News

Premierul Ciucă anunță un program pentru sprijinirea familiilor: „Credite garantate de stat pentru nuntă, botez sau achiziția unei mașini de familie”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba curând un nou program pentru sprijinirea familiilor prin credite garantate de stat pentru organizarea nunții sau a unui botez.
15.05.2022 | 12:23
Premierul Ciuca anunta un program pentru sprijinirea familiilor Credite garantate de stat pentru nunta botez sau achizitia unei masini de familie
Premierul Nicolae Ciucă promite adoptarea programului Family Start. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a anunțat duminică că în perioada următoare Guvernul va aproba programul Family Start, prin care sunt sprijinite familiile la început de drum prin credite garantate de către stat.

Program de ajutor pentru familii

Duminică, cu prilejul Zilei Internaţionale a Familiei şi a Zilei Familiei Române, premierul Nicolae Ciucă a transmis că în curând Guvernul ar urma să aprobe programul Family Start. Prin intermediul acestui program, „familiile aflate la început de drum”, vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru organizarea unei nunți, a unui botez, sau pentru achiziția unui autoturism de familie.

ADVERTISEMENT

„Familia este locul unde găsim mereu iubire, ajutor la nevoie şi înţelegere. Părinţi şi copii ne bucurăm de o nepreţuită dragoste, prin oricât de multe greutăţi am trece.

Pentru prima dată în istoria României, Guvernul are un minister dedicat familiei. Rolul acestei instituţii este să găsească soluţiile cele mai bune pentru copii, tineri şi familii la un loc. Împreună cu toate celelalte ministere avem proiecte de mare ajutor mai ales în aceste momente dificile prin care trece ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Am anunţat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul “Sprijin pentru România”. Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, şi ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în şedinţă de Guvern”, se arată în mesajul transmis de premierul Ciucă.

Programul “Family Start” se adresează persoanelor cu vârste între 18 și 45 de ani, iar statul propune garantarea unui credit de cel mult 75.000 lei, în proporţie de 80%, exceptând dobânzile si comisioanele.

ADVERTISEMENT

Aceste credite pot fi folosite pentru cheltuielile cu grădinița sau școala, organizarea nunții sau a unui botez, dar și pentru achiziția unui autoturism de familie sau pentru plata taxelor de școlarizare. Condiția impusă este ca veniturile lunare să nu depășească suma de 7.500 de lei.

„Le vom da posibilitatea tinerilor să obţină mai uşor un credit pentru a-şi organiza nunta, pentru a acoperi cheltuielile cu educaţia copiilor sau pentru a cumpăra maşini de familie, cu 7 locuri. Creditul maxim garantat de stat va fi de 75.000 de lei”, anunța recent și ministrul Familiei, Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

Program destinat copiilor

Premierul Ciucă a promis, de asemenea, că va fi finalizat și planul de acţiune prin care este instituită la nivel national „Garanţia pentru copii”.

„Acordăm o atenţie specială familiilor vulnerabile, în situaţii de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale şi riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acţiune prin care instituim la nivel national “Garanţia pentru copii”. E datoria noastră să ne asigurăm că toţi copii au acces la servicii de bază fundamentale.

În paralel, Guvernul României lucrează la proiectul de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie şi la implementarea programelor asumate în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă. Avem la dispoziţie peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ şi construirea unei reţele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili”, se mai arată în mesajul transmis de Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT