News

Românul Marius Vizer a reușit ce n-au reușit decenii de-a rândul Gorbaciov, Obama, Merkel sau Shimon Peres!

05.11.2018 | 16:37
Premieră istorică - românul Marius Vizer a reușit ce n-au reușit decenii de-a rândul Gorbaciov, Obama, Merkel sau Shimon Peres!

Românul Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, a avut un rol determinant în crearea premiselor care au făcut posibil un adevărat  eveniment istoric petrecut de curând la Grand Slam-ul de judo de la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Au participat la cel mai important concurs din lumea arabă 372 de judoka, 230 la masculin și 142 la feminin, din 64 de țări. Competiția face parte din International Judo Federation World Judo Tour, celelalte 4 Grand Slam-uri desfășurându-se la Paris, Düsseldorf, Ekaterinburg și Osaka. Al cincilea și ultimul turneu din acest an va avea loc la Osaka, între 23 și 25 noiembrie.

Incredibil: unui campion evreu i s-a cântat imnul israelian într-o țară arabă!

La IPIC Arena din Abu Dhabi s-a consmenat un eveniment istoric: pentru prima dată o echipă națională a Israelului a concurat sub steagul alb-albastru cu steaua lui David într-o țară arabă. Și, mai mult, tot în premieră mondială, unui câștigător al medaliei de aur i s-a intonat imnul de stat al Israelului într-o țară arabă!

Pe 28 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Judo-ului, care se sărbătorește din anul 2010 încoace, judoka israelian Sagi Muki l-a învins pe Matthias Casse din Belgia în finala categoriei U81 kg și a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere. Steagul israelian a fost înălțat pe cel mai înalt catarg și imnul național „Hatikva” (Speranța) a răsunat pentru întâia dată în istorie într-o țară arabă!

Românul Marius Vizer a făcut posibil ca Ministrul Culturii și Sportului din Israel, Miri Regev, să-și medalieze compatriotul într-o țară arabă! Sub steagul Israelului!
Românul Marius Vizer a făcut posibil ca Ministrul Culturii și Sportului din Israel, Miri Regev, să-și medalieze compatriotul într-o țară arabă!

„Este un sentiment unic, inegalabil!”

„Atragem multă atenţie! Lumea întreagă îi urmăreşte pe sportivi şi ne simţim foarte onorați deoarece concurăm sub drapelul nostru şi facem să se audă imnul israelian. Este un sentiment unic, inegalabil”, a spus Oren Smadja, antrenorul echipei naţionale de judo a Israelului, conform „The Jerusalem Post”.

Președintele Knessetului (parlamentul unicameral israelian), Yuli Edelstein, a declarat: „Este un sentiment grozav să ne auzim imnul național intonat pentru prima dată în Abu Dhabi. Sagi Muki, ești un mare campion, te salutăm, ai adus o mare onoare statului Israel!”. Echipa Israelului a mai câștigat la Abu Dhabi încă o medalie de aur (Peter Paltchik, U100 kg, pentru care s-a cântat a doua oară imnul Israelului) și 3 de bronz (Gili Cohen, Baruch Shmailov și Timna Nelson Levy).

Ministrul Culturii și Sportului din Israel a plâns alături de Marius Vizer!

Ministrul Culturii și Sportului din Israel, Miri Regev, care a fost în Abu Dhabi împreună cu sportivii, a plâns când imnul Israelului a fost intonat la ceremonia de premiere. „Am plâns că steagul nostru era sus și imnul nostru s-a auzit pentru prima oară într-o țară arabă. Marius Vizer stătea alături de mine și, de asemenea, a vărsat o lacrimă. Era atât de emoționant să vedem că domnia sa a fost atins de emoțiile noastre”, a declarat Miri Regev pentru Radio Army Israel într-un interviu telefonic.

Ministrul Culturii și Sportului din Israel, Miri Regev, a recunoscut contribuția determinantă a românului Marius Vizer la premiera istorică din Dubai, de la Grand Slamu-ul de judo
Ministrul Culturii și Sportului din Israel, Miri Regev, a recunoscut contribuția determinantă a românului Marius Vizer la premiera istorică din Dubai

Doamna ministru a scris, apoi, pe un site de socializare: „Am făcut istorie! Poporul lui Israel trăiește! Marea noastră victorie de la Abu Dhabi nu se limitează la judo”. Asta în condițiile în care premiera din aria sportului a venit într-un moment în care legăturile Israelului cu statele din Golf se pare că s-au dezghețat brusc. Primul ministru Benjamin Netaniahu făcuse cu doar o săptămână înainte o vizită-fulger în Oman, la invitația sultanului Qaboos bin Said al Said, deși cele două state nu au relații diplomatice! Ultima vizită a unui lider israelian în sultanat, respectiv a fostului prim-ministru Shimon Peres, a fost în urmă cu 22 de ani, în 1996. Iar săptămânile următoare sunt așteptați în Golf ministrul israelian al Comunicațiilor, Ayoub Kara, în Dubai și ministrul Transporturilor și Serviciilor de Informații, Yisrael Katz, în Oman.

