News

Premieră pe scena politică din Kosovo! O femeie a fost aleasă președinte

05.04.2021 | 08:09
Premiera pe scena politica din Kosovo O femeie a fost aleasa presedinte
ADVERTISEMENT

Se schimbă scena politică din Kosovo după ce o femeie a devenit președinte. Jurista Vjosa Osmani a fost aleasă duminică de către deputaţi. Astfel se instalează la putere o nouă generație dornică să oprească corupția din trecut.

Vjosa Osmani are 38 de ani și este cea mai populară personalitate politică din Kosovo. Aceasta a obţinut 71 de voturi din partea celor 82 de deputaţi prezenţi, mai mult decât cvorumul necesar, potrivit numărătorii oficiale, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Din 3 februarie 2020, Osmani este președinte al Parlamentului. De asemenea, avocata era președinte interimar în Kosovo de la demisia lui Hashim Thaçi de pe 5 noiembrie 2020.

O femeie a fost aleasă președinte în Kosovo. Cine este jurista Vjosa Osmani

Foto: Facebook

Parlamentul kosovar s-a reunit iniţial sâmbătă seară pentru a se pronunţa asupra candidaturii lui Vjosa Osmani. Parlamentari ai opoziţiei şi minorităţii sârbe au boicotat sesiunea, iar cvorumul necesar de 80 de deputaţi din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

ADVERTISEMENT

Vjosa Osmani este aliata noului prim-ministru reformist al Kosovo, Albin Kurti. Mişcarea de stânga Vetevendosje a câştigat detaşat alegerile legislative din februarie, cu peste 50% din voturi.

Vjosa Osmani a studiat la Universitatea din Pristina dreptul și a urmat doctoratul în Statele Unite la Universitatea din Pittsburgh. De când s-a întors în Kosovo, a predat dreptul la Universitatea din Pristina și la Universitatea Americană din Kosovo. Ca avocat, ea a sfătuit și Națiunile Unite.

ADVERTISEMENT

A fost membră a parlamentului kosovar din 2011. Osmani a promis să lupte împotriva nivelului ridicat de corupție și să pună în aplicare reformele economiei de piață. Prima femeie președinte din Kosovo este căsătorită și are doi copii.

Alegerile din februarie au confirmat prăbuşirea vechii gărzi a foştilor comandanţi separatişti din războiul împotriva forţelor sârbe (1998-99), care au dominat viaţa politică mai bine de un deceniu. Fostul președinte al țării, Hashim Thaci, a demisionat în noiembrie anul trecut pentru a compărea în fața Curții Penale Internaționale de la Haga, fiind acuzat că este responsabil de aproape 100 de crime de război, potrivit știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Kosovo este un stat parțial recunoscut situat în Peninsula Balcanică, în sud-estul Europei, care și-a autodeclarat independența față de Serbia în februarie 2008. Este recunoscut ca stat suveran de către 97 state membre ONU. Aproximativ 2 milioane de locuitori trăiesc în Kosovo.

ADVERTISEMENT