News

Premierul Orban cere sesizarea Parchetului în ce privește lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva

27.05.2020 | 11:44
Premierul Orban cere sesizarea Parchetului in ce priveste lotul 3 al autostrazii LugojDeva
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a cerut ministrului  Transporturilor, Lucian Bode, să sesizeze Parchetul în ce privește neregulile legate de construirea lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva. Bode a afirmat că există suspiciuni că CNAIR nu și-a apărat corect șansele în diferendul din instanță cu constructorul, informează Digi24.

Premierul Orban: ”Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet”

Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare…”, s-a adresat premierul ministrului Bode, la începutul ședinței de Guvern de marți..

ADVERTISEMENT

Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul Companiei și constructor ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai ca să creeze posibilitatea companiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, trebuie trimis către Parchet, ce s-a întâmplat acolo e de Parchet. După cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu ață albă”, a adăugat Ludovic Orban.

Și ministrul Transporturilor a confirmat că există suspiciuni legate de modul în care s-a derulat acest contract,  în condițiile în care a fost executat în proporție de 98% până când a fost reziliat. În plus valoarea inițială a contractului a fost de 560 de milioane de lei, iar suplimentările acceptate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%, dar la Curtea de Arbitraj de la Paris am pierdut pentru că statul român, prin CNAIR, nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu accesezi proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente”, a spus Lucian Bode.

Prermierul Orban a spus ca după finalizarea controlului în acest caz, inegalitățile descoperite să fie trimise procurorilor.

ADVERTISEMENT

Nu vom accepta să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi”, a conchis șeful Guvernului.

Cu această ocazie, ministrul Bode a făcut și o informare cu privire la stadiul lucrărilor pe autostrada Lugoj-Deva.

ADVERTISEMENT

Avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3 unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din lotul 2 muzeu în aer liber – sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați, și avem 9 km din lotul – celebra secțiunea urșilor – nerealizați”, a răspuns Bode, adăugând că de mâine vor fi ridicate temporar restricțiile de tonaj  pe tronsonul 3, între Holdea și Ilia.

Decizia instanței de la Paris

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis că statul român trebuie să plătească 50 de milioane de euro companiei italiene Salini pentru rezilierea de către CNAIR a contractului pentru construirea lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, reziliere care a avut loc în august 2017. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat, pe 8 mai,  că statul român depune o contestare în anulare la decizia instanței de la Paris.

Contractul cu Salini a fost reziliat în anul 2017 în perioada în care ministru al Transporturilor era Răzvan Cuc. Motivul era legat de construirea unor tuneluri ”pentru urși”, tuneluri care ar fi evitat secționarea de către autostradă a traseului de circulație a urșilor, deși aceste animale nu au mai fost văzute în zonă de zeci de ani.

 

ADVERTISEMENT