News

Premierul Florin Cîțu a publicat execuția bugetară. Ministerele care nu au reușit să-și cheltuie banii

Florin Cîțu a publicat pe Facebook nivelul execuției bugetare după primele șase luni ale anului 2021, defalcată pentru fiecare minister.
13.08.2021 | 11:19
Premierul Florin Citu a publicat executia bugetara Ministerele care nu au reusit sasi cheltuie banii
ADVERTISEMENT

Potrivit graficului publicat de primul-ministru pe Facebook, nivelul mediu al execuției bugetare a Guvernului său pentru prima jumătate a anului a fost de 84%. Nivelul execuției variază considerabil de la un minister la altul, între 28% și 96%.

Postarea lui Cîțu vine după ce acesta și-a exprimat de mai multe ori nemulțumirea față de faptul că unii dintre miniștri nu au fost în stare să cheltuie banii alocați la începutul anului pentru diverse proiecte.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului a spus că nu sunt justificate cererile unor miniștri pentru mai mulți bani la rectificarea bugetară în condițiile în care aceștia nu au fost capabili să demareze sau să finalizeze proiectele care fuseseră bugetate anterior.

Campionii și corigenții execuției bugetare

Potrivit graficului lui Cîțu, ministerele cu cea mai slabă execuție bugetară sunt Ministerul Energiei (Virgil Popescu, PNL) – 28%, Ministerul Economiei (Claudiu Năsui, USR-PLUS) – 46%, Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării (Ciprian-Sergiu Teleman, USR-PLUS) – 64%, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (Tanczos Barna, UDMR) – 67% și Ministerul Transporturilor (Cătălin Drulă, USR-PLUS) – 73%.

ADVERTISEMENT
Sursă: Facebook – Florin Cîțu

Ministerele care au cheltuit banii în cea mai mare măsură sunt: Ministerul Justiției (Stelian Ion, USR-PLUS) – 96%, Ministerul Muncii (Raluca Turcan, PNL) – 96%, Ministerul Educației (Sorin Cîmpeanu, PNL) – 95%, Ministerul Finanțelor (interimar Florin Cîțu, PNL) – 95% și Ministerul de Interne (Lucian Bode, PNL) – 94%.

Subiectul rectificării bugetare a provocat tensiuni între PNL și USR-PLUS, formațiunea lui Dan Barna și Dacian Cioloș reclamând alocările reduse pentru Ministerul Transporturilor, condus de către Cătălin Drulă, care susține că nu va avea bani suficienți să plătească lucrările de infrastructură aflate deja în lucru. Ministerul Transporturilor va doar 322.000.000 lei din cele 2,9 miliarde cerute, de aproape zece ori mai puțin. „La Ministerul Transporturilor – ca să vă spun – ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară”, a comentat primul-ministru.

ADVERTISEMENT

Tensiuni în coaliție din cauza banilor de la rectificare

Aprecierea l-a iritat pe ministrul Cătălin Drulă, deja aflat în conflict cu șeful său de la Palatul Victoria din cauza refuzului de a-l demite pe șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante. Într-o lungă postare pe Facebook, Drulă a spus ce a făcut cu banii pe care i-a avut până acum și ce vrea să facă cu cei pe care i-a cerut la rectificare, el amintind că la adoptarea bugetului pe 2021, Ministerul Transporturilor a primit mai puțin bani de care avea nevoie, cu promisiunea că problema subfinanțării va fi rezolvată la rectificare.

Execuția bugetară:
1) Componenta fonduri europene: +21,5% față de 2020 la 7 luni. Ne menținem ținta de a absorbi toate cele 8 mld. lei alocate.
2) Componenta fonduri naționale: peste 90% execuție – față de 70% în 2020 (3 mld lei față de 2,45 mld lei).

ADVERTISEMENT

Problema execuției:
-Avem recorduri istorice la Transporturi și pe fonduri europene, și pe naționale.
-Până la urmă, varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui?
-Eu garantez că vom cheltui banii solicitați”, a scris Drulă.

În afară de Transporturi, mai există două ministere care vor primi fonduri cu mult sub cele cerute. Este vorba de Ministerul Dezvoltării și Administrației condus de către Cseke Attila, care va primi doar 1,8 miliarde din cele 4 miliarde cerute, și de Ministerul Agriculturii care a cerut 2 miliarde și va primi doar 150.000.000 lei. Ulterior, s-a decis și reducerea fondurilor pe care le va primi Ministerul Sănătății, de la 3,5 miliarde la 2 miliarde.

ADVERTISEMENT