News

Premierul Nicolae Ciucă avansează un nou procent pentru majorarea pensiilor: ”Putem vorbi de 15%”

Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 este un subiect arzător la ordinea zilei. Vineri, premierul Nicolae Ciucă a avansat un nou procent de creștere a acestor venituri.
21.10.2022 | 14:37
Premierul Nicolae Ciuca avanseaza un nou procent pentru majorarea pensiilor Putem vorbi de 15
Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie: ”Procentul poate să fie 15% sau altă cifră”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernanții sunt încă indeciși în ceea ce privește procentul de majorare pentru pensiile românilor. În spațiul public s-au vehiculat și anunțat, de către politicieni, mai multe variante, de la 10% la 16%.

Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie: ”Procentul poate să fie 15% sau altă cifră”

Vineri, din partea premierului Nicolae Ciucă a venit un nou posibil procent. Liderul PNL a afirmat că pensiile s-ar putea majora ”cu 15% sau cu altă cifră” care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, de la Bruxelles, Klaus Iohannis a declarat că Executivul PNL-PSD-UDMR ar trebui să găsească soluții pentru ca atât pensiile, cât și salariile să fie majorate măcar cu rata inflației, care în august a trecut de 15%.

Comentând această poziție a președintelui, primul-ministru Nicolae Ciucă nu a închis ușa posibilității ca pensiile să crească cu 15% ”sau cu altă cifră”.

ADVERTISEMENT

”Domnul preşedinte a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul (n.r. de majorare al pensiilor) poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.

Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă susținută la Arad.

ADVERTISEMENT

PNRR ar permite un procent mult mai mare de creștere a pensiilor

Deși ne apropiem de finalul anului, perioadă în care va fi definitivat și proiectul de buget pe 2023, coaliția de guvernământ încă nu a luat decizia privind procentul cu care cresc pensiile de la 1 ianuarie.

Deocamdată, PSD este partidul din coaliție care susține cea mai mică majorare. Social-democrații au lansat în spațiul public un procent de 10%.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, ministrul muncii, Marius Budăi, spunea că pensiile ar trebui să crească cu cel puţin 10%. El a subliniat că poate ar fi necesar un procent mai mare de creştere, dar trebuie să existe un echilibru între măsurile economice şi pachetele sociale.

Procente mai mari decât cele ale PSD au venit chiar din sânul coaliției. Însuși premierul Ciucă a vorbit de 11%, iar prim-vicepreședintele Rareș Bogdan de 16%.

Un alt liberal, Florin Cîțu, critic acerb al actualei guvernări, spune că, actualul PNRR, în forma în care a fost negociat de guvernul PNL-USR, permite o creștere a pensiilor de 25%.

De aceeași părere este și Cristian Ghinea, cel care a lucrat la forma Planului Național de Redresare și Reziliență. Fostul ministru al fondurilor europene cere coaliției să crească pensiile cu valoarea până la care o permite PNRR, undeva la 25% – 27%.

ADVERTISEMENT