Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Premii financiare uriașe la EURO 2024! Câți bani ia România doar pentru simpla prezență în faza grupelor

EURO 2024 pune în joc premii financiare uriașe. România încasează suma de 9,25 de milioane de euro doar pentru prezența în faza grupelor.
07.06.2024 | 15:20
Premii financiare uriase la EURO 2024 Cati bani ia Romania doar pentru simpla prezenta in faza grupelor
Premii financiare uriașe puse în joc la EURO 2024. România ia o sumă uriașă doar pentru participarea la turneul final. Foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

EURO 2024 reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din acest an în sportul mondial, la bătaie cu Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Turneul final de fotbal din Germania reprezintă o adevărată sursă financiară pentru fotbalul european. Premiile totale puse în joc de organizatori se ridică la 331 milioane de euro.

Premii financiare uriașe la EURO 2024! Câți bani ia România doar pentru simpla prezență în faza grupelor

România a revenit la un campionat european după o pauză de 8 ani. „Tricolorii” au fost repartizați în Grupa E și le vor înfrunta pe Belgia, Slovacia și Ucraina în drumul spre „optimi”. Fondul de premiere a fost stabilit de UEFA încă de pe 2 decembrie la Hamburg.

ADVERTISEMENT

Premiile financiare sunt similare cu cele de la EURO 2020, care s-a amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Simpla prezență în faza grupelor aduce în conturile federațiilor suma de 9,25 milioane de euro. Concret, fiecare participantă, chiar dacă nu obține vreun punct, are asigurată suma respectivă.

În continuare, fiecare victorie în faza grupelor le aduce naționalelor calificate la EURO 2024 suma de un milion de euro, în timp ce un rezultat de egalitate este răsplătit cu suma de 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Premiu uriaș pentru campioană, cu victorii pe linie la EURO 2024

Fiecare națională care va ieși din grupe și va ajunge în „optimi” va primi în plus suma de 1,5 milioane de euro. O eventuală calificare în sferturi atrage cu sine o altă sumă de 2,5 milioane de euro. Formațiile care ajung în semifinale vor fi răsplătite cu 4 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, naționala care va pierde marea finală își va asigura un alt cec în valoare de 5 milioane de euro, în timp ce câștigătoarea râvnitului trofeu va fi răsplătită cu suma de 8 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Câștigătoarea trofeului va putea aduna premii financiare de până la 28,25 milioane de euro, dacă obține victorii în toate cele 3 meciuri din grupe, conform EFE. Italia, deținătoarea en-titre a trofeului continental, a înregistrat această performanță la turneul final precedent.

  • Participare – 9,25 milioane de euro
  • Victorie în grupe – 1 milion de euro
  • Egal în grupe – 500.000 de euro
  • Optimi – 1,5 milioane de euro
  • Sferturi – 2,5 milioane de euro
  • Semifinale – 4 milioane de euro
  • Finală – 5 milioane de euro
  • Câștigătoare – 8 milioane de euro
ADVERTISEMENT
  • 24,75 de milioane de euro a fost suma obținută de Anglia, finalistă la EURO 2020

UEFA, sumă uriașă pentru cluburile care au eliberat jucătorii pentru EURO

Cluburile care le-au permis fotbaliștilor să participe pentru națională la EURO vor fi, de asemenea, răsplătite de către UEFA. Forul de la Nyon a asigurat suma de 240 de milioane de euro pentru acest demers.

Totodată, UEFA a alocat suma de 935 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare, precum ”HatTrick”. Proiectul se referă la investiții pentru dezvoltarea fotbalului pe termen lung, construirea infrastructurii în fotbal, precum stadioane naţionale, centre de formare şi terenuri sau punerea în aplicare a unui număr de standarde şi iniţiative ale UEFA.

ADVERTISEMENT