Premierul Turciei: ”Serviciile secrete au avertizat cu privire la puci armata, dar nu şi guvernul”

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
03/08/2016, 14:44
Premierul Turciei: ”Serviciile secrete au avertizat cu privire la puci armata, dar nu şi guvernul”

Serviciile secrete din Turcia (MIT) au avertizat armata în legătură cu iminenţa unei lovituri de stat în după-amiaza zilei de 15 iulie, dar nu au informat şi guvernul, a declarat premierul turc Binali Yildirim, într-un interviu difuzat miercuri de presa turcă.

”La orele 15:00 (12:00 GMT) ale zilei de 15 iulie, un comandant a informat MIT. A spus că în acea zi urmau să fie atacaţi. I-am întrebat pe cei de la MIT de ce nu ne-au informat şi nu mi-au răspuns’, a declarat Yildirim într-un interviu difuzat de CNN Turk. ‘L-am întrebat pe şeful MIT: Cum este posibil aşa ceva? Nu este informat prim-ministrul, nu este informat preşedintele. Este absolut normal ca şeful Statului Major să fie informat, evident, dar în acelaşi timp ar fi trebuit să vorbiţi şi cu premierul, pentru că răspundeţi în faţa prim-ministrului, depindeţi de el. Dar la asta nu mi-a răspuns, nu a spus nimic. Aşa au stat lucrurile”, a povestit Yildirim, citat de agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al forţelor armate, emis la câteva zile după puciul eşuat, MIT ar fi informat la 13:00 GMT conducerea armatei, iar aceasta a dat ordin să nu permită ieşirea de tancuri sau de avioane din unităţile militare. Însă ordinele au fost încălcate de către pucişti care au început mişcarea de trupe la 18:45 GMT, adică la cinci ore şi jumătate după avertismentul MIT.

Guvernul a aflat de puci abia o oră mai târziu, când avioanele de vânătoare survolau deja Ankara şi Istanbul, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că a fost informat de cumnatul său.

Sursă: www.agerpres.ro

Închide ×