News

Premieră medicală la Botoşani. O tumoră imensă, extirpată din abdomenul unei paciente cu Covid

05.04.2021 | 13:44
Premiera medicala la Botosani O tumora imensa extirpata din abdomenul unei paciente cu Covid
ADVERTISEMENT

Medicii chirurgi ai Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani au reușit să extirpe o tumoră de 24 de kilograme din abdomenul unei paciente supraponderale de 42 de ani. În momentul internării, aceasta acuza dureri intense și dificultăți în respirație.

Ulterior, s-a constatat că formațiunea tumorală, localizată la nivelul uterului, îi presa organele. În urma operației încheiate cu succes, femeia a fost transferată în secţia de Reanimare.

ADVERTISEMENT

Va rămâne, însă, sub observaţie, mai ales că a fost diagnosticată la internare şi cu COVID-19. Medicii botoșăneni s-au confruntat cu un caz asemănător chiar în primăvara anului trecut, când au extirpat o tumoră de 26 de kilograme.

Tumoră gigantă, extirpată din abdomenul unei paciente infectate cu coronavirus

A fost o operaţie extrem de dificilă, având în vedere mărimea tumorii, dar şi faptul că era vorba de un pacient Covid-pozitiv, deci a fost nevoie de un set suplimentar de măsuri de protecţie.

ADVERTISEMENT
Tumora avea 24 de kilograme. Sursa foto: Colaj Fanatik/monitorulbt.ro
Tumora avea 24 de kilograme. Sursa foto: Colaj Fanatik/monitorulbt.ro

 

La o astfel de tumoră se poate opri inima brusc, pentru că, la mărimea ei, pune o presiune foarte mare pe vena cavă, pe artera aortă, care ulterior sunt eliberate, în momentul scoaterii tumorii.

Din fericire, intervenţia a decurs foarte bine, pacienta fiind ulterior transferată pe reanimare, stabilă, dar în stare gravă, din cauza afecţiunii respiratorii.

ADVERTISEMENT

După cum se vede, medicii de la Mavromati nu vin la muncă să omoare pacienţi, cum spun unii”, a explicat medicul primar chirurg Iulian Preda, cel care a condus echipa operatorie.

Cea mai mare tumoră a fost extirpată anul trecut

O altă tumoră gigant, de 26 de kilograme, a fost extirpată anul trecut din abdomenul unei paciente de 46 de ani. Aceasta s-a prezentat la spital, acuzând dificultăți în respirație.

ADVERTISEMENT

Tumora cântărea 26 de kilograme. Femeia a venit și a spus că îi crește burta de mult timp, însă credea că se îngrașă, iar de ceva timp nu mai putea respira.

Este tumoră de ovar, iar operația a fost una grea, pentru că la o astfel de tumoră se poate opri inima brusc, dar a fost finalizată cu succes. Noi nu am mai avut până acum așa ceva, o tumoră atât de mare”, declara atunci medicul Maria Olaru, de la Maternitatea Botoșani.

ADVERTISEMENT
Tags: