News

Premierul Ciucă, flancat de oamenii partidelor. Mircea Abrudean și Marian Neacșu primesc funcții-cheie în Guvern

PNL și PSD au avut grijă să-și asigure funcții cheie în fruntea Guvernului Ciucă. Mircea Abrudean și Marian Neacșu vor juca un rol important în Executiv.
09.12.2021 | 09:57
Premierul Ciuca flancat de oamenii partidelor Mircea Abrudean si Marian Neacsu primesc functiicheie in Guvern
Mircea Abrudean și Marian Neacșu, functii cheie in Guvernul Ciuca. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Două dintre cele mai importante funcții din cadrul Guvernului, şef al Secretariatului General şi șef al Cancelariei prim-ministrului, vor fi îndeplinite de oameni ai PSD şi PNL.

Marian Neacşu, din partea PSD, a fost numit, miercuri, secretar general al Executivului, iar Mircea Abrudean, din partea PNL, șef al Cancelariei prim-ministrului.

ADVERTISEMENT

Cum au fost susținuți de PSD și PNL Marian Neacșu și Mircea Abrudean

Potrivit unor surse politice Adevărul, Marian Neacșu, fost secretar general al PSD, a fost susținut în mod special de către Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose.

În schimb, liberalii și-au dorit pentru şefia Cancelariei premierului o persoană care să nu fie apropiată lui Nicolae Ciucă, astfel, l-au propus pe Mircea Abrudean, fost prefect al Clujului, dar și fost secretar general-adjunct al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Mircea Abrudean a avut o susținere foarte mare din partea organizaţiilor PNL din Ardeal, mai ales din partea PNL Cluj, Mircea Abrudean fiind un apropiat al lui Emil Boc şi Daniel Buda.

Ce atribuții vor avea, mai exact, Mircea Abrudean și Marian Neacșu

Mircea Abrudean și Marian Neacșu vor contribui într-un procent major în dinamica şi arhitectura Guvernului. Secretarul general, Mircea Neacșu, va ști tot ce se întâmplă în Executiv.

ADVERTISEMENT

Totodată, el va putea controla toate documentele pentru o ședință de Guvern, va aviza proiecte legislative, și mai mult, departamentul său va avea în subordine structuri esențiale, precum Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS),  Translectrica sau Transgaz etc.

Nu mai mult 4.800 de angajaţi are Secretariatul General, conform unei ultime actualizări din octombrie. Numărul ar fi unul echivalent deputaților și senatorilor, Administraţiei Prezidenţiale sau Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ADVERTISEMENT

Mircea Abrudean, șeful Cancelariei, va avea un rol important în stabilirea agendei de lucru a premierului. Se va ocupa de zona diplomatică și va analiza informații ce țin de securitatea naţională.

Mircea Abrudean va putea răspunde și de activitatea în Institutul Naţional de Statistică sau Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Revenind la Marian Neacșu, el ar fi stârnit controverse în coaliția de guvernare, pe motiv că nu ar fi potrivit în funcție, din cauza unei condamnări la șase luni de închisoare, cu suspendare, acuzat fiind de conflict de interese. În momentul de față este reabilitat.

Mircea Abrudean are mai multe firme, prin care, potrivit PressOne, a încheiat ”în ultimii 12 ani sute de contracte de consultanţă cu primăriile comunelor din judeţ”, prin atribuire directă.

ADVERTISEMENT