Sport

Premieră istorică în finala Cupei României Betano! Sepsi – U Cluj, primul duel 100% ardelenesc în cei 85 de ani ai competiției

Finala Cupei României Betano se dispută în premieră între două echipe din Ardeal, lucru care nu s-a mai întâmplat în nicio ediție.
24.05.2023 | 18:08
Premiera istorica in finala Cupei Romaniei Betano Sepsi  U Cluj primul duel 100 ardelenesc in cei 85 de ani ai competitiei
Sepsi e favorită să câștige Cupa României pentru a doua oară. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Finala Cupei României Betano este așteptată cu sufletul la gură nu numai de către suporterii lui U Cluj și Sepsi, dar și de cei de la CFR Cluj și Universitatea Craiova.

Finala Cupei României Betano dintre Sepsi și U Cluj e prima 100% ardelenească

Niciodată în cele 84 de ediții ale Cupei României nu s-au întâlnit în ultimul act al competiției după echipe din Ardeal, ceea ce sporește și mai mult importanța duelului dintre Sepsi și U Cluj.

ADVERTISEMENT

Ba, mai mult, este și prima finală a Cupei României care se dispută la Sibiu din 1933 și până în ziua de azi. Cupa României Betano chiar a avut o ediție plină de premiere, începând cu noul format atractiv și continuând cu sponsorii noi.

Din păcate pentru Universitatea Cluj, „șepcile roșii” nu au licența pentru cupele europene și se vor mulțumi doar cu trofeul și o sumă de bani în cazul în care vor învinge pe cei de la Sepsi, în timp ce covăsnenii vor putea merge și în turul doi din preliminariile Conference League.

ADVERTISEMENT

Doar 13 finale de Cupa României fără nicio echipă din Muntenia

Din cele 84 de finale doar 13 s-au disputat fără vreo reprezentantă a regiunii Muntenia, echipele din București, ajungând de cele mai multe ori în această fază a competiției.

Aici intră și cele două finale disputate de Farul și Viitorul împotriva echipelor din București. În rest, au fost numai dueluri pe axa Ardeal-Banat-Crișana-Oltenia-Moldova-Maramureș, fără Ardeal versus Ardeal, anunță frf.ro.

ADVERTISEMENT

Cele mai dese finale dintre cele 13 s-au disputat între Ardeal și Banat, și au fost în număr de trei: 1934, la prima ediție, 1974, iar ultima a fost în 2009.

Oltenii s-au confruntat de două ori cu moldovenii (1973, 1991), de două ori bănățenii (1981, 1983) și de două ori cu ardelenii (1994 și 2018).

ADVERTISEMENT

În rest, câte o finală Crișana vs Banat (1938), Ardeal vs Crișana (1956), Ardeal vs Moldova (2010) și Oltenia vs Maramureș (1978). În 2018, FC Hermannstadt – Universitatea Craiova (0-2) a fost ultima finală, cronologic, în care cel puțin una dintre echipe nu provenea din Muntenia.

  • 1 finală din 85 de ediții s-au disputat între echipe din Ardeal

  • 1,87 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „x2” la meciul Sepsi – U Cluj

ADVERTISEMENT