News

Premierul Orban cere demiterea directorului medical de la Spitalul din Suceava. Comandantul militar al spitalului: ”Mâine vom avea o discuție”

23.04.2020 | 19:00
Premierul Orban cere demiterea directorului medical de la Spitalul din Suceava Comandantul militar al spitalului Maine vom avea o discutie
ADVERTISEMENT

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Suceava, Mircea Macovei, urmează să se întoarcă mâine din concediul medical în care a intrat după ce a fost infectat cu coronavirus. Premierul Ludovic Orban a cerut explicit demiterea lui pentru rolul avut în izbucnirea focarului de COVID-19 din Suceava, dar comandantul militar al spitalului, Ionel Oprea, speră să-l convingă să demisioneze.

Demiterea lui Macovei sau demisie de bunăvoie?

Transmit foarte clar, nu pot să accept să revină în poziţia de director medical la Suceava doctorul Macovei. Aveţi, în baza decretului privind instituirea stării de urgenţă, competenţă de a lua decizii în privinţa managementului oricărui spital, ca atare, o spun limpede, nu se poate întoarce domnul Macovei în poziţia respectivă”, i-a spus premierul Ludovic Orban secretarului de stat din Ministerul Sănătății prezent la ședința de Guvern de joi.

ADVERTISEMENT

Comandantul militar al spitalului, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că Mircea Macovei nu poate fi demis câtă vreme se află în concediul medical din care urmează să iasă vineri, interdicție menționată explicit în Codul Muncii.

Astfel că orice decizie va fi luată abia vineri, dar Oprea speră să-l determine pe Macovei să renunțe de bunăvoie la funcția de conducere.

ADVERTISEMENT

Până mâine este în concediu și nu poți să iei nicio atitudine. Mâine vom avea o discuție  și sunt convins că domnul doctor  va avea înțelepciunea de a lua o decizie. Dumnealui este medic ortoped și ar putea să opteze pentru această variantă și în acest caz se rezolvă situația”, a declarat Ionel Oprea.

Secretarul de stat a lăsar de înțeles că nici personalul medical din spital nu agrează revenirea lui Macovei în conducerea spitalului. ”Îi înțeleg pe unii și atitudinile dumnealor… Trebuie  să reacționăm cu calm și mâine rezolvăm la prima oră”, a mai spus Oprea.

ADVERTISEMENT

Un director contestat de medici

Parchetul a început o anchetă in rem privind modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus din Suceava de către fosta conducere a Spitalului Județean de Urgență.

Mircea Macovei a fost acuzat de membri ai personalului medical că a convocat toți medicii la o ședință, sub pretextul unei videoconferințe cu fostul ministru al Sănătății, Victor Costache. Pretextul a fost unul fals, iar medicii au venit deși o parte dintre ei erau deja suspecți că fuseseră infectați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, procurorii verifică informația potrivit căreia Macovei ar fi operat deși avea deja simptomele COVID-19, fără să aștepte rezultatul testării.

 

ADVERTISEMENT