News

Premieră în România. Un fost ofițer SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului

04.02.2021 | 17:38
Premiera in Romania Un fost ofiter SRI condamnat pentru negarea Holocaustului
Evreii români din Israel care au supraviețuit Holocaustului vor primi o compensație din partea statului german *foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Vasile Zărnescu, fost ofițer SRI, a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la un an și o lună de închisoare cu amânarea pedepsei și termen de supraveghere de doi ani, pentru negarea Holocaustului.

Această sentință este o premieră în România, conform informațiilor publicate de RFI, citate de publicația Gândul.

ADVERTISEMENT

Zărnescu, fost locotentent colonel în Serviciul Român de Informații, a publicat în 2016 cartea „Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de bani de holocaust”. Lansarea cărții era programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, dar a fost anulată, iar Vasile Zărnescu s-a ales cu denunț penal și a fost trimis în judecată în 2020.

Un fost ofițer SRI a fost condamnat pentru negarea Holocaustului

Soluția instanței de judecată prevede că în baza art. 396 alin. 1, alin. 4 Cod. proc. pen. rap. la art. 83 Cod. pen., stabilește pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului ZĂRNESCU VASILE(…), pentru săvârşirea infracţiunii de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal(fapta din 28.04.2013, site www.altermedia.info, articol intitulat „Falsitatea noţiunii de holocaustolog”).

ADVERTISEMENT

De asemenea a fost stabilită pedeapsa de 9 luni închisoare în sarcina inculpatului ZĂRNESCU VASILE, pentru săvârşirea infracţiunii de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal(fapta din data de 11.02.2014, site www.altermedia.info, articol intitulat „Înşelătoria secolului XX”).

Scriiturile lui Zărnescu, prin care nega Holocaustul, au fost nenumărate și au fost invocate de instanță atunci când bărbatul și-a primit sentința:

ADVERTISEMENT

În baza art. 396 alin. 1, alin. 4 Cod. proc. pen. rap. la art. 83 Cod. pen., stabilește pedeapsa de 6 luni închisoare în sarcina inculpatului ZĂRNESCU VASILE, pentru săvârşirea infracţiunii de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal(fapta din 24.11.2017, cartea intitulată „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus Bucureşti, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din mun. Bucureşti).

În temeiul art. 38 alin. 2 Cod. Pen, constată că infracţiunile au fost săvârșite în concurs real. În temeiul art. 38 al. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod. pen. contopeşte cele două pedepse aplicate, astfel că stabileşte în sarcina inculpatului ZĂRNESCU VASILE, pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 4 închisoare, reprezentând 1/3 din cumulul celorlalte pedeapse stabilite, în final inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare. În baza art. 83 alin. 1 Cod. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 alin.1 Cod penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

ADVERTISEMENT

În consecință, „inculpatul” trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Bărbatul a fost avertizat că dacă va recidiva va ajunge la închisoare. De asemenea, fostul ofițer SRI va fi nevoit să plătească 1.500 de lei cheltuielile judiciare avansate de stat.

ADVERTISEMENT