Fotbal international

Premieră istorică în fotbalul european! Ce s-a întâmplat în primele 5 campionate din lume

19.05.2019 | 15:27
Premiera istorica in fotbalul european Ce sa intamplat in primele 5 campionate din lume

Fotbalul european a înregistrat o premieră istorică la nivelul primelor cinci campionate, Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1. Cele mai puternice ligi de pe ”bătrânul continent” și-a stabilit campioanele în acest sezon, iar acest lucru a dus o un lucru care nu s-a mai întâmplat până în acest moment.

Premieră istorică în fotbalul european

Pentru prima dată în istoria fotbalului european, campioanele din cele mai puternice cinci campionate au reușit să-și păstreze trofeul cucerit în sezonul precedent, Astfel, la fel ca și la finalul stagiunii 2017-2018 s-au încununat formațiile Manchester City în Premier League, FC Barcelona în La Liga, Juventus Torino în Serie A, Bayern Munchen în Bundesliga și Paris Saint-Germain în Ligue 1.

Primul campionat care și-a desemnat câștigătoarea dintre cele cinci a fost cel din Italia, la 20 aprilie, Juventus Torino făcând un adevărat marș triumfal spre cel de-al optulea titlu consecutiv și al 35-lea din istorie. Venirea superstarului Cristiano Ronaldo a adâncit și mai mult diferența dintre ”Bătrâna Doamnă” și celelalte pretendente la cununa cu lauri. Acum, cu două etape înainte de final, torinezii au un avans de 13 puncte față de SSC Napoli.

Franck Ribery ridicând trofeul de campioană câștigat de Bayern Munchen în Bundesliga
Franck Ribery ridicând trofeul de campioană câștigat de Bayern Munchen în Bundesliga

Barcelona a profitat de degringolada de la Real

La o zi după reușita lui Juventus, a venit rândul Franței, acolo unde Paris Saint-Germain nu a avut rivală și s-a încoronat la 21 aprilie pentru a opta oară campioană. Trupa lui Thomas Tuchel a dominat extrem de autoritar sezonul, iar în acest moment, cu o etapă înainte de final, are un avans de 16 puncte față de următoarea clasată, OSC Lille. Cu toate acestea se poate spune că parizienii au avut un sezon ratat, după ce au ratat celelate trei obiective: Champions League, Cupa și Cupa Ligii Franței.

O săptămână mai târziu, la 27 aprilie, a venit și rândul Barcelonei să-și apere trofeul cucerit în sezonul 2017-2018. Catalanii, cu un Leo Messi într-un sezon excelent, au cucerit al optulea titlu în ultimii 11 ani și al 26-lea din istorie. A fost o stagiune în care trupa lui Ernesto Valverde nu a avut prea mari emoții și asta datorită sezonul execrabil făcut de rivala Real Madrid după despărțirea de Cristiano Ronaldo și Zinedine Zidane. Singura care a încercat să încurce socotelile a fost Atletico Madrid, dar Diego Simeone nu beneficiază de un lot la fel de competitiv ca Barcelona și în cele din urmă nu a putut ține ritmul.

Anglia și Germania, cele mai echilibrate campionate

Cele mai disputate campionate în acest sezon au fost Premier League și Bundesliga, care și-a stabilit campioanele abia în ultima etapă, după lupte palpitante. În Anglia, Manchester City și-a păstrat coroana după un duel umăr la umăr extrem de pasionant cu FC Liverpool. ”Cetățenii” s-au încununat pentru a șasea oară în cel mai bogat campionat al lumii și a doua oară consecutiv. Deși Pep Guardiola a adus în acest sezon patru trofee pe Etihad Stadium, Supercupa Angliei, titlul, Cupa și Cupa Ligii Angliei, fanii lui City rămân cu regretul eliminării din Champions League în sferturi în fața rivalilor de la Tottenham Hotspur.

Ultima mare campioană a Europei a fost stabilită sâmbătă, 18 mai, Bayern Munchen reușind în ultima etapă din Bundesliga să-și păstreze avansaul de două puncte în fața rivalei Borussia Dortmund, care a dominat autoritar prima parte a campionatului, dar apoi nu a mai reușit să țină ritmul. Bavarezii au câștigat titlul cu numărul 29 și al șaptelea consecutiv, iar la final i-au sărbătorit pe legendarii Franck Ribery, Arjen Robben și Rafinha, care vor pleca de la echipă în această vară.

Și CFR Cluj și-a păstrat titlul în Liga 1 Betano

Situația ca echipele campioane din primele cinci campionate ale Europei să-șă păstreze trofeul a mai fost aproape de a fi realizată în două rânduri. Prima dată în 2007-2008, când Manchester United, Real Madrid, Inter Milano și Lyon au ieșit din nou campioane, dar Batern a detronat-o pe Stuttgart în Germania. A doua oară a fost 2015-2016, atunci când PSG, Juventus, Barcelona și Bayern și-a păstrat trofeul, dar Leicester a produs surpriza în Anglia și a preluat coroana de la Chelsea.

Și Liga 1 Betano intră pe lista campionatelor europene în care campioana en-titre și-a păstrat trofeul. CFR Cluj a câștigat bătălia cu FCSB cu două etape înainte de încheierea play-off-ului și și-a trecut în palmares cel de-al cincilea titlu din istorie. Alte campioane care și-au păstrat trofeul în Europa sunt Celtic Glagow în Scoția, Young Boys Berna în Elveția, Dinamo Zagreb în Croația, Steaua Roșie Belgrad în Serbia și FC Salzburg în Austria.