția jucătorilor în momentul atingerii balonului.

Spectatorii vor vedea reprezentări 3D ale analizelor SOAT

Tehnologia SOAT nu este tocmai o noutate. Aceasta a fost deja testată o serie de evenimente organizate sub patronajul FIFA, între care Cupa Mondială a Cluburilor din 2021 şi la FIFA Arab Cup 2021, și va fi implementată și la Cupa Mondială din Qatar.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor oferite de UEFA, noua tehnologie va alerta automat arbitrii din camera VAR, în momentul în care datele indică o poziție afară din joc a unui sportiv.

Oficialii din camera VAR vor analiza la rândul lor faza incriminată, după care vor alerta arbitrul de centru, acesta urmând să analizeze animația grafică realizată de SOAT.

ADVERTISEMENT

Pe stadioanele unde este posibil, animația 3D ce îi va fi prezentată centralului va putea fi urmărită și de spectatori pe ecranele stadionului, dar și de telespectatorii televiziunilor care transmit respectivul eveniment sportiv.

Meciul Real Madrid – Eintracht Frankfurt, care va stabili câștigătoarea Supercupei Europei, se joacă miercuri, 10 august, de la ora 22:00, pe Stadionul Olimpic din Helsinki și va fi arbitrat de englezul Michael Oliver.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe...
Războiul oligarhilor ruși în România: omul care-i furnizează vitamine lui Putin, dat pe mâna autorităților de un fost colaborator
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom...
„Avem acum un război în Europa pe care nu credeam că îl vom mai vedea vreodată!” Europa trece la recrutare pe fondul creşterii amenințării unui război mai amplu cu Rusia
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!