Asta, în timp ce chinezii au impus restricții în urma deversării apelor provenite de la centrala nucleară. Videoclipul îl prezintă pe premier la masă alături de trei miniștri în timp ce mănâncă orez, calcan, friptură de porc, legume și fructe de la Fukushima. Reputația acestei zone a avut foarte mult de suferit în ultimii ani, iar acum autoritățile încearcă să o repare.
“Este foarte bun”, a transmis Fumio Kishida în timp ce mânca sashimi, anunțând pe toată lumea că aceste produse sunt ”sigure și delicioase”. Între timp, Japonia a început să deverseze în Oceanul Pacific apele folosite pentru răcirea reactoarelor avariate la centrala nucleară de la Fukushima, avariată de tsunami-ul din 2011.
Pescarii din zonă s-au declarat îngrijorați în legătură cu impactul pe care această decizie îl va avea asupra reputației produselor nipone de origine marină, în condițiile în care oamenii sunt foarte greu de convins că apa contaminată de la Fukushima a fost aruncată în mare în condiții de maximă siguranță.
Drept exemplu, China și-a suspendat toate importurile de produse marine din Japonia, deși Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și-a dat acordul pentru această deversare. Mai mult, guvernul japonez a dat asigurări că această apă de la Fukushima nu este periculoasă pentru mediul înconjurător sau pentru oameni.
Chinezii nu au fost, însă, impresionați de această poziție, astfel că ambasada Japoniei de la Beijing și mai multe școli japoneze din China au fost atacate cu cărămizi și ouă, în timp ce autoritățile de la Tokyo le recomandau cetățenilor săi să vorbească cât mai puțin în public în limba japoneză pentru a nu avea probleme.
Totodată, chinezii au început să-i hărțuiască pe japonezi prin telefon, în special companiile din Japonia fiind vizate de oamenii nervoși. Premierul Kishida se va deplasa joi la Tyosu, principala piață de pește din Tokyo, pentru a degusta din nou produse alimentare provenite de la Fukushima.
Între timp, Japonia i-a cerut Chinei să ridice interdicția pentru produsele marine din Japonia, în condițiile în care Beijingul se teme să importe produse ”contaminate” cu apă de la Fukushima. Japonezii au amenințat că vor depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în timp ce directorul AIEA, Rafael Grossi, a transmis că apa provenită de la centrala Fukushima nu este periculoasă.
”Am putut să confirmăm că primele evacuări de apă nu conțin radionuclizi la niveluri nocive. Aceste prime deversări sunt în conformitate cu așteptările noastre, dar vom continua să monitorizăm situația până când va fi eliberată și ultima picătură”, a declarat Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Stockholm.
Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc pe 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care e alcătuită din 3 reactori nucleari, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării care a fost urmat de un tsunami de mari proporții. Catastrofa a fost comparată cu Cernobîl, deși nu au existat atât de multe victime.