Sport

Premieră în Final Four! Se introduce VAR-ul în handbal pentru antrenori. Tehnicienii vor putea cere revederea unei faze de joc

În Final Four 2023, se introduce VAR-ul în handbal pentru antrenori. O dată pe meci, tehnicienii vor putea cere reluarea unei faze litigioase, dar li se va lua un time-out.
02.06.2023 | 19:20
Premiera in Final Four Se introduce VARul in handbal pentru antrenori Tehnicienii vor putea cere revederea unei faze de joc
Premieră în Final Four! Se introduce VAR-ul în handbal pentru antrenori. Tehnicienii vor putea cere revederea unei faze de joc. Sursa foto: EHF
ADVERTISEMENT

Final Four se dispută în MVM Dome în Budapesta. Gyor, Ferencvaros, Esbjerg şi Vipers se luptă pentru coroana continentală într-un weekend în care se anunţă spectacol total.

Premieră în Final Four! Se introduce VAR-ul în handbal pentru antrenori

Înainte de punctul culiminant din Liga Campionilor, EHF a luat o decizie în premieră. Va introduce VAR-ul şi pentru antrenori. Astfel, tehnicienii vor avea dreptul de a revedea o fază litigioasă per meci.

ADVERTISEMENT

În momentul în care un antrenor apasă butonul pentru revederea fazei, se va lua echipei un time-out. Cei de la Federaţia Europeană susţin că vor să crească integritatea şi corectitudinea handbalului cu această regulă.

Antrenorii vor putea folosi challenge-ul o dată pe meci!

Challenge-ul va permite unei echipe de a contesta decizia de pe parchet a arbitrului, prin revederea fazei. Acest procedeu este permis o singură dată per meci, chiar dacă decizia a fost corectă sau nu.

ADVERTISEMENT

Singurul om care va putea lua challenge-ul este oficialul A al unei echipe, de cele mai multe ori este antrenorul principal pe această poziţie. Dacă va avea dreptate şi challenge-ul schimbă decizia, antrenorul îşi primeşte time-out-ul înapoi.

Dacă antrenorul îşi epuizează toate cele trei time-out-uri, nu mai are dreptul de a folosi challenge-ul. Pentru prima dată, acest nou regulament va fi folosit la Final Four, iar cei patru antrenori au fost informaţi cu privire la modul de utilizare.

ADVERTISEMENT

Gyor – Vipers, prima semifinală din Champions League!

Confruntarea dintre Gyor şi Vipers, finala de anul trecut, va fi primul meci în care cei doi antrenori vor putea folosi challenge-ul. Este prima semifinală din Liga Campionilor şi va fi programată sâmbătă, de la ora 16:15.

În a doua semifinală, Ferencvaros va juca împotriva lui Esbjerg, formaţie care a eliminat CSM Bucureşti în drumul spre Final Four. Cele două finale din Liga Campionilor vor avea loc duminică.

ADVERTISEMENT

Vipers a câştigat Liga Campionilor în ultimele două ediţii, dar Gyor este hotărâtă să îşi ia coroana înapoi. Învingătoarea din duelul Esbjerg – Ferencvaros este considerată outsider în finala Champions League.

ADVERTISEMENT