News

Premierul Cîțu vrea certificat verde obligatoriu. „Trebuie să treacă. Altfel va fi complicat!”

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat, vineri, că își dorește ca legea privitoare la obligativitatea certificatului verde să treacă, pentru că este singura șansă ca economia să își revină.
05.11.2021 | 12:47
Premierul Citu vrea certificat verde obligatoriu Trebuie sa treaca Altfel va fi complicat
ADVERTISEMENT

Liderul PNL crede că doar prin creșterea ratei de vaccinare se va putea ajunge la revenirea la normal a flxurilor economice. „Legea privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă ar trebui să treacă”, s pus Florin Cîțu.

Certificatul verde este foarte important să treacă. Am încercat să aduc măsuri prin care să nu închidem economia”, e explicat premierul interimar. „Această măsură este cea mai non-invazivă, dacă se poate spune așa, în contextul acestui val patru”, a adăugat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

De ce vrea premierul Cîțu certificat verde obligatoriu

O creștere a ratei de vaccinare va readuce fluxul în aceste companii, flux de clienți, și vom putea trece peste această perioadă. Altfel, va fi complicat!”, a mai declarat Florin Cîțu, citat de Antena3.

Reamintim că, vinerea trecută, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde în sectorul public a fost respins de Senat. Ulterior, proiectul de lege a fost trimis la Camera Deputaților, care va fi cameră decizională pe acest subiect.

ADVERTISEMENT

Potrivit formei sale inițiale, legea prevedea obligativitatea certificatului verde în cazul angajaților din unitățile sanitare de stat care țin de Ministerul Sănătăţii şi de alte unităţi aflate în subordine, sub autoritate sau în coordonare, la cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la cei de la casele de asigurări de sănătate județene, la salariații din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi ai unităţilor subordonate, precum și la personalul din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.

USR l-a acuzat pe Iohannis că nu vrea certificatul verde

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că preşedintele Iohannis a spus că nu acceptă certificatul verde. „La Ministerul Sănătăţii discuţiile le aveam şi cu premierul şi cu preşedintele, dar şi cu ceilalţi parteneri din coaliţie. Cu unele dintre măsurile propuse a dat semne că nu este de acord (n.r. – preşedintele Iohannis) sau a amânat anumite decizii, cum este introducerea acelor certificate sanitare.

ADVERTISEMENT

Ele au fost propuse încă din iulie de către Ministerul Sănătăţii atât în discuţiile din coaliţie, cât şi în discuţiile cu premierul, cât şi în discuţiile directe sau indirecte cu preşedintele – uneori discuţiile se desfăşurau cu consilierii prezidenţiali pe fiecare dintre domenii, a declarat Mihăilă

Ea a adăugat că, atunci, propunerea din coaliţie viza pe de o parte stimularea vaccinării prin introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi neesenţiale. De exemplu, propunerea era de a începe cu accesul la mall-uri în weekend.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte măsurile de stimulare, era vorba de bonurile de masă şi de loterie. Au fost acceptate încă de atunci cele două propuneri de stimulare – bonurile de masă şi loteria – dar nu a fost acceptat în acel moment certificatul verde. Domnul preşedinte a spus că nu acceptă certificatul verde“, a mai spus Ioana Mihăilă pentru DC News.

Cîțu se contrazice

Actuala poziție anunțată de premierul interimar Florin Cîțu contrazice părerile sale din primăvară. În aprilie, actualul lider al PNL promitea că în România nu se va aplica certificatul verde anti-COVID-19. El mai spunea că fiecare țară trebuie să își gândească cele mai bune măsuri contra pandemiei.

În niciun caz! În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!”, a spus, în aprilie, FLorin Cîțu

Am ajuns într-o zonă de platou, chiar la o scădere a ratei de pozitivare. Vom vedea după întâlnirea comitetului care vor fi măsurile. Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură”, mai spunea, atunci, premierul.

ADVERTISEMENT