News

Premierul Ucrainei îi cere României să declare Rusia stat sponsor al terorismului. “Am fi recunoscători României dacă ar face asta”

Nicolae Ciucă s-a întâlnit la graniţă cu premierul Ucrainei. Şmigal îi cere României să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului
10.11.2022 | 14:20
Premierul Ucrainei ii cere Romaniei sa declare Rusia stat sponsor al terorismului Am fi recunoscatori Romaniei daca ar face asta
Nicolae Ciucă s-a întâlnit la graniţă cu premierul Ucrainei
ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean, Denis Şmigal au participat joi la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus – Krasnoilsk. Cu această ocazie, şeful Executivului de la Kiev a spus că Ucraina ar fi recunoscătoare României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului.

Şapte noi puncte de trecere a frontierei între România şi Ucraina

Denis Şmigal a declarat în conferinţa comună susţinută alături de premierul român că deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei reprezintă o prioritate pentru guvernul Ucrainei şi a anunţat că guvernul de la Kiev are în plan deschiderea a şapte noi puncte de trecere a frontierei cu România.

ADVERTISEMENT

Progresul cel mai mare l-am atins la frontiera română“, a spus premierul Ucrainei, subliniind importanţa proiectului Vicovu de Sus – Krasnoilisk, “primul punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero“.

În acelaşi timp, Denis Şmigal s-a arătat recunoscător României pentru sprijinul acordat şi a faptului că susţine ideea formării unui tribunal internaţional, dar a exprimat o solicitare în plus guvernului de la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului“, a spus premierul ucrainean, adresându-i-se lui Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul român a subliniat că pe teritoriul ţării noastre şi-au găsit refugiul 2,7 milioane de ucraineni şi a menţionat că va discuta cu omologul său de la Kiev despre drepturile minorităţilor din ambele ţări.

ADVERTISEMENT

Ciucă intenţionează să scoată în evidenţă rolul pe care comunitatea românească îl joacă în contextul acţiunilor de apărare a Ucrainei.

Cetăţenii români au demonstrat că sunt loiali şi fideli statului ucrainean şi sunt convins că acest lcuru îl apreciază şi l-au apreciat, aşa cum am constatat şi la întâlnirile avute la Kiev cu preşedintele Zelenski şi cu premierul.

ADVERTISEMENT

Este cât se poate de onest să discutăm despre drepturile comunităţilor, atât cea românească din Ucraina cât şi cea ucraineană din România“, a spus Nicolae Ciucă, la întâlnirea de joi.

ADVERTISEMENT