News

Premierul Cîțu, despre testarea obligatorie: “Dacă refuzi varianta gratuită, vaccinul, plătești”

Premierul Florin Cîțu a vorbit joi, la TVR1, despre proiectul care dorește să introducă testarea obligatorie pentru mai multe categorii profesionale, printre care profesori și medici, declarând: "dacă refuzi varianta gratuită, vaccinul, există varianta în care plătești".
30.09.2021 | 22:31
Premierul Citu despre testarea obligatorie Daca refuzi varianta gratuita vaccinul platesti
ADVERTISEMENT

Fostul Ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat încă din luna iunie a acestui an că medicii ar putea să fie obligați să se testeze periodic, pe banii lor, dacă vor refuza să se vaccineze.

Aproape 70% dintre medici sunt vaccinați, conform unei declarații recente a Federației Sanitas, ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de angajați din acest domeniu vor trebui să se testeze period pentru a vedea dacă sunt infectați cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu: “Dacă vaccinul e gratuit și nu vrei, plătești”

“Cred că va fi un proiect care va include pe toată lumea, Ministerul Muncii vrea să includă personalul din centrele speciale, Ministerul Educației va aduce și el cadrele didactice.

Eu zic că trebuie și în școli testare obligatorie periodică. Dacă o facem pentru copii, trebuie să o facem și pentru profesori. Dacă vaccinul e gratuit și nu vrei varianta gratuită, există varianta în care plătești.

ADVERTISEMENT

Dacă Parlamentul României vrea acest proiect poate să treacă într-o săptămână jumătate. Noi am vrut OUG, dar Ministrul Justiției ne-a zis că trebuie să mergem în Parlament.

Era varianta extremă cu vaccinarea obligatorie, sunt colegi în coaliție, cei de la UDMR, care susțin. Proiectul care va pleca de la noi va pleca cu testarea.

ADVERTISEMENT

Cei de la UDMR susțin vaccinarea obligatorie, dar cred că proiectul nostru va pleca de la Guvern doar cu varianta de testare. Am văzut mai multe discuții și aș vrea ca această decizie să fie luată de către specialiști.”, a declarat Cîțu la TVR1.

Kelemen Hunor: “Dacă nu erau anumite vaccinuri obligatorii, mulți nu eram aici”

Vicepremierul României, Kelemen Hunor, a exprimat un punct de vedere personal prin care explică faptul că vaccinarea sau testarea periodică ar trebui să fie obligatorii pentru medici, profesori, Armată și angajați ai statului care iau contact cu cetățenii.

ADVERTISEMENT

“Spun un punct de vedere personal, eu m-aș duce la introducerea vaccinării obligatorii prin lege, plus o campanie mediatică cu specialiști, nu cu politicieni pentru a promova vaccinarea. Noi am luat decizia de a pune în dezbatere publică acest proiect pentru cadrele medicale.

Eu și pentru profesori, serviciul public, Armată, m-aș duce cu această propunere. Italienii au făcut asta, de la 1 octombrie dacă vrei să te duci la muncă, ori te vaccinezi, ori aduci dovadă că ai anticorpi, ori aduci un test”, a declarat Hunor la Digi24.

ADVERTISEMENT