A fost achiziționat primul avion care poate aduce ploaia și combate grinda sau inundațiile. Compania românească Intervenţii Active în Atmosferă (IAA) a făcut această achiziție printr-un program special bilateral româno-american.
Compania românească Intervenţii Active în Atmosferă (IAA) a achizionat prima aeronavă de însămânțare a norilor. Acest eveniment a fost marcat vineri la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, potrivit Agerpres.
Ambasadorul SUA a afirmat faptul că acest avion este primul și singurul din România care poate aduce modificări în atmosferă. De asemenea, aeronava este echipată cu o tehnologie de ultimă generație și are la bord un sistem de comunicaţii performant, cu legături atât prin satelit, cât şi prin relee.
„Vreau să felicit Fargo Jet şi compania sa soră, Weather Modification International (WMI), pentru munca depusă pentru a aduce acest tip de avion extrem de important în această regiune. Fargo Jet şi WMI demonstrează un angajament real faţă de piaţa locală şi sper că livrarea va fi prima din numeroasele demonstraţii care sprijină fermierii români din sectorul agricol vital.
Vreau să subliniez cât de mult apreciem încrederea României în alegerea acestei soluţii americane. Guvernul român a fost de mult un susţinător al tehnologiilor aerospaţiale americane”, a declarat ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, potrivit sursei citate.
Avionul second hand a costat 5 milioane de dolari și a fost cumpărat cu un credit bancar. Directorul general al IAA consideră că este un moment important pentru fermierii români.
„Cred că şi Ministerul Agriculturii este interesat, eu cred că şi fermierii sunt interesaţi şi suntem singurii care pot să facă ceva contra fenomenelor de bad weather, suntem singurii care pot să combată deşertificarea, suntem singurii care pot să combată inundaţiile. Nu există altă entitate”, a declarat directorul general, Emis Sârbu.
Acesta a explicat faptul că pentru serviciile companiei este nevoie de încheierea unui contract pentru sezonul respectiv, la un preț de minimum 2 euro/hectar.
„Serviciile noastre înseamnă că noi oferim posibilitatea de a avea ploaie, de a combate grindina. Sunt servicii. (…) Adică noi nu putem lucra în funcţie de ‘o să mă cheme în ceasul al 12-lea. Cel mai bine este lucrezi preventiv şi să combaţi seceta prin creare de precipitaţii. Deci, lucrând din timp. (…) Contractul se face pe sezon şi noi intervenim de câte ori este nevoie. Costul ajunge la minimum 2 euro pe hectar”, a adăugat Sârbu.
Însămânțarea norilor se face cu ajutorul unor subsanțe active, precum iodura de argint sau clorura de calciu ori de sodiu. Ionuţ Lucian Lazăr, directorul de program al Unităţii Antigrindină din Vrancea, IAA, a dat câteva explicații.
„Sunt substanţe întâlnite pe scară largă la nivel mondial pentru însămânţarea norilor în scopul fie al combaterii căderilor de grindină, fie pentru stimularea de precipitaţii. Această aeronavă va fi dotată cu cartuşe pirotehnice şi torţe fumigene, care, coordonate de la sol, dintr-un punct de comandă, de către specialişti ai unităţilor de combatere a căderilor de grindină sau ai unităţilor de creştere a precipitaţiilor, vor merge în nori, unde vor realiza misiunile de însămânţare a norilor.
Practic, prin tot acest proces, introducem nuclee de condensare în norul respectiv pentru a crea mai multe nuclee de condensare faţă de cele găsite în mod natural în nor, astfel încât reuşim să stimulăm precipitaţiile din norul respectiv”, a susţinut el.