În urmă cu 2.000 de ani, erupția Vezuviului a transformat pergamentele de la Herculaneum în niște bucăți carbonizate. Acum, cercetătorii oferă o recompensă de 400.000 de lire sterline pentru descifrarea manuscriselor.
În anul 79 d.Hr., erupția vulcanului Vezuviu a carbonizat aproximativ 1.800 de pergamente importante, transformându-le în fragmente extrem de fragile. Acum, cercetătorii oferă 400.000 de lire sterline oricui poate dezvolta o metodă de a citi aceste texte folosind tehnologie modernă. Competiția, numită Vezuvius Challenge, are termen limită până la sfârșitul anului 2024.
Cele 1.800 de pergamente au fost realizate din papirus și conțin texte filosofice și literare importante ale învățaților greci și romani. Acestea erau păstrate într-o vilă din Herculaneum, în Italia. Alături de Pompei, au fost îngropate de lava vulcanului Vezuviu.
Din cauza stării lor extrem de fragile, orice încercare de manipulare fizică ar duce la distrugerea ireversibilă a acestor suluri. De aceea, echipele de cercetare utilizează tehnologii avansate, incluzând scanări cu raze X, software specializat pentru detectarea cernelii și sisteme de inteligență artificială, potrivit adevarul.ro.
La începutul anului, un grup de studenți au câștigat deja 550.000 de lire sterline pentru descifrarea unui pergament aflat la Institutul Francez din Paris, folosind inteligența artificială.
În prezent, are loc un nou concurs, termenul limită fiind pe 31 decembrie 2024. Cel care reușește să descifreze pasaje complete din pergamentele de la Herculaneum, fără a le atinge fizic, primește suma de 400.000 lire sterline.
„Un lucru știm cu siguranță: vom reuși să recuperăm textul de pe acest pergament, dar vom avea nevoie de ajutorul vostru pentru a face acest lucru”, a adăugat echipa de cercetători, potrivit adevarul.ro.
La Universitatea din Oxford, cercetătorii folosesc facilitățile de scanare Diamond Light Source din Harwell, Oxfordshire, o instalație de ultimă generație care utilizează radiații X pentru a examina materialele la nivel atomic. Această tehnologie a permis descifrarea unor noi fragmente din Pergamentul Bodleian P Herc.172, păstrat în Biblioteca Bodleian.
Descoperirile recente au scos la iveală fragmente de text în limba greacă, deși cercetătorii încă nu pot reconstitui propoziții complete.
Tehnologia modernă ne oferă șansa unică de a citi texte considerate pierdute pentru totdeauna. Folosind metode avansate de scanare digitală, cercetătorii au descoperit un pasaj emoționant despre ultima noapte din viața lui Platon. Filozoful, bolnav și febril, asculta muzică la flaut și primea oaspeți, chiar înainte de a muri.