News

Premieră medicală în SUA. Un pacient a primit transplant de inimă de porc. Cât de eficientă este procedura

O intervenție chirurgicală inedită a avut loc în SUA. Un pacient aflat în stare gravă de sănătate, aproape de moarte, a primit un transplant de inimă de porc.
11.01.2022 | 08:41
Premiera medicala in SUA Un pacient a primit transplant de inima de porc Cat de eficienta este procedura
Un pacient din SUA a primit un transplant de inimă de porc. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operația a avut loc la Centrul Medical al Universității din Maryland și este o premieră medicală în SUA, mai ales că porcul ar fi un animal modificat genetic.

De altfel, pacientul, pe numele său David Bennet și în vârstă de 57 de ani, nu era eligibil pentru un transplant uman. Dorindu-și foarte mult să supraviețuiască, el a acceptat propunerea cadrelor medicale, de a primi transplant de inimă de porc, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Pacientul are o stare bună după ce a primit transplant de inimă de porc

Momentan, doctorii nu știu dacă intervenția chirurgicală a fost una de succes. Cert este că la trei zile după toată procedura dificilă, starea americanului este una bună.

De altfel, toată operația durat șapte ore și s-a efectuat cu aprobarea FDA. Agenția și-a dat acordul deoarece era vorba despre o persoană care nu mai avea nicio altă șansă de supraviețuire, decât cea propusă de medici.

ADVERTISEMENT

Fiul bărbatului a mărturisit că acest pas important din viața tatălui său a fost făcut la risc, deoarece nu se știe eficiența experimentului. Fiindcă era pe moarte, și el și-a dat acordul ca părintele lui să-și încerce șanșa la viață.

”Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune”, ar fi mărturisit doctorilor David Bennet.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte curioși și medicii cum va evolua totul, mai ales că de zeci de ani fac cercetări pentru a vedea dacă organele animalelor sunt benefice omului.

”Dacă operația funcționează, vor fi disponibile multe astfel de organe pentru pacienții care au nevoie de ele”, a spus dr. Muhammad Mohiuddin.

ADVERTISEMENT

De ce s-a folosit inima unui porc modificat genetic

Chirurgii din Maryland au mai spus că au folosit o inimă de la un porc care a suferit o modificare genetică pentru a elimina zahărul din celulele sale care ar fi putut afecta pacientul.

”Cred că îl puteți caracteriza ca un eveniment de referință”, a  declarat și dr. David Klassen.

În trecut, au mai fost încercări de a transfera organe animale la om, dar nu au avut prea mult succes. Corpurile pacienților au respins rapid organul unui animal.

De exemplu, în anul 1984, un copil aflate pe moarte, a primit o inimă de babuin, dar nu a trăit decât 21 de zile după intervenția chirurgicală.

ADVERTISEMENT
Tags: