News

Premieră negativă în România. La doar 9 ani, a ajuns în stare gravă la ATI, din cauza Covid-19. Reacţia medicilor. Update

17.09.2020 | 14:36
Premiera negativa in Romania La doar 9 ani a ajuns in stare grava la ATI din cauza Covid19 Reactia medicilor Update
ADVERTISEMENT

Un băiat în vârstă de 9 ani și 11 luni, diagnosticat cu Covid-19, este primul caz de copil internat în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București.

UPDATE 14:50

Starea de sănătate a copilului din Buzău este ”staționară”, au afirmat medicii spitalului din Capitală. Băiatul nu este intubat, dar are nevoie de oxigen.

ADVERTISEMENT

Din păcate, el a fost diagnosticat cu sindromul inflamator PIMS (Paediatric multisystem inflammatory syndrome).

“Momentan e stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă, el este cu afectare sistemică, pe toate organele, dar cele mai afectate sunt organele pulmonar şi cardiac. Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu poli-serozită date de sindromul inflamator. Deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamaţie dată de acea infecţie. Nu ne gândim în niciun caz de ECMO. E dependent de oxigen, cu mască de oxigen de flux mic”, a explicat şeful Secţiei ATI, dr. Livia Gabriela Vlădoi.

ADVERTISEMENT

Acest sindrom a fost întâlnit la puţini copii infectați cu noul coronavirus. În Franța s-au înregistrat 17 cazuri, iar în Statele Unite au fost descoperite 30 de infectări până acum, de la începutul pandemiei.

Sindromul PIMS se poate extinde în organism și poate afecta mai multe organe. Britanicii semnalau în aprilie apariția acestui simptom și erau îngrijorați că inflamarea poate afecta vasele de sânge, în special cele din jurul inimii. Dacă nu este tratat la timp, sindromul afectează țesutul și organul poate ceda.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, situațiile grave sunt destul de rare, au menționat specialiști din Marea Britanie.


Știrea inițială:

Cu toate că se spunea că micuții nu dezvoltă simptome grave atunci când se infectează cu noul coronavirus, băiatul este excepția care confirmă regula, potrivit medicilor români.

ADVERTISEMENT

Cu toate că plămânii băiatului sunt foarte afectați, starea de sănătate a acestuia este stabilă, anunță specialiștii.

Un băiat din Buzău a ajuns internat în spital, în stare gravă, infectat cu Covid-19

Mai mult, băiatul a fost diagnosticat și cu boala asemănătoare Sindromului Kawasaki, o afecțiune asociată copiilor infectați cu Covid-19.

Simptomele băiatului ar fi apărut în week-end, când copilul a început să facă febră și să se simtă prost. A fost internat, inițial, la Spitalul din Buzău, însă medicii au cerut transferul la un spital din București, pentru că starea lui s-a agravat.

România a înregistrat 1.700 de cazuri de infectare cu Covid-19 în 24 de ore în perioada 15-16 septembrie, fiind un record pentru țara noastră.

Suedezii au realizat un studiu important referitor la ceea ce se credea a fi boala Kawasaki. Studiul realizat în colaborare cu Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, a detectat mai multe diferențe imunologice între maladii, iar rezultatele vor fi publicate în revista științifică CELL.

Deși cei mici au fost considerați imuni la boală la începuturi, s-a descoperit că o parte dintre aceștia dezvoltă o inflamație sistemică, confundată inițial cu boala Kawasaki, denumit ulterior MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children).

Această boală dezvoltă simptome care seamănă foarte mult cu boala Kawasaki, sau sindromul Kawasaki, însă nu este același lucru. Copilul din Buzău pare să fie afectat de aceste simptome, însă medicii fac tot ce pot pentru a-l ajuta să-și revină, cu toate că e internat la Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT