Nu au fost surprize în ultima rundă la Campionatele Naționale de Șah, iar liderii Mircea Pârligras și Alessia Ciolacu au obținut remizele care le-au asigurat locul 1. Mircea Pârligras a terminat cu șah etern partida în fața lui Tibi Georgescu, la scurt timp după ce Teodor Anton și Constantin Lupulescu remizaseră la masa 2. Iată rezultatele de la primele 5 mese de la open.
Clasament final: 1. Mircea Pârligras 7,0p, 2. Constantin Lupulescu 6,5p, 3. Tiberiu Georgescu 6,5p, 4. David Gavrilescu 6,5p, Teodor Anton 6,5p.
La senioare, Alessia Ciolacu și-a apărat trofeul din 2021 și a terminat competiția din acest an cu 7,5 puncte. O altă junioare, Miruna Lehaci, a terminat pe locul 2, după victoria din ultima rundă. Iată rezultatele:
Clasament final: 1. Alessia Ciolacu 7,5p, 2. Miruna Lehaci 7,0p, 3. Mihaela Sandu 6,5p, 4. Irina Bulmaga 6,0p, 5. Peptan Corina 6,0p.
Competiția de amatori a fost câștigată de Romulus Ștefan, care a avut scor de departajare mai bun decât Mihai Venețeanu. Amândoi au terminat cu 7,5 puncte. Iulian Mihailov a terminat pe 3.
Au fost remize la primele trei mese în secțiunea open la Campionatele Naționale de Șah. Mircea Pârligras păstrează un avans de jumătate de punct în fața lui Constantin Lupulescu, Tiberiu Georgescu și Teodor Anton. Ultimii doi urcă în clasament după victoriile din runda 5. Iată rezultatele de la primele 5 mese:
Clasament: 1. Mircea Pârligras 6,5p, 2. Constantin Lupulescu 6p, 3. Tiberiu Georgescu 6p, 4. Teodor Anton 6p, 5. Ciprian Nanu 5,5p.
La feminin, Alessia Ciolacu a făcut un nou pas spre apărarea titlului obținut anul trecut. A învins-o pe Corina Peptan, cu piesele negre, la masa 1. În vreme ce principala urmăritoare, Mihaela Sandu, a remizat cu Irina Ionescu. Iată rezultatele de la primele 3 mese:
Clasament: 1. Alessia Ciolacu 7p, 2. Mihaela Sandu 6p, 3. Miruna Lehaci 6p, 4. Irina Bulmaga 5,5p, 5. Andreea Panainte 5,5p.
Etapa a 7-a la Campionatele Naționale de Șah a adus remize la primele mese în secțiunile open și feminin. Mircea Pârligras și Constantin Lupulescu au remizat la masa 1 la open, iar Tiberiu Georgescu a ratat o șansă importantă în fața lui Vladislav Nevednichy. Și acest duel s-a încheiat cu remiză. Iată rezultatele de la primele 5 mese în secțiunea open:
Clasament: 1. Mircea Pârligras 6p, 2. Constantin Lupulescu 5,5p, 3. Ciprian Nanu 5p, 4. Radu Toma 5p, 5. Tiberiu Georgescu 5p.
La feminin, Alessia Ciolacu mai face un pas pentru a-și apăra titlul cucerit în urmă cu un an. A remizat în fața Irinei Bulmaga, într-o partidă în care a stat ceva mai bine cu piesele albe. A fost remiză și la masa 2, între Miruna Lehaci, o altă junioare, și Mihaela Sandu. Iar Corina Peptan câștigă și vine în lupta pentru podium. Iată rezultatele de la primele 3 mese:
Clasament: 1. Alessia Ciolacu 6p, 2. Mihaela Sandu 5,5p, 3. Miruna Lehaci 5p, 4. Corina Peptan 5p, 5. Irina Bulmaga 4,5p.
În runda a 8-a, penultima, sunt programate câteva dueluri tari la primele mese. Corina Peptan – Alessia Ciolacu și Mihaela Sandu – Irina Ionescu sunt partidele de pe primele două mese la feminin. Iar la open avem Vladislav Nevednichy – Mircea Pârligras și Constantin Lupulescu – Lucian Miron la primele două mese. Toate rundele sunt transmise live pe canalele media ale Federației Române de Șah, pe Youtube, Facebook și Twitch.
Mircea Pârligras a trecut pe primul loc în secțiunea open după victoria la masa 1, cu piesele negre, în fața lui Ciprian Nanu. Marele maestru din Brașov a gafat cu g3 pe un final în care oricum ar fi avut mult de suferit. Constantin Lupulescu a obținut și el o victorie cu piesele negre, la masa 2, împotriva experimentatului Bela Badea. Iar Lucian Miron a salvat o remiză în fața lui Cristian Toma, pe un final care părea pierdut. Iată rezultatele de la primele 5 mese și clasamentul:
Clasament: 1. Mircea Pârligras 4,5, 2. Ciprian Nanu 4p, 3. Constantin Lupulescu 4p, 4. Tiberiu Georgescu 4p, Marius Manolache 4p.
În runda 6, de la ora 15:00, vor fi confruntări între mari maeștri la primele 3 mese: Mircea Pârligras – Marius Manolache, Constantin Lupulescu – Ciprian Nanu și Gergely Szabo – Tiberiu Georgescu.
În secțiunea feminin, Alessia Ciolacu rămâne singura jucătoare cu punctaj maxim după 5 puncte. A învins-o pe Mihaela Sandu cu piesele albe. O altă junioare, Miruna Lehaci, a obținut o victorie importantă la masa 3, cu negrele, în fața Corinei Peptan. La masa 2, Irina Bulmaga și Luminița Cosma au terminat la egalitate. Jucătoarea de la negru a găsit o salvare miraculoasă.
Clasament. 1. Alessia Ciolacu 5p, 2. Mihaela Sandu 4p, 3. Miruna Lehaci 4p, 4. Irina Bulmaga 3,5p, 5. Luminița Cosma 3.5p.
Vom avea un derby al junioarelor pe masa 1 în runda 6. Cu piesele albe, Miruna Lehaci o înfruntă pe Alessia Ciolacu. Toate rundele de la Campionatele Naționale sunt transmise pe canalele media ale Federației Române de Șah, Youtube, Facebook și Twitch, și sunt comentate de WGM Sabina Foișor și IM Mihnea Costachi.
Etapa a 6-a a Campionatelor Naționale de Șah a adus o nouă victorie pentru Mircea Pârligras, care a trecut cu piesele albe de Marius Manolache. Pârligras a forțat pe un final echilibrat și în cele din urmă a obținut punctul. Constantin Lupulescu a câștigat și el, tot cu piesele albe. L-a învins la masa 2 pe Ciprian Nanu. Pârligras – Lupulescu se joacă în etapa a 7-a, meci care poate fi decisiv în stabilirea locului 1 în turneu. Iată rezultatele înregistrate în runda 6 la primele 5 mese din secțiunea open:
Clasament: 1. Mircea Pârligras 5,5p, 2. Constantin Lupulescu 5p, 3. Tiberiu Georgescu 4,5p, 4. Radu Toma 4,5p, 5. Vladislav Nevednichy 4p.
La feminin, junioarele Miruna Lehaci și Alessia Ciolacu au terminat cu o remiză pe masa 1. Iar Mihaela Sandu s-a impus spectaculos la masa 2 în fața Otiliei Baciu, după ce jucătoarea de la negru a încurcat unele mutări în Apărarea Siciliană. În runda 7, Irina Bulmaga revine la masa 1, cu piesele negre, pentru a o înfrunta pe Alessia Ciolacu. Iată rezultatele rundei 6 la primele 5 mese:
Clasament: 1. Alessia Ciolacu 5,5p, 2. Mihaela Sandu 5p, 3. Miruna Lehaci 4,5p, 4. Irina Bulmaga 4p, Luminița Cosma 4p.
Marți a fost programată o rundă dublă la Campionatele Naționale de Șah, astfel că unii dintre jucători au preferat remize scurte în runda trei, care a început de la ora 9:00. În aceste condiții, au mai rămas doar cinci jucători cu punctaj maxim după primele trei runde. Doi în secțiunea open și trei jucătoare de la senioare.
GM Ciprian Nanu a obținut o victorie cu piesele albe și își păstrează punctajul maxim. La fel ca și elevul său, Cristian Toma, pe care îl va înfrunta în runda 4. La masa 1, Constantin Lupulescu a remizat cu piesele negre împotriva lui Samuel Ghimpu. Iată rezultatele de la primele 10 mese:
La senioare, Irina Bulmaga, Mihaela Sandu și Alessia Ciolacu au obținut victorii și sunt singurele rămase cu punctaj maxim. Iată rezultatele de la primele 5 mese:
Runda a 2-a la Campionatele Naționale de Șah a adus o victorie rapidă la masa 1 pentru Constantin Lupulescu, în fața lui Vladimir Doncea. Deși cu piesele negre, Doncea a jucat foarte riscant și a fost în cele din urmă pedepsit de precizia lui Lupulescu, de cinci ori campion național.
La masa 2, Mircea Pârligras nu a putut să găsească șanse, cu piesele negre, în fața lui Manea Alexandru. S-a terminat remiză. Ciprian Nanu, în schimb, s-a impus cu piesele negre în fața lui Dragoș Antonica, după ce juniorul a încercat o deschidere surprinzătoare. Marius Manolache și Tiberiu Georgescu au reușit și ei victorii cu piesele negre. La fel și Andrei Filip, probabil marea surpriză a acestui start de competiție. Iată rezultatele la primele 10 mese:
Sunt opt jucători rămași cu punctaj maxim după primele două runde în secțiunea open: Constantin Lupulescu, Ciprian Nanu, Marius Manolache, Tiberiu Georgescu, Andrei Filip, Samuel Ghimpu, George Stoleriu și Cristian Toma.
La senioare, Irina Bulmaga a învins-o cu piesele negre pe Luiza Marin, iar Sandu Mihaela a trecut de Ema Obadă. Alessia Ciolacu s-a impus și ea, dar poate cea mai impresionantă a fost victoria cu piesele negre reușită de Sabina Pițigoi la Angela Dragomirescu. De asemenea, Alexia Hoancă, o altă tânără de mare perspectivă, a făcut un meci perfect cu Irina Iones și a obținut victoria.
Șase jucătoare au maximum de puncte în secțiunea senioare: Irina Bulmaga, Mihaela Sandu, Alessia Ciolacu, Sabina Pițigoi, Alexia Hoancă și Miruna Lehaci. Iată rezultatele de la primele 5 mese:
Marți este programată o rundă dublă, dar și startul competiției de amatori. Samuel Ghimpu – Constantin Lupulescu, Ciprian Nanu – George Stoleriu, Marius Manolache – Cristian Toma și Tiberiu Georgescu – Andrei Filip sunt cele mai așteptate confruntări la secțiunea open.
La senioare, Irina Bulmaga – Miruna Lehaci se anunță o partidă de neratat. Sabina Pițigoi – Mihaela Sandu și Alessia Ciolacu – Alexia Hoancă sunt alte confruntări tari pe această secțiune. Toate rundele de la Campionatele Naționale de Șah sunt transmise în direct de Federația Română de Șah.
Duminică, începând cu ora 15:00, s-a disputat runda 1 la Campionatele Naționale de Șah. Au fost în general victorii pentru favoriți la cele trei secțiuni (open, feminin și amatori), dar și câteva rezultate surprinzătoare.
Trei dintre cei mai bine cotați jucători prezenți la start în secțiunea open au obținut doar remize. Marele Maestru Gergely Szabo nu a putut trece de Mădălin Andronescu, un Candidat de Maestru legitimat la Phoenix Buzău. Iar GM Vladislav Nevednichy a remizat cu Cristian Șerban. În fine, David Gavrilescu, 19 ani, component al lotului național, a remizat cu Matei Vîlcu. Iată rezultatele înregistrate la primele 10 mese în secțiunea open:
Constantin Lupulescu – Vladimir Doncea și Manea Alexandru – Mircea Pîrligras sunt cele mai așteptate dueluri din runda 2, luni, de la ora 15:00.
În secțiunea feminin, singura mare favorită care nu a reușit să se impună a fost Corina Peptan, la masa 2. De altfel, au fost doar 3 remize în cele 16 partide disputate la feminin. Iată rezultatele de la primele 5 mese.
Irina Marin – Irina Bulmaga este meciul care se va disputa la prima masă în secțiunea feminin. Toate rundele de la Campionatele Naționale de Șah sunt transmise de Federația Română de Șah pe conturile de Facebook, Youtube și Twitch și sunt comentate de IM Mihnea Costachi și WGM Sabina Foișor.
Totul este gata pentru startul Campionatelor Naționale de Șah, care vor avea loc la Eforie Nord. Vor fi jucători de top în secțiunile open și la feminin, dar și juniori de mare perspectivă în secțiunea amatori.
De cinci ori campion al României, Constantin Lupulescu este favoritul numărul 1 la secțiunea open, dar va avea de înfruntat foarte mulți jucători de top. Printre care și Mircea Pârligras, Vlad Jianu și David Gavrilescu, coelgii săi din lotul național.
