Un ficat de porc a fost transplatat cu succes unui pacient, aflat în moarte cerebrală. Cercetătorii chinezi au anunțat că organul a funcționat pentru zece zile. În ultimii ani au fost realizate cu succes și alte transplanturi.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Xi’an au vorbit despre acest transplant experimental. Aceștia au menționat faptul că beneficiarul era o persoană aflată în moarte cerebrală, se arată în revista Nature.
Porcul donator a fost modificat genetic pentru a crește șansele de reușită în această procedură de transplantare. Intervenția chirurgicală a avut loc pe data de 10 martie 2024, iar ficatul a funcționat pentru 10 zile.
Cercetătorii chinezi au pus apoi capăt experimentului la cererea familiei pacientului. În același timp, beneficiarul dispunea, în continuare, de ficatul propriu. Totuși, oamenii de știință doresc să le propună pacienților, aflați în nevoie, să preia un organ de tranziție înainte ca medicii să le găsească un ficat sănătos, provenit de la un alt om.
Coautorul studiului, Lin Wang, a declarat că, în acest caz, ficatul transplantat „ a funcționat bine”. De asemenea, studiul menționează că „deși cantitățile de bilă și albumină provenite de la porc ar fi fost scăzute, aceste descoperiri au arătat că ficatul ar putea supraviețui într-un organism uman și ar putea începe să funcționeze”.
În același timp, experții spun că acest experiment reprrezintă un pas înainte pentru medicină, însă asta nu ar trebui să însemne că un ficat de porc ar putea înlocui cu adevărat un organ uman, conform observatornews.ro.
„Este un studiu util pentru a arăta compatibilitatea acestor ficați modificați genetic cu un pacient uman”, a declarat profesorul Peter Friend, specialist în transplanturi la Universitatea Oxford.
În orice caz, experimentul din China a confirmat faptul că porcul are potențialul de a fi cel mai potrivit animal pentru dezvoltarea unor organe destinate transplantului uman.