News

Premieră în România! Un general SPP și-a recâștigat titlul de doctor, după ce instanța a anulat decizia de plagiat a CNATDCU

Generalul SPP (r) Costin Nedelea rămâne cu titlul de doctor, după ce a câștigat procesul cu Ministerul Educației Naționale și CNADTCU.
19.03.2023 | 09:15
Premiera in Romania Un general SPP sia recastigat titlul de doctor dupa ce instanta a anulat decizia de plagiat a CNATDCU
Generalul SPP (r) Costin Nedelea, a fost șef al serviciului informativ, iar anul trecut a ieșit la pensie / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, National
ADVERTISEMENT

Generalul SPP (r) Costin Nedelea, trecut în rezervă anul trecut printr-un ordin semnat de președintele Klaus Iohannis, a anulat în instanță decizia de retragere a titlului de doctor, după ce Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat că acesta și-a plagiat teza de doctorat.

Generalul SPP Nedelea a cerut despăgubiri de 100.000 de lei pentru prejudicii de imagine

Curtea de Apel București a decis, marți, 7 martie 2023, să admită, în parte, acțiunea generalului SPP Costin Nedelea. Astfel instanța a hotărât să desființeze Decizia CNATDCU nr. 15244/24.05.2019, prin care se confirmau suspiciunile de plagiat referitoare la lucrarea ”Confruntare în Intelligence”, elaborată de Costin Nedelea, în 2013, la Academia Națională de Informații.

ADVERTISEMENT

De asemenea, judecătorii au anulat și Ordinul 4476/15.07.2019 emis de Ministerul Educaţiei Naţionale prin care lui Nedelea i s-a retras titlul de doctor în științe militare și informații. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

În timpul procesului, generalul SPP Nedelea a solicitat despăgubiri de 30.000 de lei, motivând că ”i s-a produs un prejudiciu de imagine, care îi afectează imaginea publică, reputaţia şi viaţa privată după o carieră îndelungată în serviciu public”. Ulterior, el și-a mărit pretențiile la 100.000 de lei, însă judecătorii au respins această capăt de cerere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a susținut că prin aplicarea sancțiunii de retragere a titlului i se restrânge dreptul la educație, că nu-i sunt recunoscute rezultatele și că i-a fost suprimat sporul salarial.

În plus, Nedelea a arătat că ”textul prin care este definită abaterea de plagiat este imprevizibil, neclar și imposibil de aplicat în practică” și că acesta nu prezintă niciun criteriu cantitativ sau calitativ (ce procent de text poate fi preluat pentru a nu fi considerat plagiat, respectiv ce fel de text poate fi considerat echivalent cu o idee originală). Generalul SPP a arătat că aceste critici au fost reținute chiar de mediul universitar și în cazul raportului comun al tezei de doctorat semnate de Laura Codruța Kovesi, la solicitarea CNATDCU.

ADVERTISEMENT

Diploma de doctor nu mai poate fi retrasă decât prin decizie judecătorească

În iulie 2019, la câteva zile după ordinul de retragere a titlului de doctor a generalului Nedelea, legea educației a fost schimbată cu totul. Potrivit noilor reglementări, diploma de doctor nu mai poate fi revocată sau anulată prin ordin de ministru, ci printr-o decizie a instanței. Pe de altă parte, spune legea, ”titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retrage a acestuia”. Cu alte cuvinte, în lipsa unei acțiuni în justiție inițiată de instituția de învățământ emitentă, plagiatorii rămân fără titlul de doctor, dar cu diplomă.

În iulie 2020, Serviciul Român de Informații prin Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” a cerut în instanță anularea diplomei de doctor a lui Costin Nedelea, însă dosarul a fost suspendat, în mai 2021, până la soluționarea definitivă a litigiului între general și CNATDCU și MEN. În cazul în care decizia de pe 7 martie va fi confirmată în recurs, Curtea de Apel București nu va avea altă variantă decât să respingă acțiunea Academiei SRI.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este, însă, singurul caz de acest gen aflat pe rolul instanțelor. În 2020, Academia Națională de Informații a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul a peste 30 de autori ai unor lucrări pentru care CNATDCU a confirmat suspiciunile de plagiat. Printre aceștia se numără: general SRI (r) Dumitru Dumbravă (șeful direcției juridice), general SRI (r) Sorin Gabriel Cozma (șef al direcției ”antitero”), general SPP Gabriel Naghi (fost șef al serviciului) dar și soții Ana Maria și Alexandru Tudor (fiica și ginerele lui Gabriel Oprea).

Cine este generalul Costin Nedelea, fost șef al ”informativului” la SPP

Generalul SPP Costin Nedelea a fost șef al unității informative a Serviciului de Protecție și Pază. El a ajuns la SPP în anii 2000, când avea doar grad de colonel, după ce anterior lucrase la SRI ca șef de cabinet al generalului Ionel Marin (fost adjunct al directorului SRI).

Potrivit PressOne, Nedelea a fost un apropiat al generalului Florian Coldea. Lucrarea lui, ”Confruntare în Intelligence” a fost coordonată de Gheorghe Toma, care a lucrat la SPP înainte să se angajeze la Academia SRI.

ADVERTISEMENT
Tags: