News

Premiul Nobel pentru Fizică 2021. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi sunt laureații categoriei. Update

Marți a fost decernat Premiul Nobel pentru fizică în 2021. Laureații au fost desemnați de Academia Regală Suedeză, așa cum a decis Alfred Nobel în testamentul său.
05.10.2021 | 11:06
Premiul Nobel pentru Fizica 2021 Syukuro Manabe Klaus Hasselmann si Giorgio Parisi sunt laureatii categoriei Update
ADVERTISEMENT
05-10-2021
09:52

Premiul Nobel pentru Fizică are trei laureați

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Fizică din 2021 lui Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi „pentru contribuții inovatoare la înțelegerea sistemelor fizice complexe”.

Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann au primit împreună jumătate din suma acordată pentru Premiul Nobel pentru Fizică „pentru modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificând variabilitatea și predicând în mod fiabil încălzirea globală”.

Cealaltă jumătate i-a fost acordată lui Giorgio Parisi „pentru descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scările atomice la cele planetare”.

Anunțul a fost făcut live pe Facebook sau pe site-ul oficial al Premiilor Nobel.

Premiul Nobel pentru Fizică 2021. Cine va fi favoritul Academiei Regale Suedeze

Al doilea Premiu Nobel anunțat este cel pentru Fizică, după ce luni au fost deciși laureații pentru Medicină sau Fiziologie. David Julius și Ardem Patapoutian au câștigat trofeul pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

În testamentul său, Alfred Nobel a desemnat în mod specific instituțiile responsabile cu premiile pe care dorea să le înființeze: Academia Regală Suedeză de Științe pentru Premiul Nobel pentru Fizică și Chimie, Institutul Karolinska pentru Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, Academia suedeză pentru Premiul Nobel pentru literatură și un comitet format din cinci persoane care vor fi aleși de Parlamentul Norvegian (Storting) pentru Premiul Nobel pentru Pace.

ADVERTISEMENT

„Suma menționată va fi împărțită în cinci părți egale, care vor fi împărțite după cum urmează: / – – – / o parte persoanei care trebuie să fi făcut cea mai importantă descoperire sau invenție în domeniul fizicii …” (extras din testamentul lui Alfred Nobel)

Fizica a fost domeniul de premit pe care Alfred Nobel l-a menționat prima dată în testamentul său din 1895.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți oameni considerau fizica ca fiind cea mai importantă știință și, probabil, Nobel a văzut-o și în acest fel.

Propria sa cercetare a fost, de asemenea, strâns legată de fizică.

În 1968, Sveriges Riksbank a înființat Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel. Academiei Regale Suedeze de Științe i s-a atribuit sarcina de a selecta laureații în științe economice începând cu 1969.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat de 114 ori la 216 de laureați între 1901 și 2020. John Bardeen este singurul laureat care a primit premiul Nobel pentru Fizică de două ori, în 1956 și 1972. Aceasta înseamnă că un total de 215 de persoane au primit premiul Nobel pentru fizică.

Unul dintre laureați a fost în 1921 Albert Einstein „pentru serviciile sale în fizica teoretică și mai ales pentru descoperirea legii efectului fotoelectric”.

ADVERTISEMENT

Premiul Nobel pentru Fizică 2020

Roger Penrose a primit distincția „pentru descoperirea că formarea găurilor negre este o predicție robustă a teoriei generale a relativității”. Premiul a fost împărțit cu Reinhard Genzel și Andrea Ghez „pentru descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre”.

ADVERTISEMENT