News

Premiul Nobel pentru Economie 2021. David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens, laureații premiului creat de Banca Centrală a Suediei

Premiul pentru științe economice este acordat de Academia Regală de Științe din Suedia, în conformitate cu aceleași principii ca și pentru Premiile Nobel care au fost acordate din 1901.
11.10.2021 | 13:10
Premiul Nobel pentru Economie 2021 David Card Joshua Angrist si Guido Imbens laureatii premiului creat de Banca Centrala a Suediei
Premiul Nobel pentru Economie 2021. Cine va primi trofeul înființat de Banca centrală a Suediei Foto: nobelprize.org
ADVERTISEMENT
11-10-2021
10:11

Premiul Sveriges Riksbank 2021 în științe economice înființat în memoria lui Alfred Nobel a fost acordat o jumătate lui David Card, „pentru contribuțiile sale empirice la economia muncii” și cealaltă jumătate în comun lui Joshua D. Angrist și Guido W. Imbens „pentru contribuțiile lor metodologice la analiza relațiilor cauzale”.

 

În 1968, Sveriges Riksbank (Banca centrală a Suediei) a înființat Premiul pentru științe economice în memoria lui Alfred Nobel, fondatorul Premiului Nobel. Premiul se bazează pe o donație primită de Fundația Nobel în 1968 de la Sveriges Riksbank cu ocazia aniversării a 300 de ani a băncii.

Premiul Nobel pentru Economie 2021

Primul premiu în științe economice le-a fost acordat lui Ragnar Frisch și Jan Tinbergen în 1969. În 2020 premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel a fost acordat în comun lui Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson „pentru îmbunătățiri aduse teoriei licitației și inventarea de noi formate de licitație”.

ADVERTISEMENT

„Laureații din acest an, Paul Milgrom și Robert Wilson, au studiat modul în care funcționează licitațiile. De asemenea, aceștia și-au folosit informațiile pentru a proiecta noi formate de licitație pentru bunuri și servicii care sunt greu de vândut într-un mod tradițional, cum ar fi frecvențele radio. Descoperirile lor au beneficiat vânzătorii, cumpărătorii și contribuabilii din întreaga lume”, anunța organizația în 2020.

Numărul de premii în științe economice

52 de premii în științe economice au fost acordate în fiecare an din 1969.
25 de premii în științe economice au fost acordate unui singur laureat.
20 de premii în științe economice au fost împărțite de doi laureați.
7 premii în științe economice au fost împărțite între trei laureați.

ADVERTISEMENT

Numărul de laureați în științe economice

86 de persoane au fost premiate în perioada 1969-2020.

Cel mai tânăr laureat în științe economice

Până în prezent, cea mai tânără laureată în științe economice este Esther Duflo, care avea 46 de ani când a fost premiată în 2019.

Cel mai vârstnic laureat în științe economice

Cel mai în vârstă laureat în științelor economice până în prezent este Leonid Hurwicz, care avea 90 de ani când a fost distins în 2007.

ADVERTISEMENT

Femeile laureate în științe economice

Elinor Ostrom a fost prima femeie laureată în științe economice. Elinor Ostrom a primit premiul în 2009. Esther Duflo a devenit cea de-a doua femeie laureată când a primit premiul în 2019.

Familii de laureați

Frați:
Jan Tinbergen (premiul pentru științe economice 1969) și Nikolaas Tinbergen (premiul pentru medicină 1973)

ADVERTISEMENT

Cuplu căsătorit:
Gunnar Myrdal (premiul pentru științe economice 1974) și Alva Myrdal (premiul pentru pace 1982)

Când vor ajunge Premiile la fiecare laureat?

Săptămâna Nobel 2021 are loc în 6-12 decembrie la Stockholm și Oslo. Multe dintre evenimente vor fi transmise live și vor putea fi urmărite online.

Ca orice altă ceremonie, Premiile Nobel fac ajustări din cauza pandemiei. Anul trecut, unele evenimente au fost anulate în favoarea unei ceremonii digitale pentru câștigători. Ceremonia de la Oslo pentru laureatul pentru pace a fost mai restrânsă decât în ​​majoritatea anilor, cu un public limitat.

ADVERTISEMENT