News

Premierul Orban, chemat în Parlament să prezinte planul de gestionare a epidemiei

27.07.2020 | 17:54
Premierul Orban chemat in Parlament sa prezinte planul de gestionare a epidemiei
ADVERTISEMENT

Președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, i-au trimis o scrisoare lui Ludovic Orban în care solicită premierului să prezinte în fața Parlamentului un raport privind planul de combatere a epidemiei, precum și măsurile vizate pentru organizarea alegerilor și redeschiderea școlilor.

Împreună cu președintele Senatului– Robert Cazanciuc, am scris astăzi premierului Orban că trebuie să vină în Parlament să ne arate cum poate stăpâni pandemia. Altfel, Guvernul PNL riscă alegerile, școala și întreaga economie!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Liderul PSD susține că  răspândirea COVID-19 a fost scăpată de sub control de către guverrnul Orban, iar acum este pusă sub semnul întrebării reînceperea anului școlar, precum și organizarea alegerilor locale.

Orban trebuie să prezinte țării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea școlii și organizarea alegerilor. Doar vorbele nu mai ajung! Românii nu au cum să creadă o guvernare care a pierdut total controlul pandemiei și pune carul înaintea boilor”, susține Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Orban, chemat să dea garanții pentru deschiderea școlilor și organizarea alegerilor

Ciolacu susține că desfășurarea alegerilor locale la sfârșitul lunii septembrie ar trebui să aibă loc doar dacă Guvernul va proba că este capabil să deschidă școlile în condiții de siguranță pentru elevi.

PNL a intrat în campanie electorală înainte de a convinge românii că alegerile locale pot fi organizate fără riscuri. Se chinuie să încropească alianțe politice în loc să se alieze cu cetățenii pentru a depăși vârful pandemiei. Iar începerea în siguranță a școlii ar fi un bun exemplu că Guvernul poate organiza și alegerile. Din păcate, n-au o strategie serioasă, doar bâlbele miniștrilor care se bat cap în cap”, a mai scris liderul social-democraților.

ADVERTISEMENT

Prezentăm mai jos textul scrisorii lui Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc către premierul Ludovic Orban:

Potrivit art. 111 din Constituţia României, Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice, în cadrul controlului parlamentar al activităţii lor, sunt obligate să prezinte informaţiile şi documentele cerute de Camera Deputaţilor, de Senat sau de comisiile parlamentare. În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceţi, a declaraţiilor contradictorii ale miniştrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luaţi pentru limitarea impactului economic şi social al epidemiei cu SARS-CoV-2 şi a stării de incertitudine care caracterizează vieţile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări, în temeiul art. 107, alin. (1). teza finală din Constituţie, vă solicităm să prezentaţi un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindeţi pentru limitarea răspândirii virusului. De asemenea, vă solicităm să precizaţi care este planul de măsuri concrete pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar 2020 – 2021.

ADVERTISEMENT