News

Premierul Republicii Moldova, asigurat de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă de sprijinul României în privința securității țării vecine

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă au reiterat, miercuri, sprijinul României în gestionarea provocărilor de securitate din Republica Moldova. Mesajul transmis premierului Dorin Recean
01.03.2023 | 20:48
Premierul Republicii Moldova asigurat de Klaus Iohannis si Nicolae Ciuca de sprijinul Romaniei in privinta securitatii tarii vecine
Klaus Iohannis i-a transmis lui Dorin Recean că România sprijină Republica Moldova în gestionarea provocărilor de securitate. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a efectuat miercuri, 1 martie, prima sa vizită la București după investirea în funcție. Șeful Cabinetului de la Chișinău a avut întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu omologul său Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis i-a transmis lui Dorin Recean că România sprijină Republica Moldova în gestionarea provocărilor de securitate

Oficialii de la București l-au asigurat pe Dorin Recean că ţara sa beneficiază de toată susţinerea României în această perioadă dificilă pe care o traversează. La Cotroceni, șeful statului a reiterat ”mesajul de sprijin ferm în gestionarea provocărilor de securitate, ca şi a dezechilibrelor economice, cauzate de conflictul din Ucraina, mesaj pe care i l-a transmis şi preşedintei Maia Sandu, la întrevederea din 23 februarie”.

ADVERTISEMENT

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la întâlnirea de miercuri s-a discutat și despre implementarea obiectivelor prioritare din domeniile energie, agricultură, transporturi și interconectivitate, sănătate, educație și societate informațională.

”Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în context, necesitatea creării condițiilor necesare pentru atragerea investițiilor românești și ameliorarea mediului de afaceri. Klaus Iohannis a evidențiat asistența multidimensională pe care țara noastră o acordă Republicii Moldova, inclusiv pentru gestionarea situațiilor de criză cu care aceasta se confruntă. De asemenea, au fost discutate modalități concrete de prioritizare și diversificare a acestei asistențe”.

ADVERTISEMENT

După discuțiile de la Cotroceni, Dorin Recean a adresat mulțumiri pentru ”sprijinul consistent și prompt oferit de România de fiecare dată când Republica Moldova s-a aflat în dificultate”. Premierul de la Chișinău și-a exprimat recunoștința autorităților moldovene pentru asistența bugetară directă, precum și pentru susținerea constantă în parcursul european al țării sale.

Nicolae Ciucă: ”L-am asigurat pe omologul meu de susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”

Înainte de a ajunge la Palatul Cotroceni, Dorin Recean a poposit la Palatul Victoria, pentru discuții cu Nicolae Ciucă. Premierul României a declarat, într-o declarație comună de presă cu omologul său, că asistăm în prezent la ”tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova”.

ADVERTISEMENT

În acest context, șeful Executivului de la București a precizat că i-a transmis premierului moldovean ”susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei”, în fața atitudinii agresive a Rusiei.

”În contextul încercărilor tot mai multe de destabilizare a Republicii Moldova, a tensiunilor din regiune, l-am asigurat pe omologul meu de susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Am reafirmat necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenței energetice a Republicii și, privitor la agenda privind integrarea europeană a Republicii Moldova, am evidențiat sprijinul activ al României la Bruxelles și în relația cu statele membre, pe toate palierele legate de integrarea europeană”, a spus Ciucă.

ADVERTISEMENT