News

Premieră în lumea medicală. Două persoane au primit transplant de inimă de la donatori morți de COVID

Premieră în lumea medicală. A fost efectuat un transplant de inimă de la decedați COVID, fără contagiere.
11.06.2021 | 08:54
Premiera in lumea medicala Doua persoane au primit transplant de inima de la donatori morti de COVID
ADVERTISEMENT

Premiera medicală a avut loc în Italia, unde au fost operate două persoane care se aflau în stare gravă din cauza bolii și au primit inimile unor donatori care au murit de coronavirus.

Transplant de inimă de la decedați COVID, fără contagiere

Cele două operații de transplant de inimă au fost un succes, astfel că cei doi pacienți nu s-au infectat cu noul coronavirus, chiar dacă donatorii lor au murit din cauza acesteia, a informat Centrul Naţional de Transplant din Italia.

ADVERTISEMENT

Cei care au primit organele fac parte din categorii de vârstă complet diferite. Primul a primit noua inima în aprilie, iar cel de-al doilea abia acum, după o lungă așteptare.

Cine au fost cei doi care au primit inimi noi, de la donatori COVID

Prima intervenție chirurgicală a avut loc în Bologna, iar cel care a fost supus acesteia a fost un bărbat de 64 de ani. El a fost operat la spitalul Sant’Orsola. În schimb, cea de-a doua l-a avut în centru pe un tânăr de doar 15 ani.

ADVERTISEMENT

Astfel, cea de-a doua operație de transplant de inimă a avut loc la spitalul pediatric Bambino Gesu din Roma, la jumătatea lunii mai. Ambii sunt în stare bună și se află acum acasă.

„În cazurile tratate la Sant’Orsola și Bambino Gesù, gravitatea afecțiunilor clinice ale pacienților a determinat echipele medicilor din cele două centre să ne ceară autorizația de transplantare chiar dacă primitorii nu aveau anticorpi.

ADVERTISEMENT

Am activat imediat procedurile de supraveghere a bolilor infecțioase și am evaluat riscul de deces pentru ambii pacienți sau evoluția patologiilor grave legate de menținerea în lista de așteptare a fost mai mare decât posibila transmitere a patologiei de la donator”, a spus directorul Centrul Naţional de Transplan din Italia, Massimo Cardillo, potrivit italy24news.com.

De asemenea, unul dintre specialiștii care a participat la ultimul dintre aceste transplanturi de inimă, a spus că pentru copii este chiar mai greu să găsească o inimă compatibilă.

ADVERTISEMENT

„În domeniul pediatric, găsirea unei inimi compatibile pentru un transplant este mai dificilă decât pentru adulți”, a declarat Antonio Amodeo.

Există un nou protocol pentru transplanturi în Italia

În Italia este în vigoare un nou protocol experimental care permite donarea organelor celor care au murit de coronavirus sau care au avut infecția și au decedat ulterior.

Până în acest moment, au fost efectuate deja 19 astfel de intervenții. Medicii care au efectuat aceste două ultime operații de transplant au transmis că ele le-au salvat viața pacienților.

ADVERTISEMENT