Românul Marius Vizer este considerat „un erou al statului Israel”

Miri Regev a recunoscut în presa din Israel că președintelui Federației Internaționale de Judo, românul Marius Vizer, a influențat decisiv organizatorii Grand Slam-ului de la Abu Dhabi să-și schimbe politica cu privire la simbolurile israeliene. În 2017, judoka israelian Tal Flicker a luat medalia de aur la același Grand Slam de Judo de la Abu Dhabi, dar organizatorii au refuzat să ridice steagul Israelului şi să „pună” imnul „Hatikva”. În locul drapelului alb–albastru cu steaua lui David, a fost înălţat drapelul Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ). Flicker a urcat pe podium şi a cântat singur imnul țării sale, în timp ce în sală se auzea imnul FIJ.

Românul Marius Vizer a fost liantul dintre partea arabă și cea israeliană la Grand Slam-ul de judă de la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite
Românul Marius Vizer a fost liantul dintre partea arabă și cea israeliană la Grand Slam-ul de judă de la Abu Dhabi

Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, a fost – așa cum relatează toată presa din Israel, care îl consideră „un erou al statului evreu” – un factor determinant în premiera istorică consemnată la Abu Dhabi. „Uneori, cu respect, curaj și politețe, se pot rezolva tensiuni și conflicte care nu au fost rezolvate timp de mai multe decenii”, a cocluzionat Vizer.

Marius Vizer a semnat  o „afacere inovatoare” cu oficialii din Israel

„Astfel de probleme delicate între țări, guverne și națiuni nu pot fi rezolvate peste noapte și sportul este un liant de început, un deschizător de drumuri comune. În ultimii ani, Federația Internațională de Judo a întreprins multe acțiuni și pași importanți pentru participarea și recunoașterea echipei israeliene în țări precum Maroc sau Emirate și sper că în curând vom putea rupe mai multe bariere pentru o mai mare toleranță între țări și națiuni și pentru a exprima valoarea reală a sportului, unităţii, prieteniei și solidarității”, a mai spus românul Marius Vizer.

La Grand Slam-ul de la Abu Dhabi, Marius Vizer (președintele Federației Internaționale de Judo), Miri Regev (ministrul Culturii și Sportului din Israel) și Moshe Ponte (președintele Federației de Judo din Israel) au semnat actele „unei afaceri inovatoare”, cum au numit-o ziarele de la Tel Aviv, în traducere liberă un Grand Prix de Judo pe care să-l găzduiască în premieră Israelul anul viitor, mai precis în vara lui 2019.

Grand Prix de Judo pe care să-l găzduiască în premieră Israelul anul viitor, în vara lui 2019
Românul Marius Vizer (centru) a semnat cu Miri Regev (ministrul Culturii și Sportului din Israel – stânga sa) și Moshe Ponte (președintele Federației de Judo din Israel) actele pentru un Grand Prix de Judo pe care să-l găzduiască în premieră Israelul anul viitor

De unde a pornit și de câți ani durează conflictul arabo-israelian

  • 29 noiembrie 1947 – ONU decretează partajarea Palestinei (sub ocupație militară și administrație britanică din 1918) în două state, unul evreiesc și unul arab, din momentul retragerii englezilor, în 15 mai 1948 (rezoluția 181). Lumea arabă respinge cu vehemență această decizie.
  • 14 mai 1948 – Este proclamată independența statului Israel, împotriva căruia armatele țărilor arabe din jur intră în război chiar de a doua zi. Israelul ocupă o parte din teritoriul Palestinei atribuit de rezoluția ONU arabilor și refuzat de aceștia. La sfârșitul conflictului, în 13 ianuarie 1949, aproape un milion de arabi palestinieni se refugiază în Cisiordania, în Gaza și în țările arabe vecine.
  • 5-10 iunie 1967 – Criza permanentă israeliano-palestiniană degenerează în „Războiul de 6 zile”. Israelul ocupă Fîșia Gaza, ajunge până la Canalul Suez și Egiptul capitulează. Apoi atacă Siria și cucerește o mare parte din Platoul Golan. La sfârșitul ostilităților, Israelul ocupă un teritoriu de 4 ori mai mare decât la începutul acțiunilor armate. Aproximativ jumătate de milion de palestinieni se refugiază în Iordania.

Deși în anii care au urmat s-au făcut eforturi considerabile din toate direcțiile, inlusiv din partea comunității internaționale, pace nu a fost decât vremelnic și artificial între Israel și statele arabe. Tensiunea în zonă durează de 71 de ani, de când a luat ființă statul Israel, și este alimentată și azi de neînțelegerile privind statutul Ierusalimului și a ținuturilor pe care le revendică, fiecare cu argumentele lui, și statul evreu și Autoritatea Națională Palestiniană.

„În ultimii ani, Federația Internațională de Judo a întreprins multe acțiuni și pași importanți pentru participarea și recunoașterea echipei israeliene în țări precum Maroc sau Emirate și sper că în curând vom putea rupe mai multe bariere, pentru o mai mare toleranță între țări și națiuni și pentru a exprima valoarea reală a sportului, unităţii, prieteniei și solidarității” – Marius Vizer

11 ani are Marius Vizer în fruntea Federației Internaționale de Judo, anul trecut el fiind reales pentru un nou mandat de 4 ani, al treilea din 2007, când a fost instalat prima dată, ca președinte interimar pentru 2 ani, în locul demisionarului Park Yong-Sung (Corea de Sud)

59 de ani are Marius Vizer, născut pe 7 noiembrie 1958, în comuna Tinca din județul Bihor. Este căsătorit cu Irina Nicolae, fostă membră a formației ASIA, cu care are o fetiță de 9 luni, și i-a fost naș de cununie lui Cristi Borcea, pe 30 septembrie, la nunta cu Valentina Pelinel, organizată la Budapesta.