Gergely Szabo , Ciprian Nanu, Lucian Miron, Vladislav Nevednichy, Marius Manolache, Andrei Istrățescu, Tiberiu Georgescu și Badea Bela sunt ceilalți mari maeștri care speră să dea lovitura la Eforie Nord, în secțiunea open.
Practic, singurul nume greu care lipsește de pe lista de start este Bogdan Deac, cel mai bine cotat jucător român. La feminin, în schimb, avem toate jucătoarele din lista celor mai bine cotate.
Irina Bulmaga este principala favorită, dar nu lipsesc nici Corina Peptan, Luminița Cosma, Mihaela Sandu, Alessia Ciolacu, Angela Dragomirescu, Ionescu Irina, Andreea Cosman, Miruna Lehaci, sau Irina-Luiza Marin.
Va fi cu siguranță spectacol și în secțiunea amatori, acolo unde sunt prezenți patru jucători cu ELO peste 2.000: Ștefan Baciu, Cristian Ștefan, Gigi Grigore și Janos Helmer.
Federația Română de Șah are și un site nou, iar toate rundele de la Campionatele Naționale vor putea fi urmărite live pe Facebook, Youtube și Twitch. Iată programul de desfășurare al celor nouă runde:
Campionatele Naționale se dispută în perioada 19-27 februarie, la Eforie Nord, iar jucătorii se vor putea înscrie în una dintre cele trei secțiuni: Open, Senioare și Amatori.
Fondul total de premiere este de 100.000 de lei, unul record pentru competiție. Mult peste sumele care erau acordate în anii precedenți. Încă de la venirea sa în fruntea FR Șah, Vlad Ardeleanu promitea că va încerca să rezolve problemele legate de finanțare pe care șahul le-a avut în trecut.
Locul 1 în secțiunea Open va încasa 15.000 de lei, iar pentru locul 2 se oferă 9.000 de lei, respectiv 6.000 de lei pentru a treia treaptă a podiumului. Se premiază până la locul 10 inclusiv.
La secțiunea Senioare, premiul cel mare este de 8000 de lei, iar locul 2 va încasa 4500 de lei. 3.000 de lei se acordă pentru locul 3 în competiție. De asemenea, se plătește până la locul 10 inclusiv.
Și competiția dedicată amatorilor dispune de un fond de premiere excelent dacă ținem cont ce se întâmpla în anii precedenți. 26.000 de lei este totalul oferit pentru această secțiune.
Lista participanților nu a fost încă definitivată, dar premiile foarte atractive vor asigura o distribuție cu adevărat stelară la startul competiției. Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Mircea Pârligras și Ducu Gavrilescu, toți componenți ai naționalei României la Campionatul European disputat la finalul lui 2021.
Un semn de întreabare rămâne legat de prezența lui Bogdan Deac, cel mai bine cotat jucător al României. Totuși, organizatorii speră că șahistul de 20 de ani, care a avut un 2021 de excepție, va lua și el parte la Campionatele Naționale.
În competiția dedicată senioarelor, Irina Bulmaga pornește ca principală favorită. Dar vor fi prezente și alte jucătoare de top, printre care Alessia Ciolacu și Luminița Cosma. Se așteaptă un răspuns și de la Corina Peptan. În competiția de amatori pot lua startul toți jucătorii cu elo mai mic de 2200, dacă nu dețin titlurile de IM, WGM și GM. La această secțiune vor lua startul și mulți dintre cei mai promițători juniori din România.
La fel cum s-a întâmplat și la precedentele competiții importante din 2021, începând cu Superliga, meciurile de la Campionatele Naționale de Șah vor putea fi urmărite pe paginile de Facebook, Youtube și Twitch ale Federației Române de Șah. Vor fi comentate de WGM Sabina Foisor, campioana SUA în 2017, și IM Mihnea Costachi, cel care în finalul anului trecut, cu o remiză cu piesele negre în fața lui Alireza Firouja, la Campionatul Mondial de Șah Rapid.
Partidele se vor disputa într-un hotel de patru stele din Eforie Nord. Au fost luate măsurile pentru a preveni apariția cazurilor de COVID-19 și astfel competiția să se poată desfășura fără probleme din punct de vedere sanitar. Organizatorii au obținut și prețuri excelente pentru cazare, în două hoteluri de patru stele, pentru concurenții care doresc să participe la competiția de pe litoral.