News

Premierul Nicolae Ciucă a mers în vizită la Kiev. „Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile”. Alături de el, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a mers, marți, în vizită la Kiev, la invitația premierului ucrainean Denis Șmihal. Alături de premier a mers și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, și președintele PSD, Marcel Ciolacu.
26.04.2022 | 22:19
Premierul Nicolae Ciuca a mers in vizita la Kiev Suntem alaturi de Ucraina in aceste vremuri dificile Alaturi de el Marcel Ciolacu si Bogdan Aurescu
ADVERTISEMENT

Însă  președintele Camerei Deputaților urma să efectueze, miercuri, alături de președintele Senatului, Florin Cîțu, o vizită la invitația conducerii legislativului ucrainean.

Nicolae Ciucă, mesaje pentru ucraineni, în vizita de la Kiev

Am răspuns invitației omologului meu Denis Șmihal de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean împotriva agresiunii ilegale, nejustificată, neprovocată și declanșată în mod deliberat împotriva unui stat suveran și împotriva populației civile”, a anunțat, după vizită, premierul.

ADVERTISEMENT

Am vrut ca prin această vizită să transmit un mesaj puternic de susținere a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, dar și un mesaj de solidaritate din partea Președintelui României, Guvernului, Parlamentului și a fiecărui român.

Cetățenii ucraineni care au fugit din calea atrocităților comise de Rusia vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Au fost și sunt bineveniți în casele, bisericile, școlile, adăposturile din România, iar prin măsurile pe care le-am adoptat la nivelul Guvernului, le facilităm tranzitul către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii”, mai spune Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

„Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile”

Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune. Solidaritatea și compasiunea poporului român față de vecinii noștri ucraineni ne oferă un mandat puternic pentru avansa relațiile bilaterale la un nou nivel.

I-am transmis omologului meu, Denis Șmihal, că România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces.

ADVERTISEMENT

România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional. I-am asigurat pe partenerii noștri din Ucraina că România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”, a încheiat prim-ministrul român.

Marcel Ciolacu, vizită devansată

Deși trebuia să plece doar miercuri, alături de Florin Cîțu, la Kiev, președintele Camerei Deputaților, a mers de marți în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. Delegația română a avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oficialii români au mers în localitățile Irpin și Borodianka, locurile în care, alături de Bucea, au avut loc cele mai multe atrocități produse de armatele lui Vladimir Putin contra populației civile.

Președintele Camerei Deputaților a vorbit, la Kiev, despre rolul regional pe care România e pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a adus în discuție drepturile etnicilor români din Ucraina.

ADVERTISEMENT