News

Președintele, în scaun cu rotile și cușcă de plexiglas. S-a întâmplat în Cehia, la desemnarea premierului

Milos Zeman l-a desemnat pe liderul opoziției Petr Fiala în funcția de prim-ministru al țării. Președintele ceh a făcut numirea în timp ce se afla într-o cutie de plexiglas instalată în reședința sa.
28.11.2021 | 21:37
Presedintele in scaun cu rotile si cusca de plexiglas Sa intamplat in Cehia la desemnarea premierului
ADVERTISEMENT

Zeman, care a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus săptămâna trecută, a fost transportat în sala unde s-a desfășurat ceremonia de personal medical în echipament de protecție complet.

Președintele Cehiei a desemnat premierul dintr-o cutie de plexiglas

Regulile cehe de gestionare a pandemiei de Covid-19 impun ca pacientul pozitiv să respecte două săptămâni de autoizolare.
Președintele a contractat Covid imediat după o perioadă la terapie intensivă pentru probleme de sănătate care nu au legătură cu infecția cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

În vârstă de 77 de ani, șeful statului ceh este un fumător înrăit și un alcoolic, care folosește un scaun cu rotile și suferă de diabet.

Conform constituției cehe, președintele este o figura ceremonială, dar are un rol important în discuțiile pentru formarea unui nou guvern.

ADVERTISEMENT

Votul de luna trecută a adus o victorie surpriză pentru opoziția împotriva premierului Andrej Babis.

Vorbind printr-un microfon din interiorul cutiei sigilate, Milos Zeman a anunțat că va petrece următoarele două săptămâni intervievând candidații pentru funcția de ministru, chiar dacă alegerea candidaților ar trebui să fie la latitudinea primului ministru desemnat.

ADVERTISEMENT

Acest proces va continua până pe 13 decembrie, moment în care noul guvern în ansamblu poate fi învestit să preia ștafeta de la cabinetul Babis.

Premierul Babis și partidul său populist ANO au candidat pentru realegere după patru ani la putere. Dar au fost învinși la urne de coaliția de centru-dreapta Spolu (adică Împreună).

ADVERTISEMENT

Numirea domnului Fiala vine după săptămâni de speculații că președintele ar fi vrut să-i încredințeze aliatului său, premierul în funcție, sarcina de a forma un cabinet.

Milos Zeman, o figură controversată

O figură controversată, Milos Zeman este cunoscut pentru faptul că a făcut remarci care provoacă discordie și a folosit un limbaj puternic. În iunie, el a fost aspru criticat pentru că a numit persoanele transgender „dezgustătoare”.

Zeman a făcut comentarii incendiare despre islam, migranți și drepturile LGBT, atât înainte, cât și în timpul președinției sale.

Unele erau menite să fie pline de umor: „Sunt împotriva burka – deși mă pot gândi la unele femei pentru care ar fi o îmbunătățire”. Altele nu: „Nu spun că toți musulmanii sunt teroriști. Spun că toți teroriștii sunt musulmani”.

După o perioadă în care  Zeman era fără echivoc pro-UE, pro-NATO, pro-occidental, astăzi, președintele ceh este cunoscut ca cel mai bun prieten al Rusiei și Chinei din Europa.

El a căutat în mod constant să-și submineze propriile servicii de informații – care au avertizat de multă vreme asupra interferențelor ruse și chineze – considerându-le „diletanți”.

ADVERTISEMENT
Tags: