News

Premierul Orban: ”Pregătim un plan de reconstrucție economică; ce se poate produce în România, trebuie produs în România”

18.05.2020 | 17:02
Premierul Orban Pregatim un plan de reconstructie economica ce se poate produce in Romania trebuie produs in Romania
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a afirmat, într-un discurs susținut în Camera Deputaților, că Guvernul pregătește un program de relansare economică prin care să fie redusă dependența de importuri în anumite sectoare, iar exporturile să fie constituite din mărfuri cu valoare adăugate mare.

Premierul Orban își propune reducerea dependenței de exporturi

Ludovic Orban a susținut, în discursul susținut la ”Ora primului-ministru”, că economia României iese din criza sanitară mai puțin  afectată decât alte țări

ADVERTISEMENT

Restricțiile au fost limitate. Cea mai mare parte a companiilor au rămas în funcțiune și asta se vede din date. Pe primul trimestru, România a înregistrat cea mai mare creștere economică, pe trimestrul II situația este departe de a fi atât de gravă cum  încearcă unii să o prezinte (…) Nu am oprit niciun șantier. Menținerea creșterii economice s-a datorat finanțării construcțiilor”, susține premierul.

Participarea premierului Ludovic Orban la ședința de plen a Camerei Deputaților, "Ora prim-ministrului", dezbatere cu tema „Măsuri de relansare a economiei României și de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus”

Posted by Fanatik News on Monday, 18 May 2020

Acesta a făcut un inventar al măsurilor promovate de Guvern în această perioadă și a anunțat că se află în  pregătire un plan amplu de relansare a economiei.

ADVERTISEMENT

Pregătim un plan de reconstrucție economică care să pună în prim plan investițiile, inovarea, creșterea competitivității și a procesării în economia românească”, a spus șeful Guvernului.

Orban a  dat exemplul agriculturii, unde exporturile constă în principal din cereale vrac și animale vii, produse cu valoare mică, dar îngrășămintele sunt aduse din import, în condițiile în care România a avut o industrie petrochimică puternică și dispune de resurse importante de gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Ce se poate produce în România trebuie produs în România”, a enunțat Ludovic Orban unul dintre principiile care va sta la baza programului inițiat de Guvern.

Printre măsurile preconizate, premierul a enunțat elaborarea unei scheme de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot accesa programul IMM Invest și o schemă de garantare a creditului comercial pentru a fluidiza fluxul financiar dintre companii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se  vor aloca 2 miliarde de euro pentru susținerea IMM-urilor și 300.000.000 de euro drept capital de lucru ce va fi pus la dispoziția companiilor pentru reluarea activității companiilor.

ADVERTISEMENT