News

Premierul Finlandei, Sanna Marin, deplânge slăbiciunea Europei. “Fără ajutorul SUA am avea probleme în faţa Rusiei”

"Europa nu este suficient de puternică". Premierul Finlandei critică politicile comunitare şi cere acţiuni mai ferme împotriva Rusiei
02.12.2022 | 14:31
Premierul Finlandei Sanna Marin deplange slabiciunea Europei Fara ajutorul SUA am avea probleme in fata Rusiei
Ajutorul militar pentru Ucraina vine în special dinspre SUA Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Invazia Rusiei în Ucraina a arătat că Europa se bazează prea mult pe SUA pentru securitatea sa, a declarat vineri premierul finlandez Sanna Marin. Cu ocazia unii viyite la Lowy Institute, din Sydney, ea a pledat pentru consolidarea capacităților europene de apărare, inclusiv pentru producția de arme.

Finlanda cere o atitudine mai dură faţă de Rusia

Premierul Finlandei a făcut un bilanţ al capacităţilor ţărilor în lumina războiului în curs, considerând că Europa “nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Rusiei.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să fiu foarte sinceră cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”, a declarat Sanna Marin.

Ea a adăugat că a vorbit cu mulți politicieni americani care i-au spus că Europa ar trebui să fie mai puternică. “Statele Unite oferă Ucrainei o mulțime de arme, mult ajutor financiar, mult ajutor umanitar, iar Europa nu este încă suficient de puternică. Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Totodată, ea criticat politicile Uniunii Europene care pun accentul pe importanţa angajamentului cu Vladimir Putin şi a spus că blocul comunitar ar trebui să fie mai atent şi să asculte statele membre care făceau parte din Uniunea Sovietică, înainte la prăbuşirea acesteia.

“De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia (…), ne-am gândit că asta ar preveni un război, dar această abordare s-a dovedit a fi  total greşită”, a mai declarat şefa Executivului de la Helsinki.

ADVERTISEMENT

De la aderarea la UE, în 2004, ţări precum Estonia le-au cerut celorlalţi membri ai Uniunii Europene să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, poziţie temperată însă de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova.

Într-un alt discurs ţinut recent, la Helsinki, Marin a afirmat că Europa este în prezent prea dependentă de tehnologia chineză și ar trebui să investească mai mult în domenii precum inteligența artificială și calculatoarele cuantice.

ADVERTISEMENT