News

Premiile Nobel, acordate strict pentru merite științifice. Oficialii refuză cotele de gen sau de etnicitate: ”Este în spiritul ultimei dorințe a lui Alfred Nobel”

Oficialii care decernează Premiile Nobel refuză să promoveze cote de gen sau de etnicitate pentru acordarea distincțiilor.
13.10.2021 | 15:04
Premiile Nobel acordate strict pentru merite stiintifice Oficialii refuza cotele de gen sau de etnicitate Este in spiritul ultimei dorinte a lui Alfred Nobel
ADVERTISEMENT

Șeful academiei care acordă Premiile Nobel pentru științe a declarat că nu va introduce cote de gen pentru aceste prestigioase distincții.

Goran Hansson, șeful Academiei Regale Suedeze de Științe, spune că instituția vrea ca oamenii să câștige ”deoarece au făcut cea mai importantă descoperire.”

ADVERTISEMENT

În cei 120 de ani de existență a acestor recompense, 59 de femei au primit Premiul Nobel. În acest an, doar Maria Ressa a primit un asemenea premiu. În paralel, Marie Curie este prima femeie care a primit această recompensă, dar și singura care a primit două Premii Nobel de-a lungul vieții.

”Este trist că sunt atât de puține laureate la Premiul Nobel, iar asta reflectă condițiile nedrepte din societate, mai ales din trecut, dar încă existente. Și mai sunt o mulțime de făcut”, a declarat Hansson.

ADVERTISEMENT

”Am decis să nu introducem cote de gen sau de etnicitate”, a mai afirmat acesta, care adaugă că decizia ”este în spiritul ultimei dorințe a lui Alfred Nobel.”

”În final, vom acorda aceste premii celor care au făcut cele mai importante contribuții”, a mai transmis Goran Hansson.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr, mult mai multe femei sunt recunoscute pentru meritele lor decât în deceniile trecute, însă Hansson spune că această creștere pornește de la o valoare foarte mică.

”Țineți cont că doar 10% dintre profesorii de științe naturale din vestul Europei sau din America de Nord sunt femei, iar procentajul scade și mai mult în Asia de Est”, a declarat Hansson.

ADVERTISEMENT

Totuși, cercetătorul spune că ”ne vom asigura că va exista un număr tot mai crescut de femei care să ajungă să fie nominalizate și vom continua să ne asigurăm că avem femei în comitetele noastre, dar avem nevoie de ajutor și societatea este cea care trebuie să ne ajute.”

Doar 6% dintre laureații Premiilor Nobel sunt femei

Goran Hansson mai spune că ”avem nevoie de atitudini diferite pentru ca femeile să urmeze cariere în științe, astfel încât să aibă șansa de a realiza descoperirile care să fie și premiate ulterior.”

Anul trecut, cercetătoarele Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna au devenit primele femei care câștigă Premiul Nobel pentru chimie, datorită creării uneltelor prin care poate fi modificat ADN-ul.

A fost prima dată când o asemenea distincție a fost acordată către două femei, care să nu mai fi avut și un colaborator bărbat.

La momentul respectiv, Charpentier declara că ”sper că asta va oferi un mesaj pozitiv, mai ales fetelor tinere care vor să urmeze calea științelor și sper că le-am putut arăta că femeile din acest domeniu pot avea un impact prin cercetările pe care le desfășoară”, conform bbc.com.

Ea a mai adăugat că ”există o lipsă clară de interes în urmarea unei cariere științifice de către femei, iar asta e îngrijorător.”

Între femeile care au mai primit Premii Nobel se numără Malala Yousafzai, care a primit un premiu comun pentru Pace în 2014 și Françoise Barré-Sinoussi, care a primit Premiul Nobel pentru Medicină în 2008, datorită descoperirii virusului HIV.

Marie Curie a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1903, această distincție fiind urmată de Premiul Nobel pentru Chimie, în 1911. Astfel, ea a devenit prima persoană care a câștigat mai multe premii și este singura femeie care a reușit această performanță.

Între 1901 și 2021, au existat 975 laureați ai premiilor Nobel, 28 reprezentând organizații.

Cea mai tânără laureată este Malala Yousafzai, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2014, pe când avea 17 ani. La polul opus se află John B Goodenough, care a primit Premiul Nobel pentru Chimie la 97 de ani, în 2019.

De-a lungul anilor, 59 de premii Nobel au fost câștigate de 58 de femei.

De asemenea, 6 femei au fost obligate de statele din care proveneau să refuze premiile câștigate.

ADVERTISEMENT