News

Bugetul pe 2022, votat joi în Parlament. Florin Cîțu: „Premierul nu a respectat programul de guvernare.” Update

Guvernul a adoptat bugetul național și bugetul asigurărilor sociale pentru 2022. Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că nu vor fi creșteri de taxe și impozite.
21.12.2021 | 07:18
Bugetul pe 2022 votat joi in Parlament Florin Citu Premierul nu a respectat programul de guvernare Update
ADVERTISEMENT
21-12-2021
05:15

Florin Cîțu: „Va trebui premierul să vină în PNL să prezinte bugetul”

Florin Cîțu crede că programul de guvernare nu este respectat prin forma actuală a bugetului. Într-o intervenție la Digi24,  fostul prim-ministrul susține că liberalii trebuie să facă un compromis pentru a îl vota.

„Nu știu de ce premierul nu a respectat programul de guvernare, va trebui să vină în PNL să prezinte bugetul”, a declarat Cîțu, luni seară.

„Alcătuirea bugetului este un compromis. Vom vedea dacă PNL va accepta să meargă și cu acest compromis mai departe, în această coaliție.

Este o parte de principiu de la care am pornit, când am făcut această coaliție. Când se negocia, fiecare partid a venit cu câteva lucruri pe masă, lucruri la care ținem, care reprezintă electoratul nostru, al fiecăruia.

Pentru noi este important să investești. Am demonstrat în ultimii doi ani de zile că deși am scos taxe, am eliminat taxe, accize, supraimpozitări, am reușit să avem venituri mai mari la buget, pentru că am investit.

De aceea am ținut la acest procent de investiție, de 7%, era legat de pachetul social pe care l-au propus cei de la PSD. Am spus că dacă vreți să susținem o creștere de pensii peste ceea ce propusesem noi, e nevoie să producem mai mult, ca să putem să plătim. Ca să produci mai mult, trebuie să investești”, a mai explicat liderul PNL.

Fostul premier consideră că „formula” ce pe care a avut-o PSD în 2017-2019 nu a funcționat. „Să dai ce nu ai, duce la dezastru. Le-am arătat că trebuie să faci invers. Întâi să investești, să produci, apoi poți să dai”, a precizat Cîțu.

Fostul prim-ministru consideră că se schimbă „paradigma” și se trece de la un buget care se baza pe investiții, la un buget care alocă mai puține resurse investițiilor, și mai multe pachetelor sociale.

„Nu știu de ce premierul nu a respectat programul de guvernare. Asta e dezamăgirea mea. Vorbim ceva și se pare că de fiecare dată ceea ce vorbim și ceea ce ține de PNL cumva nu mai ajunge în program.

PNL va trebui să facă un compromis, pentru că va trebui să votăm bugetul în parlament.

Va trebui premierul să vină în PNL să prezinte bugetul. Trebuia să vină astăzi, a plecat la Bruxelles, dar când se întoarce trebuie să vină să prezinte bugetul colegilor din PNL, pentru că este premierul liberal”, a mai precizat Florin Cîțu în invervenția de la Digi24.

20-12-2021
18:48

Bugetul va fi votat joi

Marcel Ciolacu a anunțat că parlamentarii vor putea depune amendamente până marți, la ora 12. Președintele Camerei Deputaților a explicat că votul final pentru proiectul bugetului pentru anul 2022 va avea loc joi, 23 decembrie, notează Adevărul.

“Am decis în calendarul și comisiile și faptul că se va desfășura cu prezența fizică a parlamentarilor, având clar în regulament dreptul de înlocuire a colegilor care nu sunt “, a explicat Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților.

20-12-2021
12:12

Guvernul a adoptat bugetul pentru 2022

Liderii coaliției de guvernare împreună cu premierul Nicolae Ciucă au aprobat bugetul național pentru 2022. Urmează ca Parlamentul să-și exprime votul final.

Adrian Câciu, ministrul finanțelor, a anunțat un câștig salarial mediu brut de 6.095 lei pe lună în anul ce urmează, un PIB de 1.317,3 miliarde lei, dar și o inflație de 6,5%.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că nu se vor crește taxele și impozitele, iar că pe mediul de afaceri nu se va pune presiune. 

Nicolae Ciucă a mai punctat că în bugetul din 2022  sunt incluse cele mai multe investiții de după Revoluție și până în prezent.

”Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri (…) Avem pe masa ședinței de Guvern bugetul ce include cea mai mare alocare pentru investiții din ultimii 32 de ani.

Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei și reprezintă dublul sumei investitiilor realizate în România în anul 2019”, a anunțat Nicolae Ciucă după adoptarea bugetului de stat.

Cum se vor împărți banii. Cine va primi cei mai mulți și cei mai puțini

Din bugetul național pentru 2022, cei mai mulți bani se vor aloca către:

  • Ministerul Economiei -62,84% 
  • Ministerul Culturii-45,14% 
  • Ministerul Transporturilor- 20,50% 
  • MApN -13,72% 
  • MAI-11,77%,
  • Președinte (Administrația Prezidențială)-22,98% 
  • Camera Deputaților -15,25%
  • CCR -18,96%
  • SPP-27,30%
  • SRI-8.38 %
  • SIE-44,26%
  • STS-36,6%
  • CSM, 25,44 %
  • Curtea de Conturi 32%.

Din bugetul național pentru 2022, cei mai puțini bani se vor aloca către:

  • Ministerul IMM-urilor -44,16% 
  • Autoritatea Electorală -36,65% 
  • Ministerul Dezvoltării – 23,64%
  • Ministerul Public -18,70% 
  • Ministerul Finanțelor -14,53% 
  • ICCJ – 10,34% 
  • Ministerul Justiției – 8,98%
20-12-2021
10:57

PNL solicită alocarea a 7% din PIB pentru investitiții

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că partidul său a cerut în ședință alocarea a 7% din buget pentru investiții. Totodată, Florin Cîțu a precizat că Legea Bugetului ar putea trece prin asumare de răspundere de către premier, astfel, dezbaterile din Parlament se vor anula.

”Nu este un moft această cifră de 7%, dar este nevoie de aceste investiții pentru a susține creșterile de pensii și salarii (…) Am spus că este nevoie de aproximativ 3 miliarde în plus pentru a ajunge la această cifră de 7% din PIB, dar mi s-a spus că bugetul este închis. Așa cum a fost respectat pachetul social din programul de guvernare, așa cerem să fie respectat și pachetul de investiții. Până la urmă premierul își asumă acest buget, să meargă mai departe cu el, să meargă pe varianta asumării răspunderii.

Este o discuție în coaliție să nu depunem amendamente. Pentru a avea un buget cât mai rapid este bine să nu avem aceste amendamente.”, a declarat Florin Cîțu.

20-12-2021
09:35

Marcel Ciolacu, despre investiții: „Veți vedea că anul acesta vom depăși 7%“

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, înainte de întâlnirea de la guvern a coaliției, că majorarea pensiilor de la 1 ianuarie rămâne un obiectiv important pentru partidul său în negocierile pentru stabilirea bugetului pe anul viitor.

„Am spus foarte clar: s-a discutat, ca o condiție de intrare a Partidului Social-Democrat la guvernare, pachetul social și s-a majorat cu 10%. Știm foarte bine că iarăși se vehiculează acești 40%, eu știu că deja din cei 40% au mai fost acoperiți 14%“, , a afirmat Ciolacu.

Întrebat despre nemulțumirile liberalilor pentru nealocarea a 7% din PIB pentru investiții, liderul PSD a spus că diferența stabilită acum este foarte mică, însă pragul inițial va fi depășit:

„Este o diferență mică, știu că anul trecut am prins, parcă, 5,9% la investiții și am închis cu 5,4. Anul acesta sunt 6,74% sau așa ceva, deci foarte aproape de 7% și după discuția avută și cu domnul ministru Sorin Grindeanu și cu ministrul finanțelor veți vedea că anul acesta vom depăși 7%. E bine că ne-am asumat ceva mai puțin și să venim cu ceva mai mult“, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a precizat că în comparație cu bugetul pentru 2021, vor fi alocați mai mulți bani pentru investiții: „Contează execuția și nu propunerea. Anul trecut ne-am propus ceva mai mult și am obținut ceva mai puțin. Oricum, față de anul trecut, de la 5,4 la 6,7% e o diferență consistentă, noi sperăm să închidem peste 7%.“

Ciolacu, despre certificatul COVID: „Cred că e nevoie să fie adoptat până la sfârşitul anului“

Marcel Ciolacu a declarat că speră ca luni să fie luată o decizie în coaliție pe certificatul COVID.

Domnul profesor Streinu-Cercel ne-a făcut o informarea cum vede dânsul perioada următoare. Când vom avea o discuție și o decizie în coaliție vom comunica. Sperăm că astăzi“, a spus Ciolacu.

„Cred că este nevoie ca acest proiect să fie adoptat până la sfârşitul anului“, a precizat el.

Liderul social-democraților a adăugat că se analizează posibilitatea ca şi testele rapide să fie luate în calcul pentru eliberarea certificatului verde, însă nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens.

Nicoale Ciucă se întâlnește luni dimineață cu liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, și cu șeful Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, pentru a discuta bugetul și legea certificatului verde.

Întâlnirea liderilor coaliției are loc la Guvern. La discuții va participa și  Kelemen Hunor. Ședința va începe de la ora 11:30. Se va căuta o înțelegere pe două teme extrem de importante.

ADVERTISEMENT

Principala discuție va fi legată de Legea Bugetului de stat pentru anul 2022. În cadrul întâlnirii se va discuta și despre Legea certificatului verde.

Premierul Ciucă și liderii coaliției, întâlnire importantă la Guvern. Au apărut tensiuni pe tema bugetului

Bugetul pentru 2022 provoacă noi tensiuni în coaliţie. Liberalii sunt nemulţumiţi că unele ministere sunt subfinanţate, dar şi de reducerea ţintei de investiţii sub plafonul iniţial convenit de 7% din PIB.

ADVERTISEMENT

În topul ministerelor care primesc cei mai mulți bani se regăsesc cele controlate de Partidul Social Democrat: Munca, Finanțele, Educația, Apărarea, Agricultura, Sănătatea și Transporturile.

În schimb, suferă reduceri importante de fonduri: Dezvoltarea, Internele și Energia – ministere conduse de PNL și UDMR.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu dădea asigurări că bugetul va fi adoptat chiar înainte de Crăciun.

“Ministrul Finanțelor am înțeles că a strâns toate solicitările de la ministere și încercăm în ședința de coaliție de azi, dacă nu, o să mai facem încă una și mâine, și poimâine, și sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24 decembrie. 

ADVERTISEMENT

Sunt două variante puse în discuție: ori pe 24 decembrie, ori la sfârșitul lui ianuarie în sesiune extraordinară”, a spus Ciolacu, la sediul PSD.

Totodată, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat că legea bugetului va fi gata luni dimineață și tot atunci va ajunge și în Parlament.

„Anul viitor, în ceea ce privește pensionarii, lucrurile sunt foarte clare. În ceea ce privește alocațiile pentru copii, lucrurile sunt foarte clare. Aici, nu mai avem ce noutăți să mai spunem. Mai mult, în acest moment, n-am cum să spun. Sunt niște decizii definitive în zona de justiție, în zona de învățământ, sănătate. Acele sume trebuie eșalonate și trebuie plătite. Aici, încă mai sunt niște discuții – vom vedea. Dar în rest nu vor fi majorări”, a declarat liderul UDMR, într-o intervenție la Digi24.

ADVERTISEMENT