News

Premieră medicală în SUA. Transplant simultan de față și mâini. Cum arată pacientul după operație

04.02.2021 | 13:33
Premiera medicala in SUA Transplant simultan de fata si maini Cum arata pacientul dupa operatie
ADVERTISEMENT

Premieră medicală în SUA. Un transplant simultan de față și mâini a fost reuşit în premieră de medicii de peste ocean. Un tânăr american în vârstă de 22 de ani a primit o nouă șansă la o viață apropiată de normal.

Pacientul care a fost supus acestei intervenții chirurgicale reușește din nou să mănânce singur și să facă și alte lucruri obișnuite, la aproape 6 luni de la operația ce a durat 23 de ore.

ADVERTISEMENT

Joseph DiMeo, tânărul care a trecut prin acest procedeu medical complicat și în premieră în medicină, suferise arsuri de gradul III pe mai mult de 80% din suprafața corpului, în urma unui accident de mașină, în 2018.

Transplant simultan de față și mâini în SUA

În august 2018, Joseph a trecut printr-un eveniment care se părea că i-a curmat orice șansă la o viață normală. După o tură de noapte la locul de muncă, în drum spre casă, acesta a adormit la volan și a fost implicat într-un grav accident rutier.

ADVERTISEMENT

Mașina în care se afla a ieșit de pe carosabil, s-a izbit într-un stâlp, după care s-a răsturnat și a fost cuprinsă de flăcări. Din fericire, tânărul a fost salvat de un alt șofer, care a văzut accidentul cumplit și a intervenit.

Joseph DiMeo a stat în comă indusă timp de câteva luni și a trecut prin 20 de operații de reconstrucție chirurgicală. Acum, a primit o față nouă și mâini noi, scrie USA Today. Transplantul a avut loc în luna august a anului trecut, la doi ani după ce a suferit arsuri grave în acel accident rutier.

ADVERTISEMENT
Premieră medicală în SUA. Transplant simultan de față și mâini. Cum arată pacientul după operație. Sursa foto: insider.com

Eduardo D Rodriguez, cel care care a condus cel puțin patru intervenții chirurgicale pentru transplant și a fost implicat în cazul lui Joseph a declarat: ”Am reușit, într-o întreprindere extraordinară care demonstrează că putem continua să ne asumăm noi provocări și să avansăm în domeniul transplantului”.

Despre pacient, medicul a spus: ”El a fost întotdeauna calm și sigur pe el. Nu și-a pierdut niciodată speranța. A simțit întotdeauna că nu va fi așa pentru tot restul vieții sale. Joseph este o mare parte a succesului nostru”.

ADVERTISEMENT

Pacientul care a suferit intervenția: ”Un cadou unic în viață”

Joseph a așteptat 10 luni înainte de a găsi un donator pentru transplantul de față. Pe 12 august 2020 a avut loc operația care i-a adus tânărului o față nouă.

Acesta a trimis o scrisoare către familia donatorului său mulțumindu-le pentru gest. Aceștia nu au vrut să fie identificați până acum. Joseph le-a mulțumit din nou în timpul conferinței de presă de miercuri.

”Acesta este un cadou unic în viață și sper că familia celui de la care am primit transplantul e mai bine știind că o parte din donator rămâne cu mine. Eu și părinții mei suntem foarte recunoscători că mi s-a dat această a doua șansă”, a spus Joseph DiMeo, potrivit USA Today.

După transplant, Joseph a stat la spital mai mult de șase săptămâni. Medicii l-au anunțat că acum începe munca grea ”pentru a readuce mâinile în funcția lor normală”.

”Recuperarea controlului asupra feței sale a necesitat o anumită terapie; mâinile iau luni de muncă pentru a învăța din nou cum să iasă dintr-un scaun, să se hrănească, să se îmbrace, să se spele”, spun medicii.

Vestea bună e că s-au observat progrese. Pacientul poate ține din nou o bucată de pizza și un hamburger. Poate să lucreze pe smartphone, să ridice greutăți, să joace biliard și să facă flotări de pe o bancă.

La nivel mondial, chirurgii au efectuat cel puțin 18 transplanturi de fețe și 35 de mâini însă transplanturile simultane atât ale feței cât și a mâinilor sunt extrem de rare și au mai fost încercate doar de două ori înainte.

Prima încercare a avut loc în 2009 la Paris, pacientul murind o lună mai târziu din cauza complicațiilor. Apoi, în 2011, medicii din Boston au încercat din nou procedura asupra unei femei care a fost mutilată de un cimpanzeu dar în cele din urmă au fost nevoiți să înlăture mâinile transplantate câteva zile mai târziu.

ADVERTISEMENT
Tags: